Αν λατρεύεις τη σοκολάτα, αυτό το κέικ θα γίνει το αγαπημένο σου! Ένα πλούσιο, υγρό γλυκό με δύο στρώσεις, η βάση ψήνεται κανονικά, ενώ η κορυφή μένει ζουμερή.
Υλικά
Για το κέικ:
- 225 γρ. βούτυρο (ανάλατο), σε κυβάκια + λίγο επιπλέον για το ταψί
- 225 γρ. μαύρη σοκολάτα 70%, ψιλοκομμένη
- 75 γρ. κακάο άγλυκο
- Μια πρέζα αλάτι
- 7 μεγάλα αυγά (χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια)
- 265 γρ. ζάχαρη (1⅓ φλ.)
Για το σερβίρισμα:
- Κρέμα γάλακτος χτυπημένη, παγωτό ή κρέμα κάσταρντ
Εκτέλεση
1. Ετοιμάζουμε τη φόρμα
- Προθέρμανε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα (ή 200°C χωρίς αέρα).
- Βούτυρωσε καλά μια στρογγυλή φόρμα 23 εκ. με αποσπώμενο πάτο και στρώσε στον πάτο αντικολλητικό χαρτί.
2. Λιώνουμε τη σοκολάτα
- Σε ένα μπολ, λιώσε το βούτυρο με τη σοκολάτα.
- Μπορείς να το κάνεις στο φούρνο μικροκυμάτων (ανά 30 δευτερόλεπτα, ανακατεύοντας) ή μπεν μαρί (το μπολ να μην ακουμπά το νερό).
- Όταν το μείγμα γίνει λείο και γυαλιστερό, κοσκίνισε μέσα το κακάο και το αλάτι και ανακάτεψε. Άφησέ το να κρυώσει ελαφρώς.
3. Χτυπάμε τα αυγά
Χώρισε τα αυγά:
- Βάλε τους κρόκους σε ένα μπολ με 135 γρ. ζάχαρη και χτύπα για 2 λεπτά με μίξερ μέχρι να αφρατέψουν και να γίνουν ανοιχτόχρωμοι.
- Σε άλλο καθαρό μπολ, χτύπα τα ασπράδια μέχρι να κάνουν μαλακές κορυφές.
- Πρόσθεσε σταδιακά την υπόλοιπη ζάχαρη (130 γρ.) και συνέχισε το χτύπημα μέχρι να γίνουν σφιχτά και γυαλιστερά.
4. Ενώνουμε τα μείγματα
- Πρόσθεσε το λιωμένο σοκολατένιο μείγμα μέσα στους χτυπημένους κρόκους και ανακάτεψε απαλά.
- Έπειτα, ρίξε μέσα δυο κουταλιές από τα χτυπημένα ασπράδια και ανακάτεψε ζωηρά, αυτό θα βοηθήσει να «ελαφρύνει» το μείγμα.
- Στη συνέχεια, πρόσθεσε τα υπόλοιπα ασπράδια και δίπλωσε απαλά με μια σπάτουλα για να μη χαθεί ο αέρας.
5. Πρώτο ψήσιμο (η βάση)
- Ρίξε τα ⅔ του μείγματος στη φόρμα και ψήσε για 25 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει και να στερεοποιηθεί.
- Βγάλε το από τον φούρνο και άφησέ το να κρυώσει εντελώς μέσα στη φόρμα.
6. Δεύτερο ψήσιμο (η ρευστή σοκολατένια κορυφή)
- Κράτησε το υπόλοιπο ⅓ του μείγματος σε ένα μπολ.
- Αν περάσει ώρα, σκέπασέ το με μεμβράνη και βάλ’ το στο ψυγείο.
- Όταν η βάση έχει κρυώσει, βγάλε το κέικ από τη φόρμα και βάλε το σε ένα ταψί στρωμένο με χαρτί.
- Άπλωσε επάνω του το υπόλοιπο σοκολατένιο μείγμα (αν είναι πηχτό, βοήθα με μια σπάτουλα).
- Ψήσε για 10-15 λεπτά στους 180°C, μέχρι να σχηματιστεί μια λεπτή κρούστα στην επιφάνεια, αλλά το εσωτερικό να μείνει μαλακό και «ζωντανό».
7. Σερβίρισμα
- Άφησέ το να σταθεί 10 λεπτά και μετά κόψε σε κομμάτια.
- Σέρβιρε ζεστό με σαντιγί, παγωτό ή κρέμα custard ή ακόμα και κρύο από το ψυγείο, για πιο πυκνή υφή.