Μάθε για τη θετική ανατροφή ! Τα εκπληκτικά οφέλη της για το παιδί σου thumbnail
Η Θετική Ανατροφή παιδιών (positive parenting) είναι ένας τρόπος ζωής, μια βασική φιλοσοφία ανατροφής παιδιών που ως θεμέλιο έχει την ιδέα ότι πρέπει να φερόμαστε με σεβασμό στα παιδιά, να τα κατανοούμε, να τα καθοδηγούμε με αγάπη και ενθάρρυνση και να μη χρησιμοποιούμε τον εκφοβισμό και τη βία ως μεθόδους αλλαγής της συμπεριφοράς τους. Δεν πρόκειται για μία μέθοδο που έχει ένα σετ βασικών κανόνων, αλλά είναι ένα σύστημα που εξελίσσεται και εμπλουτίζεται.

Μάθε για τη θετική ανατροφή ! Τα εκπληκτικά οφέλη της για το παιδί σου

Είστε Θετικοί Γονείς;


Η Θετική Ανατροφή παιδιών (positive parenting) είναι ένας τρόπος ζωής, μια βασική φιλοσοφία ανατροφής παιδιών που ως θεμέλιο έχει την ιδέα ότι πρέπει να φερόμαστε με σεβασμό στα παιδιά, να τα κατανοούμε, να τα καθοδηγούμε με αγάπη και ενθάρρυνση και να μη χρησιμοποιούμε τον εκφοβισμό και τη βία ως μεθόδους αλλαγής της συμπεριφοράς τους.  Δεν πρόκειται για μία μέθοδο που έχει ένα σετ βασικών κανόνων, αλλά είναι ένα σύστημα που εξελίσσεται και εμπλουτίζεται.

Υπάρχουν πολλά οφέλη όταν οι γονείς χρησιμοποιούν θετική ανατροφή.  Δημιουργείται ένας δυνατός συναισθηματικός δεσμός ανάμεσα σε γονιό και παιδί, που προάγει την ψυχοκοινωνική ανάπτυξη του παιδιού σήμερα και του εξασφαλίζει καλές διαπροσωπικές σχέσεις αύριο.  Γράφει για το boro.gr η Δρ Λίζα Βάρβογλη, Ph.D. Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, Νευροψυχολόγος (greekpsychologypages.blogspot.gr)
 


Η Θετική Ανατροφή Αυξάνει την Αίσθηση Ευεξίας

Ποιος δε θέλει να νιώθει καλά, μικρός ή μεγάλος;  Η ευεξία αποτελεί θεμέλιο λίθο της θετικής ψυχολογίας και της θετικής ανατροφής παιδιών.  Ευεξία σημαίνει ότι το άτομο έχει τον έλεγχο του σώματός του, των αποφάσεων του, των συναισθημάτων του –κάτι που οδηγεί σε μεγαλύτερη επιτυχία και ευτυχία στη ζωή.  Όταν κάποιος αισθάνεται ευεξία έχει καλύτερο αυτοέλεγχο και καλύτερη εσωτερική ρύθμιση, που σημαίνει ότι έχει μεγαλύτερη δύναμη να σταματήσει τις κακές συνήθειες, τις διαφόρων ειδών εξαρτήσεις, και να αυξήσει τις θετικές και υγιεινές συμπεριφορές.


Πώς να βοηθήσω το παιδί μου να έχει την αίσθηση της ευεξίας; 

Για να βοηθήσουμε το παιδί να αισθάνεται καλά και δυνατό, χρειάζεται να το ενθαρρύνουμε να μάθει να ρυθμίζει τον εαυτό του, δηλαδή τη διάθεση, τα κίνητρα, τους φόβους του.  Χρειάζεται να ενθαρρύνουμε μια θετική αίσθηση ευεξίας.  Όταν τα παιδιά νιώθουν εσωτερικά ευεξία, τότε είναι πιο υγιή, δεν αρρωσταίνουν τόσο εύκολα, αλλά επίσης τα πηγαίνουν καλύτερα στο σχολείο, παίρνουν καλύτερους βαθμούς και αισθάνονται πιο χαρούμενα.

