Αυτό το πλούσιο σοκολατένιο κέικ είναι ο απόλυτος εθισμός – Αφράτο μέσα και «λάβα» στην κορυφή – Δες το βίντεο!

Σοκολατένιο κέικ

Αν λατρεύεις τη σοκολάτα, αυτό το κέικ θα γίνει το αγαπημένο σου! Ένα πλούσιο, υγρό γλυκό με δύο στρώσεις, η βάση ψήνεται κανονικά, ενώ η κορυφή μένει ζουμερή.


Υλικά

Για το κέικ:

  • 225 γρ. βούτυρο (ανάλατο), σε κυβάκια + λίγο επιπλέον για το ταψί
  • 225 γρ. μαύρη σοκολάτα 70%, ψιλοκομμένη
  • 75 γρ. κακάο άγλυκο
  • Μια πρέζα αλάτι
  • 7 μεγάλα αυγά (χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια)
  • 265 γρ. ζάχαρη (1⅓ φλ.)

Για το σερβίρισμα:

  • Κρέμα γάλακτος χτυπημένη, παγωτό ή κρέμα κάσταρντ

Εκτέλεση

1. Ετοιμάζουμε τη φόρμα

  • Προθέρμανε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα (ή 200°C χωρίς αέρα).
  • Βούτυρωσε καλά μια στρογγυλή φόρμα 23 εκ. με αποσπώμενο πάτο και στρώσε στον πάτο αντικολλητικό χαρτί.

2. Λιώνουμε τη σοκολάτα

  • Σε ένα μπολ, λιώσε το βούτυρο με τη σοκολάτα.
  • Μπορείς να το κάνεις στο φούρνο μικροκυμάτων (ανά 30 δευτερόλεπτα, ανακατεύοντας) ή μπεν μαρί (το μπολ να μην ακουμπά το νερό).
  • Όταν το μείγμα γίνει λείο και γυαλιστερό, κοσκίνισε μέσα το κακάο και το αλάτι και ανακάτεψε. Άφησέ το να κρυώσει ελαφρώς.

3. Χτυπάμε τα αυγά

Χώρισε τα αυγά:

  • Βάλε τους κρόκους σε ένα μπολ με 135 γρ. ζάχαρη και χτύπα για 2 λεπτά με μίξερ μέχρι να αφρατέψουν και να γίνουν ανοιχτόχρωμοι.
  • Σε άλλο καθαρό μπολ, χτύπα τα ασπράδια μέχρι να κάνουν μαλακές κορυφές.
  • Πρόσθεσε σταδιακά την υπόλοιπη ζάχαρη (130 γρ.) και συνέχισε το χτύπημα μέχρι να γίνουν σφιχτά και γυαλιστερά.

4. Ενώνουμε τα μείγματα

  • Πρόσθεσε το λιωμένο σοκολατένιο μείγμα μέσα στους χτυπημένους κρόκους και ανακάτεψε απαλά.
  • Έπειτα, ρίξε μέσα δυο κουταλιές από τα χτυπημένα ασπράδια και ανακάτεψε ζωηρά, αυτό θα βοηθήσει να «ελαφρύνει» το μείγμα.
  • Στη συνέχεια, πρόσθεσε τα υπόλοιπα ασπράδια και δίπλωσε απαλά με μια σπάτουλα για να μη χαθεί ο αέρας.

5. Πρώτο ψήσιμο (η βάση)

  • Ρίξε τα ⅔ του μείγματος στη φόρμα και ψήσε για 25 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει και να στερεοποιηθεί.
  • Βγάλε το από τον φούρνο και άφησέ το να κρυώσει εντελώς μέσα στη φόρμα.

6. Δεύτερο ψήσιμο (η ρευστή σοκολατένια κορυφή)

  • Κράτησε το υπόλοιπο ⅓ του μείγματος σε ένα μπολ.
  • Αν περάσει ώρα, σκέπασέ το με μεμβράνη και βάλ’ το στο ψυγείο.
  • Όταν η βάση έχει κρυώσει, βγάλε το κέικ από τη φόρμα και βάλε το σε ένα ταψί στρωμένο με χαρτί.
  • Άπλωσε επάνω του το υπόλοιπο σοκολατένιο μείγμα (αν είναι πηχτό, βοήθα με μια σπάτουλα).
  • Ψήσε για 10-15 λεπτά στους 180°C, μέχρι να σχηματιστεί μια λεπτή κρούστα στην επιφάνεια, αλλά το εσωτερικό να μείνει μαλακό και «ζωντανό».

7. Σερβίρισμα

  • Άφησέ το να σταθεί 10 λεπτά και μετά κόψε σε κομμάτια.
  • Σέρβιρε ζεστό με σαντιγί, παγωτό ή κρέμα custard ή ακόμα και κρύο από το ψυγείο, για πιο πυκνή υφή.

Δες το βίντεο:

Σχετικά άρθρα