Αν υπάρχει μια σούπα που έχει τρελάνει το Instagram, είναι αυτή! Γλυκιά, βελούδινη γεμάτη γεύση και με μια πινελιά από τη μαγεία της γαλλικής κουζίνας.
Το μυστικό της; Τα καραμελωμένα κρεμμύδια που δίνουν απίστευτο βάθος και το λιωμένο τυρί που την απογειώνει.
Υλικά
- 1 μέτρια κολοκύθα, κομμένη στη μέση και χωρίς σπόρια
- 1 μεγάλο καρότο, καθαρισμένο
- 1 κεφάλι σκόρδο, καθαρισμένες οι σκελίδες
- 3 μεγάλα κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες
- 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. πάπρικα
- 1 κ.γ. κουρκουμά
- 1 κ.γ. αλάτι σκόρδου
- Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Μια πρέζα καγιέν (προαιρετικά)
- 3-4 φλ. ζωμό κόκκαλου κοτόπουλου ή απλό ζωμό
- 1 φλ. κρέμα γάλακτος
- Κρουτόν από τσιαπάτα με ελαιόλαδο, αλάτι & σκόρδο
- Τριμμένο τυρί
- Σπόρους κολοκύθας για το σερβίρισμα
Εκτέλεση:
Βήμα 1 – Ψήνουμε τα λαχανικά
- Προθέρμανε τον φούρνο στους 200°C.
- Σε ταψί, βάλε την κολοκύθα, το καρότο και το σκόρδο. Ράντισε με ελαιόλαδο, πάπρικα, κουρκουμά, αλάτι, πιπέρι και καγιέν.
- Ψήσε για 30-40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να καραμελώσουν.
Βήμα 2 – Καραμελώνουμε τα κρεμμύδια
- Σε μεγάλο τηγάνι, ζέστανε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και 3 κ.σ. βούτυρο σε μέτρια-χαμηλή φωτιά.
- Πρόσθεσε τα κρεμμύδια με λίγο αλάτι και μαγείρεψέ τα αργά για 35-45 λεπτά, μέχρι να γίνουν σκούρα και γλυκά.
- Αν αρχίσουν να κολλάνε, ρίξε λίγο νερό ή ζωμό για να «ξεκολλήσουν».
Βήμα 3 – Φτιάχνουμε τη σούπα
- Ξεφλούδισε την κολοκύθα και ρίξε τη σάρκα της στην κατσαρόλα μαζί με το καρότο, το σκόρδο και τα καραμελωμένα κρεμμύδια.
- Πρόσθεσε περίπου 3 φλ. ζωμό και πολτοποίησε με ραβδομπλέντερ μέχρι να γίνει απαλή και βελούδινη.
- Ρίξε την κρέμα γάλακτος, δοκίμασε και διόρθωσε τη γεύση.
Βήμα 4 – Ψήσιμο με τα toppings
- Προθέρμανε τον φούρνο στους 220°C.
- Μοίρασε τη σούπα σε μπολ που μπαίνουν στον φούρνο, πρόσθεσε κρουτόν και μπόλικο Gruyère από πάνω.
- Ψήσε για λίγα λεπτά, μέχρι να λιώσει και να κάνει κρούστα το τυρί.
Βήμα 5 – Σερβίρισμα
- Πασπάλισε με σπόρους κολοκύθας, ρίξε λίγο ελαιόλαδο και απόλαυσέ τη ζεστή.
- Μια κουταλιά από αυτή τη σούπα και θα καταλάβεις γιατί έχει γίνει viral!