Παγκόσµιες πρωτιές και µεγάλες επιτυχίες στην εξωσωματική γονιμοποίηση thumbnail
Σηµαντικές καινοτοµίες στην Παγκόσµια ιστορία της εξωσωµατικής γονιµοποίησης «γεννήθηκαν» στην εξειδικευµένη κλινική ΓΕΝΕΣΙΣ ΑΘΗΝΩΝ

Παγκόσµιες πρωτιές και µεγάλες επιτυχίες στην εξωσωματική γονιμοποίηση Σηµαντικές καινοτοµίες στην Παγκόσµια ιστορία της εξωσωµατικής γονιµοποίησης «γεννήθηκαν» στην εξειδικευµένη κλινική ΓΕΝΕΣΙΣ ΑΘΗΝΩΝ


 


 Το επιστηµονικό µας έργο συµπεριλαµβάνεται στην παγκόσµια ιστορία της εξωσωµατικής γονιµοποίησης του IVF (www.IVF-Worldwide.com). Φέραµε στον κόσµο το 2004 το πρώτο παιδί παγκοσµίως µε βιοψία βλαστοκύστεων, απαλλαγµένο από µεσογειακή αναιµία», τονίζει ο Κωνσταντίνος Πάντος, γυναικολόγος µε εξειδίκευση στην εξωσωµατική γονιµοποίηση, ∆ιευθυντής της Κλινικής ΓΕΝΕΣΙΣ ΑΘΗΝΩΝ, ∆ρ Πανεπιστηµίου Αθηνών.


 


 


 


 

«Αλλά και το πρώτο παιδί παγκοσµίως, απαλλαγµένο από χρόνια κοκκιωµατώδη νόσο, το οποίο έσωσε το αδελφάκι του δίνοντάς του βλαστικά κύτταρα για µεταµόσχευση το 2005.


>  Στη ΓΕΝΕΣΙΣ ΑΘΗΝΩΝ οφείλονται οι πρώτες γεννήσεις στον κόσµο υγιών παιδιών, τα οποία, σύµφωνα µε τα γονίδιά τους και χωρίς την παρέµβασή µας, ήταν πιθανό να πάσχουν από σπάνια γενετικά νοσήµατα (νόσος Cadasil, 2006, συγγενής υπερπλασία των επινεφριδίων, 2006, σύνδροµο γναθοπροσωπικής δυσόστωσης FSHD, 2007).


>  Το 2007, η είδηση ότι η ΓΕΝΕΣΙΣ ΑΘΗΝΩΝ κατάφερε τη γέννηση υγιούς παιδιού από µια οικογένεια φορέων του συνδρόµου LEBER, που µέχρι τότε είχαν γεννήσει δύο τυφλά παιδιά, έκανε τον γύρο του κόσµου µέσω του διεθνούς ειδησεογραφικού δικτύου CNN.


>  Από εµάς επετεύχθη η πρώτη εγκυµοσύνη στην Ελλάδα έπειτα από προεµφυτευτική γενετική διάγνωση όλων των χρωµοσωµάτων µε τη µέθοδο Αrray-CGH το 2010».


 


To µέλλον


Tο παρόν της εξωσωµατικής γονιµοποίησης είναι η προεµφυτευτική γενετική διάγνωση και τα υψηλά ποσοστά επιτυχίας ακόµα και από την πρώτη προσπάθεια. Ποιο, όµως, είναι το µέλλον;


«Το µέλλον στην εξωσωµατική γονιµοποίηση βρίσκεται πλέον στο να καταφέρουµε να αυξήσουµε την πιθανότητα επιτυχίας της εξωσωµατικής µειώνοντας παράλληλα τις πολύδυµες κυήσεις.


Κάτι που πιστεύω πως στην επόµενη 10ετία, στο απαισιόδοξο σενάριο, ή 5ετία, στο αισιόδοξο, θα επιλέγουµε ένα έµβρυο, το οποίο θα έχει εξετασθεί γενετικά και µόνο αυτό θα τοποθετούµε στη µήτρα της γυναίκας. Παράλληλα, µε αυτόν τον τρόπο θα αυξάνουµε και την πιθανότητα επιτυχίας της προσπάθειας.


Εµείς στο ΓΕΝΕΣΙΣ ΑΘΗΝΩΝ έχουµε καταφέρει πολλά στο ερευνητικό κοµµάτι, κάτι που αποτελεί βασική δουλειά µας, καθώς θεωρώ ότι η προεµφυτευτική γενετική διάγνωση είναι τόσο σηµαντική εξέλιξη, που θα αποτελέσει το όχηµα για να περάσουµε στην εποχή που προαναφέραµε. Μια προσπάθεια και ένα υγιές έµβρυο! Μέσω του προεµφυτευτικού έλεγχου, άλλωστε, έχουµε ήδη πετύχει µικρά “θαύµατα”.


Νόσοι όπως η µεσογειακή αναιµία ή η κυστική ίνωση, που φόβιζαν γενιές ολόκληρες, αποτρέπονται, αφού πριν ακόµα εµφυτευθούν τα έµβρυα στη µήτρα ελέγχονται για πάνω από 350 ασθένειες και τελικά τοποθετούνται µόνο τα υγιή.


Με τη µέθοδο αυτή µπορούν να αποκλειστούν ακόµη και γονίδια τα οποία αλλοιώνουν την ποιότητα ζωής ή µειώνουν το προσδόκιµο ζωής του ανθρώπου, όπως αυτά του καρκίνου ή του σακχαρώδους διαβήτη.


Ελέγχουµε κάθε έµβρυο ξεχωριστά παίρνοντας ένα κύτταρο την τρίτη ή την πέµπτη ηµέρα της ζωής του. Με την προεµφυτευτική γενετική διάγνωση ελέγχουµε µε ακρίβεια και ασφάλεια αν το έµβρυο αυτό φέρει κάποια ασθένεια γνωστή προς τους γονείς. Με τη συγκεκριµένη µέθοδο αυξάνονται και τα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωµατικής γονιµοποίησης.


Σηµαντική είναι και η αξιοποίηση της µεθόδου στις περιπτώσεις που ένα παιδάκι γεννιέται, ώστε να είναι ιστοσυµβατός δότης για το πάσχον αδελφάκι του.


Και σε αυτό η κλινική µας είναι πρωτοπόρα, αφού είναι η πρώτη που το εφάρµοσε µε µεγάλη επιτυχία, σώζοντας αρκετά παιδάκια».

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X