 

• Ενδυναμώστε το παιδί σας. Διδάξτε στο παιδί σας να είναι υπεύθυνο και ναμάθει να κάνει σωστές επιλογές. Από μικρή ηλικία καθοδηγήστε το να γίνεισταδιακά ανεξάρτητο.  Επιτρέποντας στο παιδί να παίρνει αποφάσεις (ακόμα και τόσο απλές όσο «θέλεις να βάλεις το κόκκινο ή το μπλε παντελόνι») και να έχει τον έλεγχο της ζωής του θα μάθει να έχει την ευθύνη των πράξεών του και της ζωής του.

 

 Πιστέψτε ολόψυχα στο παιδί σας. Πολλοί γονείς εστιάζουν στις δυσκολίες του παιδιού τους, ή σε κάποιο χαρακτηριστικό της προσωπικότητάς του που δεν τους αρέσει.  Παρόλο που δε λένε κάτι στο παιδί με λόγια, ενδόμυχα φοβούνται την αποτυχία του παιδιού τους και αυτό ‘βγαίνει’ προς τα έξω με διάφορους ασυνείδητους τρόπους.  Πιστέψτε στο παιδί σας εσείς οι ίδιοι!  Πέστε του ότι πιστεύετε σε αυτό και ότι βλέπετε τα καλά στοιχεία του και τις δυνάμεις του. Δώστε την ευκαιρία στο παιδί σας να λάμψει, πέρα από τις δικές σας αμφιβολίες, φόβους, ή σχέδια που έχετε γι’ αυτό.

 

• Επιτρέψτε στο παιδί σας να είναι ένα μοναδικό άτομο. Μην αφήσετε το παιδί σας να δέχεται το κάθε τι χωρίς δεύτερη κουβέντα (ναι, μπορεί να είναι λίγο κουραστικό για εσάς στην αρχή, όμως έχει καταπληκτική επίδραση στο παιδί) και να ακολουθεί τους άλλους.  Στο σχολείο, στις φιλίες, στα σπορ, στην πολιτική και τη ζωή αύριο μεθαύριο, το παιδί θα πρέπει να ξέρει να σκέφτεται από μόνο του, να έχει γνώμη και να την εκφράζει, να ρωτάει και να κρίνει τις απαντήσεις. Ξεκινώντας από τώρα δείχνοντας στο παιδί ότι εκτιμάτε τις σκέψεις και τιςερωτήσεις του, του διδάσκετε να είναι ένα μοναδικό, σκεπτόμενο άτομο.

 


• Να αγαπάτε το παιδί σας άνευ όρων. Αγάπη χωρίς όρους σημαίνει ότι ο γονιός αγαπάει το παιδί γι’ αυτό που είναι, και όχι για αυτό που κάνει.  Εννοείται όμως ότι ο γονιός που αγαπάει άνευ όρων βάζει όρια και έχει κανόνες.  Όμως, διαχωρίζει το παιδί από τη συμπεριφορά και το λέει στο παιδί του όταν η συμπεριφορά του είναι κακή, αλλά δεν αποκαλεί το παιδί του κακό.  Ως γονιός μπορείτε να εκφράσετε δυσαρέσκεια για κάποια συμπεριφορά του παιδιού, ποτέ όμως μην του πείτε ότι είναι κακό παιδί.  

 

Υποστηρίζοντας το παιδί σας με θετικό και ενθαρρυντικό τρόπο το βοηθάτε να καλλιεργήσει την αίσθηση ότι είναι ικανό και μπορεί, βοηθάτε στην ανάπτυξη της αυτοεκτίμησής του και την αίσθηση της ευεξίας.  Αυτά τα θετικά συναισθήματα θα δώσουν στο παιδί σας τα εργαλεία για να τα βγάλει πέρα με τις δυσκολίες του σχολείου και της ζωής.  

 


 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X