Αρχική / Ψυχολογία / Real Life / Άγχος / Πώς να αντιμετωπίσεις το άγχος ανάλογα με την προσωπικότητά σου
Πώς να αντιμετωπίσεις το άγχος ανάλογα με την προσωπικότητά σου thumbnail
Είναι γεγονός ότι μέσα στους ξέφρενους ρυθμούς της καθημερινότητας και το συνεχόμενο stress που βιώνουν πολλοί άνθρωποι, υπάρχει στο πίσω μέρος του μυαλού τους πολύ συχνά η ερώτηση: «τι να κάνω για να αντιμετωπίσω το άγχος μου; Πως μπορώ να ανταπεξέλθω σε όλα όσα αντιμετωπίζω;»

Πώς να αντιμετωπίσεις το άγχος ανάλογα με την προσωπικότητά σου

AYURVEDA και STRESS MANAGEMENT:


Γνωρίστε τον τύπο σας!


Είναι γεγονός ότι μέσα στους ξέφρενους ρυθμούς της καθημερινότητας και το συνεχόμενο stress που βιώνουν πολλοί άνθρωποι, υπάρχει στο πίσω μέρος του μυαλού τους πολύ συχνά η ερώτηση: «τι να κάνω για να αντιμετωπίσω το άγχος μου; Πως μπορώ να ανταπεξέλθω σε όλα όσα αντιμετωπίζω;»


Γράφει ο ιατρός, Ανδρέας Τσουρουκτσόγλου 


Εδώ μπορεί κανείς να προτείνει …τρία σενάρια:


Σενάριο πρώτο: δεν κάνεις κάτι ιδιαίτερο, προσπαθείς με όσες δυνάμεις έχεις, και … «ο Θεός βοηθός».


Σενάριο δεύτερο: χρησιμοποιείς κάποιας μορφής ηρεμιστικά χάπια (είτε φαρμακευτικά είτε φυτικά…), έτσι ώστε να κατευνάζεις τις εξάρσεις του άγχους, ελπίζοντας σε …«καλύτερες ημέρες».


Σενάριο τρίτο: μαθαίνεις για την προσωπικότητα σου, για τον ιδιοσυγκρασιακό σου ιδιαίτερο τύπο ανθρώπου στον οποίο ανήκεις, και με την γνώση αυτή διαχειρίζεσαι κατάλληλα την καθημερινότητά σου.


Το αγιουρβεδικό σύστημα από πολλές χιλιάδες χρόνια πριν, έχει με ακρίβεια κατατάξει και περιγράψει τους τρεις διαφορετικούς τύπους στους οποίους κατατάσσονται όλοι οι άνθρωποι, και τα βασικά στοιχεία για τους τρεις αυτούς τύπους.


Ο πρώτος τύπος (VATA – Βάτα / αέρινος τύπος) έχει περιγραφεί σε προηγούμενο άρθρο μας το οποίο μπορείτε να βρείτε εδώ.


Πληροφορίες για τους δύο επόμενους τύπους (PITTA – Πίτα / πύρινος τύπος και KAPHA – Κάφα / Υδάτινος τύπος) θα βρείτε εδώ.


Με βάση λοιπόν αυτές τις αρχικές πληροφορίες, μπορείτε τώρα να ανακαλύψετε στο υλικό που ακολουθεί περισσότερα για τον τύπο σας και έτσι να «οπλιστείτε με γνώση» για να αντιμετωπίσετε πιο αποτελεσματικά τα προβλήματα της καθημερινότητας.


ΣΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ


VATA


Τα αέρινα άτομα κινούνται συνεχώς, αυτή είναι η φυσική τους κατάσταση. Παρόλο όμως το γεγονός αυτό, η σωματική τους αντοχή είναι μικρή και εξαντλούνται γρήγορα. Δεν μπορούν να παρακολουθήσουν για πολλή ώρα κάποιο πρόγραμμα ασκήσεων, θα πρέπει να διακόψουν για λίγη ανάπαυση.


