Στέβια ή ζάχαρη; Τι να προτιμήσω; thumbnail

Παρακαλώ να με ενημερώσετε για την σωστή αναλογία στέβιας και ζάχαρης και σε τι είδους γλυκά μπορεί να αντικατασταθεί η ζάχαρη. Ευχαριστώ.

Στέβια ή ζάχαρη; Τι να προτιμήσω;

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ


Παρακαλώ να με ενημερώσετε για την σωστή αναλογία στέβιας και ζάχαρης και σε τι είδους γλυκά μπορεί να αντικατασταθεί η ζάχαρη. Ευχαριστώ.


 


ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΔΙΝΕΙ ο κ. Ευάγγελος Ζουμπανέας


                                 Διαιτολόγος Διατροφολόγος


Ευάγγελος Ζουμπανέας


Στην ερώτηση σας για το πως μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει υποκατάστατα ζάχαρης, όπως η φυσική γλυκαντική ουσία στέβια, όσον αφορά στα ροφήματά του, απαντώ ότι σαφώς είναι προτιμότερα από τη ζάχαρη, είτε πρόκειται για λευκή ή καστανή. Είναι προτιμότερο  να πίνουμε το καφέ ή τα αφεψήματα μας σκέτα ή, έστω, με τη συνοδεία ελάχιστης ποσότητας φυσικού γλυκαντικού όπως η στέβια.


Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι πρέπει να πάμε στο αντίθετο άκρο και να αποκηρύξουμε τη «γλυκιά γεύση», γι’ αυτό η παρασκευή γλυκών με στέβια ως υποκατάστατο της  ζάχαρης, με βρίσκει απολύτως σύμφωνο. Στο διαδίκτυο μπορεί να βρει κανείς χιλιάδες συνταγές παρασκευής γλυκών με υποκατάστατα ζάχαρης. Όλα τα γλυκά που έως τώρα παρασκευάζαμε με την κοινή ζάχαρη μπορούμε να τα φτιάξουμε με στέβια, χωρίς να χάνουμε το παραμικρό σε γεύση, ενώ η θρεπτική τους αξία αυξάνεται κατακόρυφα. Αν, μάλιστα, αντικαταστήσουμε και τα βιομηχανικά άλευρα ζαχαροπλαστικής με πιο φυσικά άλευρα ολικής άλεσης, τότε το γλυκό μας μπορεί να θεωρηθεί ως μέρος της καθημερινής μας διατροφής.


Η αναλογία της αντίστοιχης ποσότητα στέβιας ως υποκατάστατο της ζάχαρης καθορίζεται με βάση την εκάστοτε σύνθεση  του προϊόντος που αγοράζουμε και ανάλογα με το φυσικό σταθεροποιητή που συνοδεύει το γλυκοζύτη της στέβιας δηλαδή την ενεργό ουσία που προκαλεί την έντονη γλυκιά γεύση. Συνήθως η αναλογία είναι είτε 1 προς 1 ζάχαρη προς στέβια είτε αντίστοιχα 1 ζάχαρη προς ½ αντίστοιχη ποσότητα σε στέβια.


 


 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X