Έχω τροφική δυσανεξία. Τι πρέπει να ξέρω; thumbnail

Τον τελευταίο καιρό υποφέρω συχνά από φουσκώματα και πόνους στην κοιλιά και το στομάχι. Νιώθω κουρασμένη και ενώ προσέχω την διατροφή μου παχαίνω. Πήγα στο γιατρό και μου είπε ότι έχω τροφική δυσανεξία. Πείτε μου τι πρέπει να ξέρω.

Έχω τροφική δυσανεξία. Τι πρέπει να ξέρω;

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ


Τον τελευταίο καιρό υποφέρω συχνά από φουσκώματα και πόνους στην κοιλιά και το στομάχι. Νιώθω κουρασμένη και ενώ προσέχω την διατροφή μου παχαίνω. Πήγα στο γιατρό και μου είπε ότι έχω τροφική δυσανεξία. Πείτε μου τι πρέπει να ξέρω.  


ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η τροφική δυσανεξία, όπως τονίζουν οι ειδικοί, είναι μια χρόνια αντίδραση του οργανι­σμού σε φαινομενικά αθώες τροφές που συμπεριλαμβάνονται στο καθημερινό μας διαιτο­λόγιο, όπως είναι το ψωμί, το γάλα, η ντομάτα, το λάδι, το κρέας και ο καφές. Αυτές οι τροφές, που για τους περισσότερους ανθρώπους είναι ακίνδυνες και εύπεπτες, σε κάποιους προκαλούν διάφορα προβλήματα, όπως δυσπεψία, φουσκώματα, διάρ­ροια και πόνους στην κοιλιά.

Ο οργανισμός μας πολλές φορές αντιδρά με μη φυ­σιολογικό τρόπο σε κάποιο συστατικό μιας τροφής, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να την απορροφή­σει και να την αφομοιώσει. Για να αντιμετωπίσει την… εχθρική τροφή ενεργοποιεί τους αμυντικούς του μηχανισμούς. Επειδή όμως η διαδικασία αυτή γίνεται συνεχώς (αφού οι τροφές αυτές συνήθως συμπεριλαμβάνονται στη διατροφή μας κάθε μέρα), ο οργανισμός  κουράζεται, σταδιακά εξαντλείται και το αμυντικό μας σύστημα αποδυ­ναμώνεται. Οι τροφές αυτές είναι συνήθως δημητριακά, γαλακτοκομικά, κρέ­ατα, ψάρια, λαχανικά, φρούτα, ξηροί καρποί και διάφορα μπαχαρικά και καρυκεύματα.


Τα συμπτώματα
Οι ενοχλήσεις που προκαλούνται από την κατανά­λωση της ύποπτης τροφής δεν εμφανίζονται αμέσως, αλλά έπειτα από τρεις ή και περισσότερες μέρες. Επειδή όμως συνήθως τις τροφές αυτές τις καταναλώνουμε καθημερινά, η αντίδραση του οργανι­σμού είναι συνεχής. Τα συμπτώματα δεν εξαρτώνται από την ποσότητα της τροφής που έχουμε καταναλώσει, αφού ακόμη και μια μικρή ποσότητα είναι αρκετή για να προκαλέσει δυσάρεστες ενοχλήσεις.


Η τροφική δυσανεξία έχει συνδεθεί με πολλές χρόνιες παθήσεις και καταστάσεις όπως:
Γαστρεντερολογικές: σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, ελκώδης τη κολίτιδα, σύνδρομο Crohn, φουσκώματα, τάση προς έμετο, διάρροια, δυσκοι­λιότητα, πόνος στην κοιλιά και το στομάχι, κατα­κράτηση υγρών, και παχυσαρκία.
Δερμαχολογικές: έκζεμα, ψωρίαση, αναφυλα­ξία, φαγούρα, ακμή, στοματικά έλκη.
Νευροψυχολογικές: σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, πονοκέφαλος, ημικρανίες, έξαψη, ίλιγγος, ναυτία, λήθαργος, υπνηλία, αϋ­πνία, κατάθλιψη, άγχος, υπερένταση, τα­χυπαλμία, κούραση, αδυναμία, δυσκολία αντίληψης και συγκέντρωσης, παιδική υπερκινητικότητα.
Μεταβολικές διαταραχές: σακταρώδης διαβήτης, υπερχοληστεριναιμία, δυ­σμηνόρροια.
Η τροφική δυσανεξία μπορεί να ευθύνεται και για τα επιπλέον κιλά.

Σύμφωνα με τους ειδικούς

-3 στους 4 ανθρώπους έχουν μειωμένη ανοχή στη λακτόζη.
-1 στους 3 έχει μειωμένη ανοχή στη μαγιά.
-1 στους 7 έχει μειωμένη ανοχή στη γλουτένη.
-1 στους 3 έχει μειωμένη ανοχή στη φρουκτόζη.
-Το 40-50% του παγκόσμιου πληθυσμού υποφέρει από τροφική δυσανεξία, αλλά το 85% από αυτούς δεν το γνωρίζει.


Η θεραπεία


Η μόνη λύση είναι να βγάλετε τελείως απο το διαιτολόγιό σας τις τροφές που σας ενοχλούν. Θα πρέπει λοιπόν να κάνετε τα ειδικά τεστ που θα αποκαλύψουν τις ένοχες τροφές και να διαμορφώσετε ανάλογα το καθημερινό σας διαιτολόγιο. 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X