Θα παρουσιάσουν εύκολα ταχυκαρδία, αρρυθμία, τρέμουλο σε χέρια και πόδια, ναυτία, αϋπνία, ευερεθιστότητα και παρόμοια αέρινα συμπτώματα εάν αναγκαστούν να ασκηθούν εντατικά. Συνήθως μετά τη σωματική άσκηση πρέπει να φάνε κάτι ή να κοιμηθούν για λίγο έτσι ώστε να ‘γειωθούν’ και να ανέβει λίγο το Kapha στον οργανισμό τους.


PITTA


Τα πύρινα άτομα έχουν σαφώς καλύτερη σωματική αντοχή, αρκεί να μην ζεσταθούν πολύ και ιδρώσουν. Αυτό θα τους φέρει εκνευρισμό και θα πρέπει να διακόψουν και να ξεκουραστούν για να δροσιστούν.


Η μεγάλη τάξη που τους διακρίνει τους βοηθά να οργανώσουν τις εργασίες τους ή το πρόγραμμα ασκήσεων στο γυμναστήριο και έτσι να αποφύγουν για αρκετό χρονικό διάστημα την κούραση.


KAPHA


Είναι τα ιδανικά άτομα για μεγάλη σωματική καταπόνηση, διότι έχουν τεράστια περιθώρια αντοχής. Έχουν γερούς μύες, άφθονα αποθέματα αποθηκευμένης ενέργειας στον λιπώδη ιστό, και δεν εκνευρίζονται εύκολα από τις σωματικές εργασίες.


Όλα αυτά βέβαια ισχύουν εάν καταφέρουν να ξεπεράσουν τη φυσική τους ραθυμία και βραδύτητα που τα χαρακτηρίζει και τα εμποδίζει να κάνουν ‘το πρώτο βήμα’. Εάν όμως ξεκινήσουν π.χ. ένα πρόγραμμα γυμναστικής, θα το συνεχίσουν με ενθουσιασμό, για δύο κυρίως λόγους:


Πρώτα από όλα διότι συνήθως ‘κολλάνε’ σε οτιδήποτε από αυτά που κάνουν (μπαίνουν δηλαδή και μένουν σε μια ρουτίνα), αλλά κυρίως διότι μετά τη σωματική κόπωση νιώθουν καλύτερα ( η αύξηση του αέρα και η κίνηση – Vata εξισορροπεί το νερό – Kapha).


 


ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ


 VATA


Τα συναισθήματα των αέρινων ατόμων εναλλάσσονται συνεχώς, ακολουθώντας το βασικό μοτίβο του Vata Dosha. Είναι οι κλασικοί κυκλοθυμικοί τύποι και μπορεί μέσα σε μια ώρα να περάσουν από την κατάθλιψη στη χαρά και το γέλιο και πάλι στην κατάθλιψη. Αυτό δεν δείχνει να τους ενοχλεί ιδιαίτερα, το βρίσκουν φυσιολογικό και είναι στη φύση τους να είναι έτσι.


 Εάν αντιμετωπίσουν κάποια δύσκολη κατάσταση στη ζωή τους, θα εμφανιστεί αμέσως άγχος, υπερένταση, φόβος και θα μπει σε κίνηση όλο το ψυχοσωματικό σύστημα. Η αντίδρασή τους θα είναι σπασμωδική, θα προσπαθήσουν να κάνουν πολλά πράγματα ταυτόχρονα, χωρίς να καταφέρουν να ολοκληρώσουν τίποτα.


Είναι άτομα τα οποία εκφράζουν τα συναισθήματά τους, δεν μπορούν να κρυφτούν, είναι αυθόρμητοι και ευχάριστοι τύποι. Έχουν πλούσιο συναισθηματικό κόσμο, ο οποίος ανακινείται συνεχώς από κάθε εξωτερικό ερέθισμα, έστω και ελάχιστο, ή ακόμη και χωρίς κάποια εξωτερική επίδραση.


 


 PITTA


 Ο πύρινος τύπος συνήθως υπερεπιβάλλει τη λογική στο συναίσθημα και πολύ συχνά το καταπιέζει. Δύσκολα θα δείξει προς τα έξω την αληθινή εσωτερική του κατάσταση.


