Λουκανίδης: Ομάδα που θα την θυμούνται όλοι!

Με αφορμή τη βράβευση της ομάδας του 1963-64, ο Τάκης Λουκανίδης θυμήθηκε την αήττητη πορεία προε την κατάκτηση του τίτλου και το σεβασμό των αντιπάλων.Οι δηλώσεις του στο match programme του αγώνα Παναθηναϊκός – Άρης:
‘Θεωρώ ότι η ενέργεια της διοίκησης να τιμήσει την ομάδα της σεζόν 1963-64 δείχνει από την μια το ήθος που πρέπει να υπάρχει -και υπάρχει- στον Παναθηναϊκό αλλά και από την άλλη αποτελεί την επιβράβευση μιας πλειάδας εξαιρετικών παικτών και μιας ομάδας που θα την θυμούνται όλοι στα βάθη του χρόνου’.
Καταρχάς, επειδή ο περισσότερος κόσμος δεν έχει και εικόνα, μιλήστε μας λίγο για εκείνη την ομάδα…
‘Εκείνη η ομάδα είναι γραμμένη στην ιστορία. Όχι μόνο για το γεγονός ότι πήρε τον τίτλο αήττητη αλλά επειδή ήταν μια ομάδα που έπαιζε πάρα πολύ καλό ποδόσφαιρο. Αυτό που είχαμε σαν κύριο χαρακτηριστικό ήταν ότι ο ένας έπαιζε για τους… 10 και οι 10 για τον ένα! Κάθε Κυριακή κατεβαίναμε με στόχο να κερδίσουμε και να βάλουμε όσα περισσότερα γκολ γινόταν. Μάλιστα, από ένα σημείο και μετά -κι αυτό θεωρώ το μεγαλύτερο “παράσημο”- είχαμε καταφέρει να σκέφτονται οι αντίπαλοί μας όχι αν θα μας κερδίσουν αλλά… πόσα θα φάνε!’.
Το παιχνίδι που δεν πρόκειται να ξεχάσετε ποτέ από εκείνο τον… μαραθώνιο;
‘Ε, εντάξει, εύκολο είναι αυτό… (σ.σ. γέλια) Δεν μπορούμε να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, τα ματς του Παναθηναϊκού με τον Ολυμπιακό είναι πάντα ξεχωριστά. Έτσι ήταν και για εμάς αυτό που κερδίσαμε με 1-0 μέσα στο “Καραϊσκάκης” την τελευταία μάλιστα “στροφή” του Πρωταθλήματος. Θυμάμαι ήθελαν σαν… τρελοί να μας κόψουν το αήττητο και να μας νικήσουν, αλλά τελικά εμείς κάναμε το… γύρο του θριάμβου στο Φάληρο’.
Ήσασταν από τα βασικά στελέχη τότε… Ποιο θα λέγατε ότι ήταν το μυστικό της επιτυχίας;
‘Όταν ήρθε ο Στέφαν Μπόμπεκ τότε στον Παναθηναϊκό έβαλε ένα πρόγραμμα για να φτιάξει μια καλή ομάδα. Για να καταλάβετε, ο μεγάλος Μίμης Δομάζος έπαιζε… έξω δεξιά. Αυτός τον πήρε και τον έβαλε στο κέντρο, έκανε εμένα αμυντικό χαφ και η ομάδα «έδεσε» και έπαιξε καλό ποδόσφαιρο. Μας οργάνωσε σωστά, μας έδωσε νέες ιδέες. Τι να λέμε τώρα, μεγάλη υπόθεση ο Σέρβος και γι’ αυτό τον λέγαμε και “δάσκαλο”, να ξέρετε…’.
Η μοίρα τα έφερε έτσι που ο Παναθηναϊκός έκοψε τον δρόμο του Ολυμπιακού, «προστατεύοντας» παράλληλα το δικό του ρεκόρ. Πως είδατε αλήθεια το πρόσφατο ντέρμπι;
‘Όντως, ισχύει αυτό. Ο Παναθηναϊκός αυτή τη νίκη που έκανε την έκανε, κατ’ εμέ, γιατί έπαιξε για να κερδίσει. Μπορεί να μην έπαιξε… σούπερ μπάλα, όμως έπρεπε να τα δώσει όλα και αυτό ακριβώς έκανε! Έπαιξε με μεγάλο πάθος και κέρδισε… άνετα. Είναι η μεγαλύτερη νίκη που έχει κάνει στην ιστορία του, ούτε κι εμείς τότε που πήραμε το αήττητο πρωτάθλημα, δεν είχαμε νικήσει με τόση έμφαση! Πάντως, εγώ το πίστευα ότι θα είναι αφοσιωμένος και θα το κερδίσει το ντέρμπι ο Παναθηναϊκός, έβλεπα την περιρρέουσα ατμόσφαιρα’.
Γενικότερα, πως κρίνετε την εικόνα της φετινής ομάδας;
‘Ο Παναθηναϊκός πάει να φτιάξει μια καινούργια ομάδα. Δεν έχει παίξει το πολύ μεγάλο ποδόσφαιρο, αλλά πρέπει να πούμε ότι έχει πλάνο. Ανεβαίνει σιγά – σιγά και προφανώς θα έχει σαν στόχο την δεύτερη θέση. Πρέπει να είναι βέβαια πάντα διεκδικητής του Πρωταθλήματος, δεν του αρμόζει να μένει τόσο πίσω στην βαθμολογία… Ο Γιάννης Αναστασίου, από την άλλη πλευρά, δείχνει με την δουλειά του πως κάνει ότι μπορεί και είδαμε πως στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό οι παίκτες μπήκαν με πολύ καλή ψυχολογία’.
Διαβάζοντας τα ρεπορτάζ εκείνης της εποχής, βλέπουμε πως ο κόσμος ήταν δίπλα σας ακόμα και στις… προπονήσεις! Κάτι ανάλογο γίνεται και τώρα…
‘Αναμφίβολα, οι οπαδοί του Παναθηναϊκού υποστήριζαν και υποστηρίζουν πάντα την αγαπημένη τους ομάδα… θερμά. Τον καιρό τον δικό μας έδιναν και την… ψυχή τους για την ομάδα, αλλά πάντα με καλό τρόπο. Χωρίς να γίνονται ακρότητες και να υπάρχουν τιμωρίες. Αυτό είναι το μόνο που θέλω να πω και σε όποιον μας διαβάσει. Όταν αγαπάς κάτι κοιτάς να το προστατεύσεις. Χρειάζεται προσοχή από τον κόσμο, να αποφεύγει τις κακοτοπιές γιατί στο τέλος θα κάνει κακό στην… δική του την ομάδα!’.

Σχετικά άρθρα