Λαχταριστή, ζεστή και κρεμώδης, αυτή η σούπα πατάτας με μπέικον και τυρί είναι ό,τι πρέπει για τις κρύες μέρες! Συνδυάζει τη γεύση του τραγανού μπέικον, τη βελούδινη υφή της πατάτας και το λιωμένο cheddar σε ένα πιάτο που θα αγαπήσει όλη η οικογένεια.
Υλικά
- 4 φέτες μπέικον, κομμένες σε μικρά κομμάτια
- 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο (ανάλατο)
- 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 κλωνάρια σέλερι, ψιλοκομμένα
- 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 4 φλιτζάνια ζωμός κοτόπουλου
- 1 φλιτζάνι φρέσκο γάλα (πλήρες)
- 1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
- 4 πατάτες (τύπου russet ή κλασικές), καθαρισμένες και κομμένες σε κυβάκια περίπου 1,5 εκ.
- 1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
- 1 κύβος από ζωμό κοτόπουλου (διαλυμένος)
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, κατά προτίμηση
- 2 φλιτζάνια τριμμένο τυρί cheddar (κρατήστε το μισό για το σερβίρισμα)
Για το σερβίρισμα
- Φρέσκα κρεμμυδάκια (ψιλοκομμένα)
- Ξινή κρέμα (sour cream) ή γιαούρτι
- Επιπλέον τριμμένο cheddar
Εκτέλεση
- Τηγανίζουμε το μπέικον
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, βάζουμε το μπέικον και το τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να γίνει τραγανό.
- Το βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και το αφήνουμε σε πιάτο με χαρτί κουζίνας.
- Κρατάμε περίπου 1 κουταλιά από το λίπος του μπέικον μέσα στην κατσαρόλα (πετάμε το υπόλοιπο).
- Σοτάρουμε τα λαχανικά
- Προσθέτουμε το βούτυρο στην κατσαρόλα.
- Ρίχνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σέλερι και τα σοτάρουμε για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
- Προσθέτουμε το αλεύρι
- Ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά για περίπου 1 λεπτό, ώστε να «ψηθεί» και να γίνει μια παχιά βάση.
- Προσθέτουμε τα υγρά
- Σταδιακά ρίχνουμε τον ζωμό κοτόπουλου, ανακατεύοντας συνεχώς για να μη σβολιάσει.
- Προσθέτουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος.
- Μαγειρεύουμε τις πατάτες
- Ρίχνουμε τις πατάτες, την πάπρικα, το ζωμό κοτόπουλου σε σκόνη, αλάτι και πιπέρι.
- Σιγοβράζουμε για περίπου 20-25 λεπτά, μέχρι οι πατάτες να μαλακώσουν και η σούπα να πήξει.
- Λιώνουμε ελαφρώς τις πατάτες (προαιρετικά)
- Αν θέλουμε πιο κρεμώδη υφή, μπορούμε να λιώσουμε μερικές πατάτες μέσα στη σούπα με ένα πιρούνι ή ραβδομπλέντερ.
- Προσθέτουμε το τυρί
- Ρίχνουμε 1 φλιτζάνι τριμμένο cheddar και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει μέσα στη σούπα.
- Σερβίρουμε
- Μοιράζουμε τη σούπα σε μπολ και γαρνίρουμε με το τραγανό μπέικον, φρέσκο κρεμμυδάκι, μια κουταλιά ξινή κρέμα ή γιαούρτι και έξτρα τυρί cheddar.
Αν η σούπα γίνει πολύ πηχτή, πρόσθεσε λίγο επιπλέον ζωμό ή γάλα. Αν θες να την κάνεις vegetarian μπορείς απλώς να παραλείψεις το μπέικον.