Σολομός στο φούρνο με λεμονάτη σάλτσα που λιώνει στο στόμα, ψητά λαχανικά και μανιτάρια – Μόνο 480 θέρμιδες (βίντεο)

Σολομός με πατάτες, μανιτάρια, κρεμμύδι και καρότο

Ένα υγιεινό και πεντανόστιμο πιάτο που συνδυάζει τρυφερό σολομό, ψητά λαχανικά και μια βελούδινη σάλτσα με άρωμα λεμονιού και άνηθου. Ιδανικό για ένα ελαφρύ αλλά χορταστικό γεύμα!


Υλικά

Για τον σολομό (3 μερίδες)

  • 3 φιλέτα σολομού
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Χυμός από μισό μικρό λεμόνι
  • 1 κ.γ. μουστάρδα
  • 2 σκελίδες σκόρδο, τριμμένες
  • Μερικά φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα
  • ½ κ.γ. μαύρο πιπέρι
  • ½ κ.γ. γλυκιά πάπρικα
  • ½ κ.γ. μπούκοβο (προαιρετικά)
  • Αλάτι

Για τα ψητά λαχανικά

  • 500 γρ. μικρές πατάτες (ή baby πατάτες)
  • 2 καρότα
  • 2 μικρά κόκκινα κρεμμύδια
  • 5-6 μανιτάρια
  • 1 κ.γ. ρίγανη
  • ½ κ.γ. πάπρικα
  • ½ κ.γ. σκόρδο σε σκόνη
  • ½ κ.γ. μαύρο πιπέρι
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο

Για τη σάλτσα λεμονιού – άνηθου – μουστάρδας

  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 1 κ.σ. αλεύρι (όχι γεμάτη)
  • 280 ml γάλα
  • 1 μικρή χούφτα άνηθο, ψιλοκομμένο
  • 1 κ.γ. μουστάρδα
  • Χυμός από μισό μικρό λεμόνι (ή λιγότερο, αν δεν θέλετε πολύ όξινη γεύση)
  • 1 σκελίδα σκόρδο, τριμμένη
  • Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

1. Προετοίμασε τα λαχανικά

  • Προθέρμανε τον φούρνο στους 200°C.
  • Κόψε τις πατάτες στα δύο (αν είναι μεγαλύτερες), τα καρότα σε ροδέλες, τα κρεμμύδια σε φέτες και τα μανιτάρια στη μέση.
  • Βάλε τα όλα σε ένα μεγάλο ταψί, ρίξε το ελαιόλαδο, τα μπαχαρικά και το αλάτι και ανακάτεψε καλά.
  • Ψήσε για 25-30 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν.

2. Ετοίμασε τον σολομό

  • Σε ένα μπολ ανακάτεψε το ελαιόλαδο, τον χυμό λεμονιού, τη μουστάρδα, το σκόρδο, τον μαϊντανό, τα μπαχαρικά και λίγο αλάτι.
  • Βάλε μέσα τα φιλέτα σολομού και άφησέ τα να μαριναριστούν για 10-15 λεπτά.
  • Στη συνέχεια, τοποθέτησέ τα πάνω από τα μισοψημένα λαχανικά και ψήσε ολα μαζί για 15-20 λεπτά ακόμη, μέχρι να μαλακώσει ο σολομός και να πάρει ωραίο χρώμα.

3. Φτιάξε τη σάλτσα

  • Σε κατσαρολάκι λιώσε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά.
  • Πρόσθεσε το αλεύρι και ανακάτευε συνεχώς για 1 λεπτό.
  • Ρίξε σιγά-σιγά το γάλα, ανακατεύοντας για να μη σβολιάσει.
  • Όταν η σάλτσα αρχίσει να πήζει, πρόσθεσε τη μουστάρδα, τον άνηθο, το λεμόνι, το σκόρδο, αλάτι και πιπέρι.
  • Άφησέ τη να σιγοβράσει 1-2 λεπτά ακόμα, μέχρι να γίνει λεία και κρεμώδης.

4. Σέρβιρε

  • Σέρβιρε τον σολομό με τα ψητά λαχανικά και ρίξε απο πάνω τη ζεστή σάλτσα λεμονιού και άνηθου.
  • Πασπάλισε με λίγο φρέσκο άνηθο ή πιπέρι και απόλαυσε!

Μικρό tip:

Αν θέλεις πιο ελαφριά εκδοχή, μπορείς να αντικαταστήσεις τη σάλτσα με γιαούρτι ανακατεμένο με άνηθο, λεμόνι και λίγη μουστάρδα.

Δες το βίντεο:

Σχετικά άρθρα