Η πιο λαχταριστή κρεμώδης κοτόπιτα με μανιτάρια και αφράτο φύλλο σφολιάτας – Έτοιμη σε 30′ (βίντεο)

Chicken-Pie-with-Mushrooms

Αν λατρεύεις τις πίτες που συνδυάζουν πλούσια γεύση, κρεμώδη υφή και τραγανή σφολιάτα, αυτή η συνταγή είναι για εσένα! Μια εύκολη και άκρως απολαυστική κοτόπιτα, γεμάτη ζεστασιά, ιδανική για οικογενειακό τραπέζι ή ένα καθημερινό comfort φαγητό.


Υλικά

  • 1 κ.γ. ελαιόλαδο
  • 40 γρ. βούτυρο
  • 1 μικρό κόκκινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 μεγάλο πράσο, πλυμένο και ψιλοκομμένο
  • 200 γρ. μανιτάρια, ψιλοκομμένα
  • 3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 2 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 450 ml ζεστό ζωμό κοτόπουλου
  • 100 ml κρέμα γάλακτος
  • 2 μαγειρεμένα στήθη κοτόπουλου (περίπου 300 γρ.), ψιλοκομμένα ή ξεψαχνισμένα
  • Μια μικρή χούφτα φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 1 φύλλο σφολιάτας (έτοιμο, ξεπαγωμένο αν είναι κατεψυγμένο)
  • 1 αυγό χτυπημένο (για επάλειψη)
  • 20 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
  • Μερικοί κόκκοι θαλασσινό αλάτι

Εκτέλεση

1. Ετοίμασε τη γέμιση

  1. Προθέρμανε τον φούρνο στους 170°C με αέρα (190°C συμβατικός).
  2. Ζέστανε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι και ρίξε τα μανιτάρια. Σοτάρισε για λίγα λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
  3. Πρόσθεσε το κρεμμύδι και το πράσο, αλάτι και πιπέρι, και μαγείρεψε σε μέτρια φωτιά για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να μοσχομυρίσουν.
  4. Ρίξε το σκόρδο και μαγείρεψέ το για 30 δευτερόλεπτα.
  5. Πρόσθεσε το βούτυρο και, μόλις λιώσει, ρίξε το αλεύρι. Ανακάτεψε καλα για να σχηματιστεί μια πάστα (ρου).
  6. Μαγείρεψέ τη για 2-3 λεπτά, για να φύγει η ωμή γεύση του αλευριού.
  7. Σιγά-σιγά, πρόσθεσε τον ζεστό ζωμό κοτόπουλου, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να γίνει μια πηχτή, λεία σάλτσα.
  8. Ρίξε μέσα την κρέμα γάλακτος, το κοτόπουλο και τον μαϊντανό. Δοκίμασε και πρόσθεσε επιπλέον πιπέρι αν χρειάζεται.

2. Για την κλασική πίτα

  1. Βάλε τη γέμιση σε ένα πυρίμαχο ταψάκι (20-22 εκ.).
  2. Άπλωσε από πάνω το φύλλο σφολιάτας και κόψε τα περισσεύματα.
  3. Πίεσε τις άκρες με ένα πιρούνι για να κολλήσει καλά.
  4. Άλειψε με το χτυπημένο αυγό και πασπάλισε με την παρμεζάνα και λίγο θαλασσινό αλάτι.
  5. Ψήσε για 30-35 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει η σφολιάτα.
  6. Άφησέ την να «ξεκουραστεί» 5-10 λεπτά πριν τη σερβίρεις.

3. Για μια πιο εύκολη εκδοχή τύπου «πλεξούδα»

  1. Άφησε τη γέμιση να κρυώσει καλά.
  2. Κόψε το φύλλο σφολιάτας στη μέση, ώστε να έχεις δύο μακριά ορθογώνια.
  3. Στο ένα φύλλο, κόψε λωρίδες δεξιά και αριστερά αφήνοντας ένα κενό στη μέση.
  4. Στο άλλο φύλλο, βάλε τη γέμιση κατά μήκος του κέντρου. Άλειψε τις άκρες με αυγό.
  5. Τοποθέτησε το φύλλο με τις λωρίδες από πάνω και κλείσε καλά τις άκρες.
  6. Άλειψε με αυγό, πασπάλισε με παρμεζάνα και ψήσε για 30-35 λεπτά μέχρι να γίνει χρυσαφένια και τραγανή.

Σέρβιρέ τη ζεστή, με πράσινη σαλάτα ή πουρέ πατάτας. Αν περισσέψει, διατηρείται τέλεια στο ψυγείο για 2 ημέρες και γίνεται ακόμη πιο νόστιμη τη δεύτερη μέρα!

Δες το βίντεο:

Σχετικά άρθρα