Οι προτάσεις του Αστέρα Τρίπολης για το ποδόσφαιρο

Ο Αστέρας Τρίπολης κατέθεσε τις δικές του προτάσεις για το ελληνικό ποδόσφαιρο και τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν σε αυτό.
Λίγες μέρες μετά τη γνωστοποίηση των προτάσεων της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, με τις οποίες συμφώνησε η ΠΑΕ Παναθηναϊκός, ο Αστέρας Τρίπολης έκανε γνωστές τις δικές του θέσεις και προτάσεις. Οι διοικούντες των Αρκάδων κινούνται σε εννιά τομείς που πρέπει να γίνουν βασικές αλλαγές.

Η σχετική ανακοίνωση έχει ως εξής:

"Με αιτία τα διαδραματιζόμενα τελευταία στο χώρο του Ελληνικού Ποδοσφαίρου και την αφορμή που βρίσκουν κάποιοι να το λιθοβολούν σε κάθε ευκαιρία, αλλά και τη δημόσια πρόσκληση που έγινε στην κοινή συνέντευξη τύπου των Προέδρων της ΕΠΟ και S.L, για κατάθεση προτάσεων, η ΠΑΕ ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ, υπέβαλλε τις παρακάτω προτάσεις:

1. Να προβλεφθούν βαρύτατες ποινές σε παράγοντες του Ποδοσφαίρου (αλλά και στις ομάδες τους) όταν κάνουν δηλώσεις που απαξιώνουν το ποδόσφαιρο και το δυσφημούν βάναυσα. Αν οι καταγγελίες δεν συνοδεύονται με αποδείξεις, αλλά γίνονται για εντυπωσιασμό ή για λόγους προβολής ή οτιδήποτε άλλο (και ανάλογα με τη βαρύτητα των δηλώσεων) η ποινή να είναι μέχρι και οριστική έκπτωση του αξιώματος τους αλλά και μη δυνατότητα να ασχολούνται με τα διοικητικά του ποδοσφαίρου. Οι καταγγελίες πρέπει να γίνονται στα θεσμοθετημένα όργανα.

2. Να αποκατασταθεί η αδικία του να έχει η S.L δικαίωμα μόνο μιας ψήφου στην ΕΠΟ όσο δηλαδή έχει η πιο μικρή ένωση της χώρας. Πρέπει τουλάχιστον η κάθε ομάδα της S.L. να συμμετέχει με δικαίωμα ψήφου.

3. Αθλητική Δικαιοσύνη:

Όλες οι βαθμίδες (Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια της S.L. και οι αντίστοιχες της ΕΠΟ) να απαρτίζονται σε ολομέλεια ή κατά πλειοψηφία από εν ενεργεία Δικαστές. Η διάρκεια των επιτροπών αυτών να είναι διετής και ένας Δικαστής να έχει το δικαίωμα να συμμετέχει το πολύ σε δύο θητείες.

4. Όταν επιβάλλεται μια πειθαρχική ποινή "κεκλεισμένων των θυρών" να μη γίνεται ο αγώνας στο γήπεδο που αγωνίζεται η τιμωρημένη ομάδα, αλλά σε απόσταση τουλάχιστον 300km από την έδρα της και φυσικά χωρίς θεατές.

5. Διαιτησία:

 Επιλογή της ΚΕΔ από την ΕΠΟ ως εξής:

Ένα μέλος του Δ.Σ ως Πρόεδρος. Στη συνέχεια με συγκεκριμένα προσόντα (είναι πολύ εύκολο να καθοριστούν) επιλέγονται: ένα (1) μέλος ως Υπεύθυνο του Πρωταθλήματος της S.L., ένα (1) μέλος ως Υπεύθυνο του Πρωταθλήματος της F.L. και ένα (1) μέλος για την Γ’ Εθνική. Επίσης ένα (1) μέλος που θα είναι Υπεύθυνο για τους Παρατηρητές σε ΟΛΕΣ τις κατηγορίες.

ΟΛΩΝ η θητεία θα είναι τριετής.

Για να γίνει αντικατάσταση μέλους πρέπει να αιτιολογηθεί πλήρως και ως εξής:

– Το μέλος που είναι υπεύθυνο για μια συγκεκριμένη κατηγορία να μην απολαμβάνει της εμπιστοσύνης των 2/3 των μελών (ομάδων) στις οποίες προσφέρει έργο. Η κρίση του έργου των μελών γίνεται στο τέλος κάθε Πρωταθλήματος αλλά και οποτεδήποτε το ζητήσουν τουλάχιστον οι μισές ομάδες του Πρωταθλήματος στο οποίο είναι υπεύθυνο το μέλος για το οποίο γίνεται «μομφή».

6. Οικονομικά:

Έλεγχος της πορείας των οικονομικών ΟΛΩΝ των ομάδων δύο (2) φορές το χρόνο για να αποφεύγονται φαινόμενα υπερχρέωσης και μη αναστρέψιμης κατάστασης. Να προλαμβάνονται οικονομικά προβλήματα εν τη γενέσει τους και να προτείνονται συγκεκριμένες λύσεις. Οι οικονομικές υποχρεώσεις των ομάδων πρέπει να είναι για όλες ίδιες, ώστε να μην υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός. Π.χ. η κατάθεση εγγυητικής να είναι για όλες τις ομάδες υποχρεωτική, με ποινή μη συμμετοχής.

Γενικά να υπάρχει εξονυχιστικός έλεγχος στα οικονομικά των ομάδων, σύμφωνα με τους κανονισμούς της UEFA, καθώς και η πλήρη εφαρμογή του Financial Fair Play.

7. Προκηρύξεις Διοργανώσεων

– Πριν την έναρξη των διοργανώσεων (Πρωτάθλημα – Κύπελλο) ξεκάθαροι κανόνες και εγκεκριμένες προκηρύξεις ώστε να γνωρίζουν ΟΛΟΙ τους ¨κανόνες¨ που θα ισχύσουν στην κάθε διοργάνωση.

8. Αδειοδοτήσεις:

Οριστικό πλάνο τουλάχιστον πενταετίας ώστε και σε αυτόν τον τομέα να γνωρίζουν ΟΛΟΙ το τι ισχύει και να αποκαθίσταται η αρχή της ισονομίας και του καλώς νοούμενου ανταγωνισμού.

Μέσα στην πενταετία για να προτείνει η S.L αλλαγή των κανόνων αδειοδότησης στην ΕΠΟ, αυτό μπορεί να γίνει πριν την έναρξη των πρωταθλημάτων και ποτέ μεσούσης της ποδοσφαιρικής περιόδου, αφού συμφωνήσουν όμως τουλάχιστον τα ¾ των μελών του Συνεταιρισμού.

9. Βία:

Πάταξη κάθε μορφής βίας με βαρύτατες ποινές στους παραβάτες τόσο στις ομάδες αλλά και σε φυσικά πρόσωπα (επαναφορά του ιδιώνυμου) αλλά και αυστηροποίησή του.

Όλες οι παραπάνω προτάσεις μπορούν φυσικά να τροποποιηθούν ή βελτιωθούν, σύμφωνα με τις προτάσεις που θα καταθέσουν και άλλα μέλη του Συνεταιρισμού, έτσι ώστε να γίνει το προϊόν του Ποδοσφαίρου πιο ελκυστικό, ανταγωνιστικό και κατά συνέπεια εμπορικό".

Σχετικά άρθρα