 Είναι ο τύπος του ανθρώπου που όταν στεναχωρηθεί, θα αποσυρθεί στο διπλανό δωμάτιο για να κλάψει και όταν τελειώσει και ανακουφιστεί, θα φτιαχτεί, θα ρίξει νερό στο πρόσωπό του και θα εμφανιστεί και πάλι σαν να μην συμβαίνει τίποτα.


Θα καταπνίξει τον θυμό του (και είναι το άτομο που θυμώνει εύκολα) και θα προσπαθήσει να αντιδράσει ψύχραιμα στις περιστάσεις, χωρίς να δείξει τίποτα εξωτερικά. Όταν βέβαια αυτός ο συχνός θυμός δεν εκδηλώνεται, τότε σταδιακά μετατρέπεται σε εσωτερική φωτιά η οποία θα δημιουργήσει συχνότατα προβλήματα στο στομάχι, το ήπαρ ή το δέρμα.


 


 KAPHA


            Τα υδάτινα άτομα είναι από τη φύση τους οι κλασικοί ήρεμοι και ρομαντικοί χαρακτήρες, έχουν μία συναισθηματική σταθερότητα και δύσκολα φθάνουν στα άκρα. Είναι γενικά πολύ αργοί και μεθοδικοί τύποι και αυτό αντανακλά και στον συναισθηματικό τους κόσμο.


            Δεν τους αρέσουν οι αλλαγές και προσπαθούν όσο γίνεται να τις αποφύγουν. Η συναισθηματική τους λεπτότητα φαίνεται όταν αντιμετωπίσουν εξωτερικές δύσκολες καταστάσεις, στις οποίες αντιδρούν είτε προσπαθώντας να τις αποφύγουν και να τις αγνοήσουν, είτε εμφανίζοντας λύπη και μελαγχολική διάθεση.


            Αργούν να αντιδράσουν σε κάτι, αλλά εάν τελικά φθάσουν στο σημείο να αντιδράσουν, αυτή η αντίδρασή τους θα είναι έντονη και θα κρατήσει πολύ ώρα. Είναι τα άτομα που, είκοσι χρόνια αργότερα, θα θυμούνται ότι κάποιος τους είχε προσβάλλει και θα στεναχωριούνται.


 


ΝΟΗΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ – ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ


 


  VATA


            Οι αέρινοι τύποι είναι ευαίσθητοι και αντιδρούν πολύ γρήγορα στις αλλαγές του περιβάλλοντος. Αρνούνται τη ρουτίνα στη ζωή τους και το μυαλό τους, τους οδηγεί σε συνεχείς εναλλαγές. Έχουν πολλή ζωτικότητα και ‘κατεβάζουν’ συνέχεια ιδέες. Αυτό βέβαια μπορεί να τους κουράσει σύντομα και να πρέπει να αποσυρθούν για να ξεκουραστούν.


            Είναι οι ‘θεωρητικοί’ τύποι που τους αρέσει να σκέπτονται και να συνδυάζουν τις ιδέες τις δικές τους αλλά και των άλλων, ψάχνοντας για νέους δρόμους έκφρασης. Πολύ δύσκολα πάντως όλη αυτή η διαδικασία θα μπει σε πρακτική εφαρμογή.


            Είναι άνθρωποι κοινωνικοί, κάνουν γρήγορα φίλους, μπορούν εύκολα να μπουν σε μία άγνωστη παρέα και σε δέκα λεπτά να γνωρίζουν τους πάντες. Οι φιλίες τους όμως διαρκούν λίγο και ξεχνιούνται.


            Έχουν την τάση να αναλαμβάνουν πολλά πράγματα ταυτόχρονα και να εργάζονται σε πολλούς τομείς, αλλά σπάνια θα ολοκληρώσουν αυτά που έχουν να κάνουν. Είναι πολύ δύσκολο να συγκεντρωθούν σε ένα θέμα κάθε φορά και το μυαλό τους θα ‘πετάγεται συνέχεια δεξιά και αριστερά’.


            Θα αλλάξουν σπίτι αρκετές φορές, ακόμα συχνότερα θα αλλάξουν τη θέση των επίπλων στα δωμάτια, εάν έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας θα επισκεφθούν πολλούς ιατρούς κάνοντας διάφορες (συνήθως ημιτελείς) θεραπείες.


