Απώλεια στύσης: 5 αμήχανες στιγμές και τι να κάνεις

Πολλοί άνδρες, ανεξαρτήτου ηλικίας, αναφέρουν πως το πρόβλημα της στύσης ξεκίνησε εντελώς ξαφνικά. Ενώ ποτέ πριν δεν τους είχε απασχολήσει το θέμα, ήρθε η στιγμή που τα πράγματα άλλαξαν!

Γράφει η Εύη Κυράνα ψυχολόγος υγείας – σεξολόγος

Οι 5 αμήχανες στιγμές

  • Το πρόβλημα ξεκίνησε σε μια δύσκολη περίοδο της ζωής με πολύ άγχος, πχ. επαγγελματικό/ οικονομικό, σε εξεταστική περίοδο.
  • Το πρόβλημα ξεκίνησε στην πρώτη επαφή με μια γυναίκα που ήταν ιδιαίτερα ελκυστική και ποθητή! Συνήθως αναφέρουν: «μπλόκαρα».
  • Το πρόβλημα ξεκίνησε μετά από ανησυχίες για τη γενική υγεία. Συχνά άνδρες χάνουν τη στύση σε μια περίοδο που τους απασχολούν άλλα θέματα υγείας, πχ. κάποιος περί τα 45 έτη αρχίζει να ανησυχεί για καρδιαγγειακά προβλήματα και τότε διαπιστώνει απώλεια της στύσης.
  • Από την πρώτη σεξουαλική επαφή και μετά, η στύση δεν ήταν ικανοποιητική.
  • Ενώ έχω στύση στα προκαταρκτικά, χάνεται ή χαλαρώνει στη πορεία.

Τι μπορεί να συμβαίνει;

Σε κάθε άνδρα, κάποια στιγμή θα συμβεί. Και η εμπειρία είναι συνήθως επώδυνη, αφού σπάνια θα το προσπεράσει. Οι άνδρες συνήθως περιγράφουν την πρώτη φορά που δεν μπόρεσαν να έχουν επαρκή στύση ή που έχασαν τη στύση τους κατά τη διάρκεια της ερωτικής πράξης ως μια ιδιαίτερα αμήχανη στιγμή που δεν φανταζόντουσαν ποτέ ότι μπορούσε να τους συμβεί.

Τότε συνήθως ακολουθούν διάφορες σκέψεις: «Έχω κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας; Γιατί σε εμένα; Έγινα ρεζίλι; Από τώρα;». Οι σκέψεις αυτές δημιουργούν συναισθήματα ντροπής, ενοχών, θυμού, στενοχώριας. Η δυσάρεστη αυτή εμπειρία καταγράφεται στη μνήμη του άνδρα και την επόμενη φορά που θα επιχειρήσει σεξουαλική επαφή, κάνει σκέψεις που του δημιουργούν την αίσθηση της απειλής και του φόβου.

Δυσλειτουργικές οι σκέψεις αυτές

Το σώμα ΟΛΩΝ των ανδρών είναι κατασκευασμένο έτσι ώστε όταν ο νους δίνει σήμα ότι επέρχεται κίνδυνος ή απειλή, έρχεται ο φόβος και τότε το σώμα, σε βιολογικό επίπεδο, ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο. Συνήθως, η γνωστή αδρεναλίνη παράγεται σε μεγάλες ποσότητες και έχει ως αποτέλεσμα η καρδιά να λειτουργεί πιο γρήγορα.

Τα αγγεία να κάνουν σύσπαση με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γεμίσουν το πέος με αίμα, απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη της στύσης. Με άλλα λόγια, όταν ένας άνδρας αισθάνεται έντονο φόβο την στιγμή της επαφής, είναι σχεδόν αδύνατο να πετύχει στύση, αλλά και αν προλάβει να πετύχει είναι πολύ δύσκολο να τη διατηρήσει.

Τότε λοιπόν, το πιθανότερο είναι να ακολουθήσουν και πάλι στιγμές αμηχανίας, δυσαρέσκειας, ίσως και απελπισίας, τόσο στον ίδιο όσο και στη σύντροφό του. Άλλη μια λοιπόν αρνητική εμπειρία καταγράφεται στο νου. Την επόμενη φορά που θα βρεθεί σε σεξουαλικές στιγμές θα κάνει τις ίδιες σκέψεις που προαναφέρθηκαν, μόνο που αυτή τη φορά θα τις πιστεύει περισσότερο, επομένως ο φόβος θα είναι μεγαλύτερος και η πιθανότητα αποτυχίας ακόμη μεγαλύτερη.

Τι να κάνεις;

Όταν η αιτία της στυτικής δυσλειτουργίας είναι το άγχος επίδοσης, τότε χρειάζεται συμβουλευτική και ψυχο-σεξουαλική αντιμετώπιση από ειδικευμένους επιστήμονες. Ο ειδικός θα πρέπει να εκτιμήσει πολλούς παράγοντες που μπορεί να επιδεινώνουν το άγχος.

Για παράδειγμα, συνθήκες ζωής, γενικό άγχος, προβλήματα στη σχέση, συνύπαρξη άλλων  ψυχολογικών προβλημάτων (πχ. αγχώδης διαταραχή), προηγούμενες σεξουαλικές εμπειρίες κλπ. Μετά την λήψη ιστορικού, ο ειδικός θα προτείνει ένα θεραπευτικό σχεδιασμό που στις περισσότερες περιπτώσεις δεν διαρκεί πάνω από 3 μήνες.

Η ψυχολογική παρέμβαση έχει σημαντικά καλύτερα αποτελέσματα όταν συμπεριλαμβάνει την σύντροφο και εφαρμόζεται στο ζευγάρι. Σε πολλές περιπτώσεις, η ψυχο-σεξουαλική θεραπεία μπορεί να συνδυάζεται με φάρμακα που διευκολύνουν την στύση, τους γνωστούς αναστολείς της φωσφοδιεστεράσης.

Καλύτερη η απόλαυση μετά τη θεραπεία

Τα φάρμακα αυτά βοηθούν το κρίσιμο πρώτο διάστημα ο άνδρας /το ζευγάρι να ξαναρχίσει τη σεξουαλική του ζωή, δίνοντας τον απαραίτητο χρόνο για την θεραπεία. Πολλές φορές τα φάρμακα αυτά χορηγούνται σε καθημερινή βάση, ώστε να απελευθερώνεται το ζευγάρι από το άγχος του προγραμματισμού των επαφών και να διατηρείται ο αυθορμητισμός.

Μέσα από τη θεραπεία, το ζευγάρι έχει την δυνατότητα όχι μόνο να βελτιώσει την σεξουαλική λειτουργία, αλλά και τη σεξουαλική του επικοινωνία και την ποιότητα της σεξουαλικής του σχέσης. Πολλές φορές, μετά τη θεραπεία, το ζευγάρι αρχίζει να απολαμβάνει τη σεξουαλική του ζωή  περισσότερο από όσο την απολάμβανε ακόμα και προτού εμφανιστεί το πρόβλημα!

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Αν κοιμηθούμε γυμνοί, η σεξουαλική μας ζωή θα «απογειωθεί»;

Ξεχάστε το «μια φορά στο τόσο»: Πώς θα τον πείσεις να κάνετε σεξ;

Τα 3 απλά βήματα για να πετύχεις πολλαπλούς οργασμούς

Λίμπιντο: Ποια φάρμακα… σκοτώνουν τη διάθεση για σεξ;

Ο κίνδυνος που κρύβει το «γαλλικό» φιλί με τον παρτενέρ

Σχετικά άρθρα