Αν λατρεύεις τις πίτες που συνδυάζουν πλούσια γεύση, κρεμώδη υφή και τραγανή σφολιάτα, αυτή η συνταγή είναι για εσένα! Μια εύκολη και άκρως απολαυστική κοτόπιτα, γεμάτη ζεστασιά, ιδανική για οικογενειακό τραπέζι ή ένα καθημερινό comfort φαγητό.
Υλικά
- 1 κ.γ. ελαιόλαδο
- 40 γρ. βούτυρο
- 1 μικρό κόκκινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 μεγάλο πράσο, πλυμένο και ψιλοκομμένο
- 200 γρ. μανιτάρια, ψιλοκομμένα
- 3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 2 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- 450 ml ζεστό ζωμό κοτόπουλου
- 100 ml κρέμα γάλακτος
- 2 μαγειρεμένα στήθη κοτόπουλου (περίπου 300 γρ.), ψιλοκομμένα ή ξεψαχνισμένα
- Μια μικρή χούφτα φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 1 φύλλο σφολιάτας (έτοιμο, ξεπαγωμένο αν είναι κατεψυγμένο)
- 1 αυγό χτυπημένο (για επάλειψη)
- 20 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
- Μερικοί κόκκοι θαλασσινό αλάτι
Εκτέλεση
1. Ετοίμασε τη γέμιση
- Προθέρμανε τον φούρνο στους 170°C με αέρα (190°C συμβατικός).
- Ζέστανε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι και ρίξε τα μανιτάρια. Σοτάρισε για λίγα λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
- Πρόσθεσε το κρεμμύδι και το πράσο, αλάτι και πιπέρι, και μαγείρεψε σε μέτρια φωτιά για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να μοσχομυρίσουν.
- Ρίξε το σκόρδο και μαγείρεψέ το για 30 δευτερόλεπτα.
- Πρόσθεσε το βούτυρο και, μόλις λιώσει, ρίξε το αλεύρι. Ανακάτεψε καλα για να σχηματιστεί μια πάστα (ρου).
- Μαγείρεψέ τη για 2-3 λεπτά, για να φύγει η ωμή γεύση του αλευριού.
- Σιγά-σιγά, πρόσθεσε τον ζεστό ζωμό κοτόπουλου, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να γίνει μια πηχτή, λεία σάλτσα.
- Ρίξε μέσα την κρέμα γάλακτος, το κοτόπουλο και τον μαϊντανό. Δοκίμασε και πρόσθεσε επιπλέον πιπέρι αν χρειάζεται.
2. Για την κλασική πίτα
- Βάλε τη γέμιση σε ένα πυρίμαχο ταψάκι (20-22 εκ.).
- Άπλωσε από πάνω το φύλλο σφολιάτας και κόψε τα περισσεύματα.
- Πίεσε τις άκρες με ένα πιρούνι για να κολλήσει καλά.
- Άλειψε με το χτυπημένο αυγό και πασπάλισε με την παρμεζάνα και λίγο θαλασσινό αλάτι.
- Ψήσε για 30-35 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει η σφολιάτα.
- Άφησέ την να «ξεκουραστεί» 5-10 λεπτά πριν τη σερβίρεις.
3. Για μια πιο εύκολη εκδοχή τύπου «πλεξούδα»
- Άφησε τη γέμιση να κρυώσει καλά.
- Κόψε το φύλλο σφολιάτας στη μέση, ώστε να έχεις δύο μακριά ορθογώνια.
- Στο ένα φύλλο, κόψε λωρίδες δεξιά και αριστερά αφήνοντας ένα κενό στη μέση.
- Στο άλλο φύλλο, βάλε τη γέμιση κατά μήκος του κέντρου. Άλειψε τις άκρες με αυγό.
- Τοποθέτησε το φύλλο με τις λωρίδες από πάνω και κλείσε καλά τις άκρες.
- Άλειψε με αυγό, πασπάλισε με παρμεζάνα και ψήσε για 30-35 λεπτά μέχρι να γίνει χρυσαφένια και τραγανή.
Σέρβιρέ τη ζεστή, με πράσινη σαλάτα ή πουρέ πατάτας. Αν περισσέψει, διατηρείται τέλεια στο ψυγείο για 2 ημέρες και γίνεται ακόμη πιο νόστιμη τη δεύτερη μέρα!