Όλοι έχουμε ένα σκοπό στη ζωή, ο δικός μου ποιος είναι; thumbnail

"Ερχόμαστε σε αυτήν την ζωή για κάποιο λόγο… έχουμε έναν σκοπό εγώ γιατί δεν μπορώ να καταλάβω τον λόγο της ύπαρξής μου;"

Όλοι έχουμε ένα σκοπό στη ζωή, ο δικός μου ποιος είναι;

Aναγνώστριά μας αναρωτιέται: 


"Ερχόμαστε σε αυτήν την ζωή για κάποιο λόγο… έχουμε έναν σκοπό εγώ γιατί δεν μπορώ να καταλάβω τον λόγο της ύπαρξής μου;"


Στον προβληματισμό σας απαντά ο ψυχολόγος, ομαδικός θεραπευτής, Δημήτρης Κατσαρός.


Δημήτρης Κατσαρός


Αγαπητή αναγνώστρια:


Θέτεις ένα διανοητικό ερώτημα που ακούγεται να έχει μεγάλη αυτοκριτική και μοναξιά. Η φιλοσοφία έχει σκοπό να απαλύνει τον πόνο του μυαλού και να ανακουφίζει το αίσθημα της μοναξιάς. Όταν μας βάζει σε διαδικασίες αυτοτιμωρητικές και απαξιωτικές τότε έχει μέσα της το φόβο ότι δεν είναι αρκετά δυνατή για να εξηγήσει τα πράγματα. Και συνήθως τα πράγματα που δεν εξηγεί η σκέψη είναι τα συναισθήματα που προκαλεί. Κάθε φορά που νιώθουμε τόσο μεγάλη μοναξιά και έχουμε παρέα τις σκέψεις, η απάντηση στο 'γιατί υπάρχουμε' βοηθιέται απ'έξω: Συζήτησε με κάποιον πρόσωπο με πρόσωπο. Δες πως αντιδρά, τα μάτια, το σώμα του. Πες του τι νιώθεις την ώρα που σκέφτεσαι αυτά τα τόσο δυνατά ερωτήματα. Οι απαντήσεις καμιά φορά έρχονται με βιωματικό τρόπο. Το να σκέφτεσαι κάτι παρέα με κάποιον δίνει άλλη οπτική και νέα τροπή στη ροή της σκέψης σου. Είναι όπως όταν τραγουδάμε στο μπάνιο. Η ηχώ που έχει ο χώρος μας κάνει να νιώθουμε πως έχουμε πιο όμορφη φωνή. Κι όμως το τραγούδι είναι το ίδιο.

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X