            Αναγνωρίζουν μία φιλοσοφική διάθεση που εμφανίζεται και η πίστη τους ξεκινάει σχεδόν πάντα από μία εσωτερική ανασφάλεια που νιώθουν. Η φυσική τους τάση τους οδηγεί στο να ακολουθήσουν για λίγο χρονικό διάστημα κάποιες φιλοσοφικές σχολές. Θα σου πουν για παράδειγμα ότι «έκανα για δύο χρόνια yoga, μετά για τρία χρόνια tai chi, στη συνέχεια ασχολήθηκα με shiatsu και ρεφλεξολογία, για να περάσω μετά στο zen», κλπ.


 


            PITTA


            Τα πύρινα άτομα έχουν ένα εξαιρετικά οργανωμένο και μεθοδικό μυαλό. Ο τρόπος σκέψης τους είναι συγκεντρωτικός, καταστρώνει εύκολα το σχέδιο δράσης που θα χρειαστεί για να πετύχουν το στόχο τους, τον οποίο επίσης έχουν ξεκάθαρα τοποθετήσει.


            Θα εκμεταλλευτούν τις θεωρητικές ιδέες και σκέψεις των αέρινων ανθρώπων, βάζοντάς τις σε πρακτική εφαρμογή και μάλιστα πολύ μεθοδικά και με σύστημα. Είναι εφευρετικοί τύποι που θα ανακαλύψουν νέες χρήσεις για παλιά πράγματα, θα βρουν ‘πατέντες’ για να ξεπεράσουν κάποιο πρόβλημα και γενικά θα είναι οι τύποι που στην παρέα τους ‘θα βγάζουν τα κάστανα από τη φωτιά’.


            Κάνουν εύκολα φίλους, αλλά πάντα έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους το ερώτημα ‘εάν αυτή η σχέση θα έχει κάποια χρησιμότητα’ για τον εαυτό τους. Εύκολα επίσης εμφανίζουν αλαζονεία, ειδικά σε σχέση με ανθρώπους τους οποίους δεν θεωρούν το ίδιο έξυπνους με αυτούς.


            Είναι ισχυροί και απαιτητικοί στις συναλλαγές τους με τους άλλους ανθρώπους και τους αρέσει να ελέγχουν το περιβάλλον τους – έμψυχο ή άψυχο. Έχουν γνώμη για όλα (η οποία συνήθως είναι και η σωστή) και ξέρουν να την επιβάλλουν.


            Τους αρέσει η αλήθεια και το ‘καθαρό παιχνίδι’ στη ζωή, δεν δολοπλοκούν ούτε δουλεύουν στο παρασκήνιο, αλλά ό,τι χρειάζονται το απαιτούν ευθέως και με μετωπική αντιπαράθεση εάν χρειαστεί. Είναι τα άτομα που θα θυμώσουν εύκολα, θα αναψοκοκκινίσουν και θα φωνάξουν για να βρουν ‘το δίκιο τους’, μη διστάζοντας να βρίσουν κιόλας εάν είναι εξοργισμένοι.


            Έχουν μια ανυπομονησία, ειδικά εάν έχουν να κάνουν με ένα Kapha άτομο και είναι οι τύποι οι οποίοι θα τσακωθούν σε μία δημόσια υπηρεσία εάν ο υπάλληλος που τους εξυπηρετεί είναι αργοκίνητος και ‘υδάτινος’.


            Θα διαμαρτυρηθούν και θα κάνουν φασαρία εάν κάποιος τους πάρει τη σειρά σε μία ουρά αναμονής π.χ. στην τράπεζα, αλλά μπορεί και να επέμβουν σε άσχετες περιπτώσεις εκεί όπου κάποιοι άλλοι άνθρωποι έχουν κάποια συναλλαγή προσπαθώντας να επιβάλλουν την ‘τάξη’.


