«Πανικοβάλλομαι γιατί δίνω Πανελλήνιες! Πώς να χειριστώ το άγχος των εξετάσεων;»

Είμαι μια μαθήτρια της τρίτης τάξης του Γενικού Λυκείου και δίνω Πανελλήνιες. Το πρόβλημα μου είναι ότι εμφανίζω αγχώδη συμπτώματα, άλλες φορές πιο ήπια και άλλες πιο έντονα που εκδηλώνονται με τάση προς έμετο, τρεμούλιασμα, συχνοουρία, μειωμένη όρεξη, ταχυκαρδία, κόμπο στο στομάχι και προβλήματα στο έντερο.

Τα συμπτώματα εμφανίζονταν σε καθημερινή βάση όταν έδινα εξετάσεις για αγγλικά και εξαφανίστηκαν μετά. Ωστόσο με την έναρξη των Πανελληνίων καθημερινά νιώθω πόνους στην κοιλιά και στο έντερο. Ποτέ δεν είχα κάποιο πρόβλημα υγείας, επομένως θεωρώ ότι ευθύνεται το άγχος.

Έχω έλλειψη συγκέντρωσης, ανία και καθόλου όρεξη για διάβασμα ενώ έπρεπε να είναι μια παραγωγική χρονιά για εμένα. Τα συμπτώματα άγχους μου έχουν γίνει έμμονη ιδέα και δυσφορώ πια ακόμα και στο σχολείο πόσο μάλλον όταν σκέφτομαι τι θα ακολουθήσει στα επόμενα. Σκέφτομαι όλη την ώρα την περίπτωση μην με πιάσει πονόκοιλος εν ώρα μαθήματος. Τι να κάνω;

Στο ερώτημά σας απάντησε ο ψυχολόγος – ομαδικός θεραπευτής Δημήτρης Κατσαρός 

Αγαπητή αναγνώστρια,

Οι πανελλήνιες εξετάσεις και οι σπουδές είναι για τα παιδιά στη χώρα μας ένα μεγάλο άγχος το οποίο όταν κάποιος έχει πολύ συγκεκριμένο στόχο συνοδεύεται από δύο αμοιβαία σενάρια: Την αποτυχία και την επιτυχία.

Αυτός ο αμοιβαίος αποκλεισμός δυστυχώς δένει την ευχαρίστηση με την ανάγκη για επιτυχία και την αποτυχία με την έλλειψη ικανότητας. Είναι πολύ πιθανό ο τρόπος που βλέπεις τα πράγματα να έχει σχέση με αυτό το δίπολο. Δηλαδή είσαι αρκετά αυστηρή με τον εαυτό σου με αποτέλεσμα τα καλά σου στοιχεία να μπαίνουν στην υπηρεσία ενός στόχου που αν δεν επιτευχθεί θα ματαιωθεί όλη η προσπάθεια.

Μην διστάσεις να ζητήσεις τη βοήθεια κάποιου ψυχοθεραπευτή

Αυτό το σχήμα σε αποκαρδιώνει κάπως γιατί όλα γίνονται στόχοι που «πρέπει» να επιτεύξεις ώστε η ευχαρίστησή σου να μη γίνεται αντικείμενο ενοχών. Αν ισχύει αυτό μπορείς να το τεστάρεις και εσύ η ίδια: Πήγαινε στο περίπτερο και πάρε μια νοστιμότατη λιχουδιά. Φάε. Κάτσε και αναρωτήσου τι νιώθεις.

Πόση σημασία έχει για εσένα να αξίζεις τη λιχουδιά αυτή; Υπήρχε λόγος που την πήρες πέρα από το να παρατηρήσεις τι νιώθεις; Γενικά λειτούργησε με ένα πιο επιβραβευτικό τρόπο για τον εαυτό σου. Και μην διστάσεις να ζητήσεις τη βοήθεια κάποιου ψυχοθεραπευτή.

Στείλτε μας και εσείς το δικό σας ερώτημα, στο οποίο θα απαντήσει ένας από τους ειδικούς με τους οποίους συνεργαζόμαστε!

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Πώς ο τρόπος σκέψης μας προκαλεί άγχος και ενοχές; Τα 8 λάθη που κάνουμε όλοι!

«Δίνω Πανελλήνιες και έχω πολύ άγχος! Τι να κάνω για να ηρεμήσω;»

Σχετικά άρθρα