89 χρόνια Θρύλος

Σαν σήμερα, 10 Μαρτίου 1925, από τη συγχώνευση δύο πειραϊκών σωματείων, του Αθλητικού και Ποδοσφαιρικού Συλλόγου Πειραιώς (Πειραϊκός Ποδοσφαιρικός Όμιλος) και του Ομίλου Φιλάθλων Πειραιώς, ιδρύθηκε ο Ολυμπιακός Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς. Ο δημοφιλέστερος ελληνικός σύλλογος.Το όνομα Ολυμπιακός το εμπνεύστηκε ο πρώτος αντιπρόεδρος του συλλόγου, Νότης Καμπέρος, δίνοντας τέλος στις διαφωνίες, που είχαν προκύψει. Ο Μιχάλης Μανούσκος πρόσθεσε το Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς και ο τίτλος ψηφίστηκε ομόφωνα. Το όνομα του νέου συλλόγου επιλέχθηκε ώστε να υποδηλώνει το πάθος, την αθλητική ισχύ, την ευγενή άμιλλα, τη δίκαιη νίκη, έννοιες που περικλείονται στο λεγόμενο ολυμπιακό ιδεώδες και αντικατοπτρίζει τα συναισθήματα των ανθρώπων που κατοικούσαν στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, ένα κέντρο με εμπόρους, εργάτες, νησιώτες, ναυτικούς και μετανάστες από την Μικρά Ασία. Υπό το σκεπτικό αυτό επιλέχθηκε και ο δαφνοστεφανωμένος έφηβος ως έμβλημα, με χρώματα το κόκκινο (για το πάθος) και το λευκό (για την αγνότητα).

Τα ιδρυτικά μέλη ήταν οι: Βασίλης Ανδριανόπουλος, Γιάννης Ανδριανόπουλος, Γιώργος Ανδριανόπουλος, Ντίνος Ανδριανόπουλος, Δημήτρης Ανδρόνικος, Δημήτρης Αυδής, Νίκος Βλάσσης, Στέφανος Εμμανουήλ, Νίκος Ζαχαρίας, Θανάσης Καλλίτσης, Νίκος Καλούδης, Ντίνος Καλούδης, Νότης Καμπέρος, Κώστας Κλειδουχάκης, Οθων Κόκκινος, Τριαντάφυλλος Κρέμος, Παναγιώτης Κωστάλας, Παναγιώτης Λαγουμιτζής, Ανδρέας Λουκάκης, Σπύρος Λουκάκης, Γιάννης Λουλουδάκης, Βαγγέλης Μαγγόπουλος, Μιχάλης Μανούσκος, Σταύρος Μαραγκουδάκης, Γρηγόρης Ντούφας, Θόδωρος Ορλώφ, Φώτης Πρωτοψάλτης, Γιάννης Συμιγδαλάς, Νίκος Συμιγδαλάς, Χρήστος Τζουμερικιώτης, Βρασίδας Τρουποσκιάδης και Σπύρος Ψαλλιδάς.

Εκτός από τον Ανδρέα Ανδριανόπουλο (ιδιοκτήτης εμπορικού καταστήματος), επιφανείς παράγοντες του Πειραιά στήριξαν έμπρακτα την ίδρυση του Ολυμπιακού, έχοντας ως σκοπό να δημιουργήσουν ένα ισχυρό αθλητικό σωματείο. Μεταξύ άλλων, ενεργή συμμετοχή είχαν οι Μιχάλης Μανούσκος, βιομήχανος της πόλης, ο Νότης Καμπέρος, ανώτατος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού, ο Σταύρος Μαραγκουδάκης, διευθυντής του Ταχυδρομείου, ο Νίκος Ανδρόνικος, έμπορος, ο Δημήτρης Σκλιάς, αξιωματικός του Στρατού, ο Νικόλαος Ζαχαρίας, δικηγόρος, ο Αθανάσιος Μέρμηγκας, συμβολαιογράφος, ο Ιωάννης Κεκκές, χρηματομεσίτης και όλη η οικογένεια των Ανδριανόπουλων.

Το πρώτο παιχνίδι στην ιστορία του Ολυμπιακού ήταν ένα φιλικό απέναντι στην ομάδα ενός γαλλικού καταδρομικού που ονομαζόταν "ΖΑΝ ΝΤΑΡΚ". Έξι χρόνια μετά την ίδρυσή της, η νέα ομάδα του Πειραιά κατέκτησε το πρώτο Πρωτάθλημα και ακολούθησαν πολλοί τίτλοι, με αποτέλεσμα να ονομαστεί από φίλους και αντιπάλους "Θρύλος".

Περιλαμβάνει τμήματα για 16 Ολυμπιακά τμήματα: ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ, πόλο, στίβος, κολύμβηση, πυγμαχία, άρση βαρών, ιστιοπλοΐα, πάλη, τένις, σκοποβολή, καταδύσεις, κωπηλασία, κανόε καγιάκ – καγιάκ σλάλομ και επιτραπέζια αντισφαίριση.

Τμήματα του συλλόγου υπήρξαν παλαιότερα η ενόργανη γυμναστική, η ξιφασκία, η ποδηλασία, το χάντμπολ, το σκάκι και το γυναικείο μπάσκετ, αλλά πλέον δεν υφίστανται.

Έχει κατακτήσει εκατοντάδες τίτλους σε πανελλήνιο και διεθνές επίπεδο, ενώ είναι ο μοναδικός ελληνικός σύλλογος με 7 ευρωπαϊκούς τίτλους. Τρεις στο μπάσκετ, δύο στο βόλεϊ και δύο στο πόλο.

Σχετικά άρθρα