            Θα κάνουν εύκολα παρατήρηση στον οποιονδήποτε και θα εκνευριστούν και θα σφιχτεί το στομάχι τους βλέποντας κάποιον να πετάει κάποιο σκουπίδι από το παράθυρο του αυτοκινήτου του στο δρόμο, ή γενικά βλέποντας κάποιον να κάνει κάτι ‘έξω από την τάξη και το νόμο’.


            Κάνουν καλή καριέρα σαν αξιωματικοί στον στρατό αλλά και σαν διευθυντές επιχειρήσεων, επιβάλλοντας σιδερένια πειθαρχία στο προσωπικό τους. Είναι επιτυχημένοι άνθρωποι στον τομέα τους και τους αρέσει πάντα να οργανώνουν και να ασχολούνται με πρακτικά θέματα. Είναι οι άνθρωποι που γίνονται ηγέτες και αυτό συνήθως είναι μία επέκταση και επιβεβαίωση του εγωισμού τους.


 


            KAPHA


            Οι υδάτινοι τύποι είναι οι ήρεμοι, ήσυχοι και μετριόφρονες άνθρωποι, που πάντα εξισορροπούν τις καταστάσεις. Δεν θεωρητικολογούν, ούτε πρακτικά μπορούν να οργανώσουν κάτι καινούργιο, αλλά είναι ιδανικοί στο να συνεχίσουν, να διατηρήσουν και να επαυξήσουν ό,τι ήδη υπάρχει.


            Η φυσική τους Kapha τάση για αδράνεια, τους οδηγεί στο να αντιστέκονται στις όποιες αλλαγές και αυτό μερικές φορές βοηθά στη διατήρηση των ισορροπιών, άλλες όμως φορές τους εκτρέπει προς τον συντηρητισμό και την αποτελμάτωση της προσωπικής τους ζωής.


            Τους αρέσει η ήρεμη οικογενειακή ζωή, έχουν συνήθως μεγάλη οικογένεια με πολλά παιδιά στα οποία αφιερώνονται ολόψυχα και είναι προσκολλημένοι στο σπίτι τους. Αργούν να κάνουν φίλους, αλλά οι όποιες φιλίες τους διαρκούν για όλη τους τη ζωή.


            Έχουν άπειρη υπομονή, κατανόηση για τις ανάγκες των άλλων ανθρώπων και ταπεινοφροσύνη. Δύσκολα θα εκνευριστούν και αντιμετωπίζουν τη ζωή με στωικότητα και καρτερία. Η κατάσταση βέβαια μερικές φορές μπορεί να εξελιχθεί στην κατεύθυνση της έντονης ισχυρογνωμοσύνης και του πείσματος, με το υδάτινο άτομο να κρατάει μία άκαμπτη και ανελαστική θέση, μην επιτρέποντας τις όποιες αλλαγές.


            Ο φανατισμός δύσκολα εμφανίζεται στα υδάτινα άτομα, η πίστη τους όμως σε οτιδήποτε και αν πιστεύουν είναι αρκετά ισχυρή και αυτό πηγάζει από την εσωτερική τους διάθεση να μην αλλάξουν το status quo.


 


ΜΝΗΜΗ


 


            VATA


            Η μνήμη του αέρινου ανθρώπου είναι πολύ επιφανειακή. Εύκολα θα αποστηθίσει κάτι (το πιάνει στον αέρα), για να το ξεχάσει επίσης εύκολα την άλλη στιγμή. Γενικά θεωρείται άτομο με ασθενική μνήμη και αυτό συχνά του δημιουργεί προβλήματα.


            Αυτό συμβαίνει διότι τη στιγμή που ακούει κάτι, ή διαβάζει κάτι, το μυαλό του θα ασχολείται και με δέκα ακόμη θέματα. Το αποτέλεσμα είναι να μην εντυπώνονται καλά τα πράγματα στη μνήμη του. Είναι το άτομο το οποίο θα γυρίσει πολλές φορές στην αρχή της σελίδας του βιβλίου ή της εφημερίδας που διαβάζει για να θυμηθεί περί τίνος πρόκειται, καθώς την ίδια στιγμή το μυαλό του ταξιδεύει αλλού.


