Αρχική / Σεξ / Γυναίκα / Μπορεί η κακή ψυχολογία να επηρεάζει τον κύκλο της γυναίκας;
Μπορεί η κακή ψυχολογία να επηρεάζει τον κύκλο της γυναίκας;  thumbnail
Σε ποιες περιπτώσεις διαταραχών της εμμήνου ρύσεως, η ψυχολογική κατάσταση του ατόμου «επιβαρύνει» τον οργανισμό και χρήζει αντίστοιχης θεραπείας; Το μείζον καταθλιπτικό επεισόδιο και η ψυχογενής ανορεξία αποτελούν χαρακτηριστικές ψυχολογικές καταστάσεις για την εμφάνιση της εν λόγω διαταραχής.

Μπορεί η κακή ψυχολογία να επηρεάζει τον κύκλο της γυναίκας;

Διαταραχές της εμμήνου ρήσεως και Ψυχολογία


Γράφει η ψυχολόγος, Αγγελική Βλασοπούλου 


Αγγελική Βλασοπούλου


Η έμμηνος ρύση στις γυναίκες διαρκεί περίπου 2 – 7 ημέρες, ενώ συνήθως μεταξύ των διαδοχικών περιόδων μεσολαβούν περίπου 28 μέρες. Τυχόν μεταβολές στον παραπάνω κύκλο, όπως ακανόνιστες περιόδους ή απουσία, μπορεί να υποδηλώνουν κάποια πρόσκαιρη ορμονική διαταραχή. Η τελευταία πιθανόν να οφείλεται σε χρόνια νόσο, σε ψυχολογικούς παράγοντες, όπως στρες ή κατάθλιψη, στην έντονη άσκηση ή στην απώλεια βάρους, με πιο ακραία μορφή την ψυχογενή ανορεξία. Προκειμένου, όμως, να αποδοθούν τα αίτια σε ψυχολογικούς παράγοντες, απαιτείται προηγουμένως ο αποκλεισμός ιατρικών γυναικολογικών καταστάσεων, όπως οι πολυκυστικές ωοθήκες, η ενδομητρίωση κ.α. 


Σε ποιες περιπτώσεις διαταραχών της εμμήνου ρύσεως, η ψυχολογική κατάσταση του ατόμου «επιβαρύνει» τον οργανισμό και χρήζει αντίστοιχης θεραπείας; Το μείζον καταθλιπτικό επεισόδιο και η ψυχογενής ανορεξία αποτελούν χαρακτηριστικές ψυχολογικές καταστάσεις για την εμφάνιση της εν λόγω διαταραχής.


Το μείζον καταθλιπτικό επεισόδιο περιλαμβάνει αισθήματα μελαγχολίας ή θλίψης, έντονη ελάττωση του ενδιαφέροντος ή της ευχαρίστησης σε όλες ή σχεδόν όλες τις δραστηριότητες στο μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, σημαντική απώλεια ή αύξηση του βάρους, αϋπνία ή υπερυπνία σχεδόν καθημερινά, κόπωση της απώλειας της ενεργητικότητας, δυσκολία συγκέντρωσης και/ή επερχόμενος αυτοκτονικός ιδεασμός. Επιπλέον, παρατηρούνται ανωμαλίες του έμμηνου κύκλου, δυσκοιλιότητα, ξηροστομία και πονοκέφαλοι.


Όσον αφορά τη νευρική ανορεξία, το άτομο διακατέχεται από έντονο φόβο ότι θα αυξηθεί το βάρος του ή ότι θα γίνει παχύ, ακόμα και αν είναι κάτω από το κανονικό. Ο τρόπος που βιώνεται το βάρος ή το σχήμα του σώματος διαταράσσεται, επιδρώντας υπέρμετρα στην αυτοαξιολόγηση του ατόμου. Εδώ παρατηρείται αμηνόρροια, δηλαδή απουσία τουλάχιστον τριών διαδοχικών εμμηνορρυσιακών κύκλων.


Η ίδια διαταραχή του κύκλου παρουσιάζεται και σε περιόδους έντονου άγχους και στρες. Το τελευταίο φαίνεται να καταστέλλει τη λειτουργία συγκεκριμένων περιοχών του εγκεφάλου (υποθάλαμος, υπόφυση), που διαχειρίζονται τις ορμόνες και ελέγχουν τον θυροειδή, τα επινεφρίδια και τις ωοθήκες. Η δυσλειτουργία των οωθηκών οδηγεί σε προβλήματα παραγωγής οιστρογόνων, ωορρηξίας ή άλλων αναπαραγωγικών διαδικασιών. Τα οιστρογόνα αποτελούν τις βασικές ορμόνες που προετοιμάζουν το σώμα για εγκυμοσύνη και εάν η παραγωγή αυτών διαταραχθεί, ο κύκλος της γυναικείας περιόδου εκδηλώνει αντίστοιχες «διακυμάνσεις».


Ο υγιής και συνεπής κύκλος στις γυναίκες είναι σημαντικό κομμάτι υγείας και φροντίδας. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας, σε περίπτωση που αντιμετωπίζετε διαταραχές, και θεραπεύστε το οργανικό ή ψυχολογικό αίτιο.


 


 


 


 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X