Τι πρέπει να προσέχουμε σε έναν ασθενή με διπολική διαταραχή;

Θα ήθελα να ρωτήσω αν κάποιος πάσχει από διπολική διαταραχή, πρέπει να ακολουθεί για πάντα κάποια φαρμακευτική αγωγή ή όχι;

Και σε περίπτωση υποτροπής, τι πρέπει να κάνουμε; Το οικογενειακό περιβάλλον του ασθενή πώς πρέπει να συμπεριφέρεται απέναντι σε ένα άτομο με αυτή την πάθηση;

Στο ερώτημα απαντά ο ψυχίατρος Γεώργιος Φλώρος

Στη διπολική διαταραχή πρέπει να υπάρχει φαρμακευτική αγωγή εφόσον είναι κατάλληλη για τη σταθεροποίηση του ασθενούς. Ο ασθενής στην διπολική διαταραχή πρέπει να αναμένει ότι κατά τη διάρκεια της ζωής του θα έχει αρκετά επεισόδια είτε συμπεριφοράς μανίας είτε συμπεριφοράς κατάθλιψης.

Η φαρμακευτική αγωγή είναι μόνιμη

Με την πρόσληψη φαρμακευτικής αγωγής μπορεί να προστατευθεί από αυτή την επιδείνωση από αυτά τα επεισόδια που έχουν δυσάρεστη έκβαση για τον ασθενή. Άρα ναι, η φαρμακευτική αγωγή πρέπει να υπάρχει πάντα σύμφωνα με τον ειδικό ψυχικής υγείας.

Σε περίπτωση υποτροπής πάντα πρέπει να ακολουθήσετε πιστά τις οδηγίες του ειδικού ο οποίος θα κρίνει το πώς θα την χειριστεί και ίσως κρίνει και απαραίτητη και μια σύντομη – βραχεία νοσηλεία. Το οικογενειακό περιβάλλον οφείλει να καλλιεργήσει ένα κλίμα εμπιστοσύνης με τον ασθενή.

Ας τον αγκαλιάσουν αλλά ας μην τον «πνίξουν»

Έτσι εκείνος θα τους εμπιστεύεται όσο αφορά στις διακυμάνσεις στην ψυχολογία του και το πώς πρέπει να τις χειρίζονται. Όταν για παράδειγμα ανεβαίνει ή πέφτει πολύ ψυχολογικά, θα πρέπει να τους ακούει και να εμπιστεύεται τη συμβουλή τους ότι, όπως η επίσκεψη σε ένα γιατρό.

Οι άνθρωποι που είναι κοντά στον ασθενή δεν πρέπει να ερμηνεύουν κάθε του συναίσθημα ως σύμπτωμα της ασθένειας. Να μην κάνουν το λάθος αν με το που χαμογελάει ο ασθενής, νομίζουν ότι κάτι τρέχει με την κατάστασή του. Ή με το που θα πει ένα «όχι» ή θα φέρει αντίρρηση να ανησυχήσουν. Είναι άνθρωπος και έχει και φυσιολογικές αντιδράσεις. Ας τον αγκαλιάσουν αλλά ας μην τον «πνίξουν».

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Διπολική διαταραχή: Πόσο ωφέλιμη είναι η θεραπεία με το… ηλεκτροσόκ;

Πασίγνωστη τραγουδίστρια αποκάλυψε ότι είναι διπολική: Η συγκινητική ανάρτηση

Τα άτομα με διπολική διαταραχή μπορούν να κάνουν οικογένεια;

Διπολική διαταραχή: Πώς είναι να αγαπάς κάποιον με μανιοκατάθλιψη;

Πώς μεγάλωσα πλάι σε μία μητέρα με διπολική διαταραχή;

Μανιοκατάθλιψη και έρωτας: Πώς ένα διπολικό άτομο διαχειρίζεται τα ψέματα

Σχετικά άρθρα