Αν θέλεις ένα φαγητό που κυριολεκτικά «λιώνει στο στόμα», αυτή η συνταγή με μοσχαρίσια σπάλα με κόκαλο είναι ό,τι καλύτερο μπορείς να ετοιμάσεις. Με λίγα υλικά, αλλά πολύ μεράκι και υπομονή, το αποτέλεσμα είναι θεϊκό: μαλακό κρέας που ξεκολλάει από το κόκαλο, μέσα σε πλούσια, αρωματική σάλτσα κρασιού. Σέρβιρε το με βελούδινο πουρέ πατάτας και φρέσκο σχοινόπρασο και έχεις ένα πιάτο εστιατορίου στο σπίτι.
Υλικά
(Για 4 άτομα)
- 6 μοσχαρίσια short ribs (με κόκκαλο, περίπου 1,5 κιλό)
- 2 μεγάλα καρότα, καθαρισμένα και χοντροκομμένα
- 1 κόκκινο κρεμμύδι, χοντροκομμένο
- 2 κλωνάρια σέλερι, χοντροκομμένα
- 3 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 100 ml κόκκινο κρασί
- 1 ολόκληρη κεφαλή σκόρδου, κομμένη στη μέση (με τη φλούδα)
- 1 μικρό ματσάκι φρέσκο θυμάρι
- 4 φύλλα δάφνης
- 500 ml ζωμό βοδινού (ή όσο χρειαστεί για να καλυφθεί το κρέας – μπορείς να συμπληρώσεις με λίγο νερό ή κρασί)
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Ελαιόλαδο
Για το σερβίρισμα:
- Πουρές πατάτας
- Ψιλοκομμένο σχοινόπρασο
Εκτέλεση
- Προετοιμασία του κρέατος
Σκούπισε τα κομμάτια του κρέατος με χαρτί κουζίνας και πασπάλισέ τα καλά με αλάτι. Αν έχεις χρόνο, άφησέ τα ακάλυπτα στο ψυγείο για μια νύχτα, αυτό τα βοηθά να στεγνώσουν και να πάρουν πιο ωραίο χρώμα στο ψήσιμο. - Ρόδισμα
Ζέστανε λίγο ελαιόλαδο σε μια βαριά κατσαρόλα ή γάστρα που μπαίνει και στον φούρνο. Ρόδισε το κρέας από όλες τις πλευρές μέχρι να πάρει ωραίο, σκούρο χρώμα (όχι να μαγειρευτεί). Βγάλ’ το σε ένα πιάτο. - Τα λαχανικά και το κρασί
Στην ίδια κατσαρόλα, ρίξε τα καρότα, το σέλερι και το κρεμμύδι με λίγο αλάτι και πιπέρι. Σοτάρισε για 5 λεπτά.
Πρόσθεσε τον πελτέ ντομάτας, ανακάτεψε καλά και σβήσε με το κόκκινο κρασί. Άφησέ το να βράσει 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ. - Προσθήκη των αρωματικών
Βάλε μέσα τη δάφνη, το θυμάρι, το σκόρδο και τον ζωμό βοδινού (να σχεδόν καλύπτει το κρέας).
Επανέφερε το κρέας στην κατσαρόλα και φέρε το μείγμα σε ήπιο βρασμό. - Αργό ψήσιμο
Σκέπασε τη γάστρα και ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C με αέρα (ή 180°C συμβατικό) για περίπου 3,5 ώρες, μέχρι το κρέας να μαλακώσει τόσο που να ξεκολλάει μόνο του από το κόκκαλο. - Ολοκλήρωση σάλτσας
Όταν είναι έτοιμα, βγάλε το κρέας και άφησέ το στην άκρη. Σούρωσε τη σάλτσα από τα λαχανικά και γύρισέ τη πίσω στην κατσαρόλα.
Άφησέ τη να σιγοβράσει σε μέτρια φωτιά μέχρι να δέσει και να γίνει παχύρρευστη. - Τελικό στάδιο
Επέστρεψε το κρέας στη σάλτσα, ανακίνησε ελαφρά και άφησέ τα να πάρουν ξανά θερμοκρασία.
Μπορείς να αφαιρέσεις τα κόκκαλα ή να τα αφήσεις για πιο εντυπωσιακό σερβίρισμα.
Σερβίρισμα
Σέρβιρε τα κομμάτια με το κρέας πάνω σε αφράτο πουρέ πατάτας, ρίξε λίγη από τη σάλτσα από πάνω και πασπάλισε με ψιλοκομμένο σχοινόπρασο.