            Όταν θα χρειαστεί επίσης να ανακαλέσει κάτι από τη μνήμη του, αυτό πάλι θα είναι δύσκολο, διότι εκείνη τη στιγμή το μυαλό του θα απασχολείται και πάλι με διάφορα άλλα θέματα.


            Οι μαθητές και φοιτητές που προετοιμάζονται για τις εξετάσεις τους θα πρέπει να κάνουν τις επαναλήψεις τους πολλές φορές, και όσο είναι δυνατόν πιο κοντά στην ημερομηνία του διαγωνίσματος (ακόμη και το ίδιο πρωινό εάν είναι δυνατόν).


            Τα αέρινα άτομα συνδέονται εύκολα με τους ήχους και θα δείξουν έντονο ενδιαφέρον για τη μουσική. Σκέπτονται με λέξεις και μάλιστα μπορεί να σιγοψιθυρίζουν την ώρα που σκέπτονται ή διαβάζουν. Στην περίπτωση μαθητών, σπουδαστών κλπ., τους βοηθάει πολύ στην απομνημόνευση των μαθημάτων τους να διαβάζουν φωναχτά έτσι ώστε να ακούν, ταυτόχρονα με το διάβασμα, την ύλη που μελετούν.


 


            PITTA


            Τα πύρινα άτομα αποστηθίζουν σχετικά εύκολα και εδώ τους βοηθά το μυαλό τους το οποίο αυτόματα σχεδόν αναλύει τα προσλαμβανόμενα γεγονότα και τα τακτοποιεί σε ‘πίνακες’. Η ανάκληση επίσης των πληροφοριών είναι εύκολη διότι και πάλι τα πάντα είναι τακτοποιημένα σε ‘ντουλαπάκια’ και εύκολα προσπελάσιμα.


            Βοηθά πολύ τους πύρινους μαθητές να τακτοποιούν και να συστηματοποιούν τα μαθήματα, φτιάχνοντας τις δικές τους σημειώσεις κάθε φορά και να έχουν ένα συστηματικό διάβασμα για αρκετές ημέρες πριν από τις εξετάσεις τους.


            Τα πύρινα άτομα σκέπτονται με εικόνες και πίνακες, οπτικοποιούν όσο μπορούν δηλαδή τον τρόπο σκέψης τους. Όταν εκφράζονται, νομίζεις ότι βλέπεις μπροστά σου ζωντανά όλα αυτά τα οποία σου διηγούνται.


 


            KAPHA


            Στα υδάτινα άτομα η όποια νέα πληροφορία κάνει πολύ ώρα να εισέλθει στο μυαλό τους και πρέπει κανείς να τους επαναλάβει αρκετές φορές το ίδιο πράγμα για να το χωνέψουν. Από τη στιγμή βέβαια που θα το καταλάβουν, θα το θυμούνται για πάρα πολλά χρόνια.


            Είναι τα άτομα εκείνα που θα σου περιγράψουν με κάθε λεπτομέρεια τι συνέβη στη συναρπαστική σχολική εκδρομή της έκτης γυμνασίου, ενώ εάν κάτι που συνέβη μόλις εχθές αλλά δεν ήταν αρκετά ενδιαφέρον, μπορεί να το έχουν ήδη ξεχάσει.


            Έχουν τη χαρακτηριστική ‘μνήμη του ελέφαντα’ και όπως ο ελέφαντας, είναι γενικά αργοκίνητοι και δύσκολα θα ενδιαφερθούν για κάτι. Όταν όμως τελικά δείξουν ενδιαφέρον, οτιδήποτε γίνει τους εντυπώνεται βαθιά και ‘κολλάει’ στη μνήμη τους.


            Τα υδάτινα άτομα συνήθως συνδέουν τη μνήμη τους με συναισθηματικές καταστάσεις και πολλές φορές είναι τα συναισθήματά τους που ‘σκέπτονται’ γι΄ αυτούς.


 


ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ


 


            VATA


            Οι Vata ιδιοσυγκρασίες δεν μπορούν να έχουν ένα σταθερό τρόπο ζωής. Δεν έχουν συγκεκριμένες συνήθειες στη ζωή τους, ούτε μπορούν να ασχοληθούν συνέχεια με κάποιο hobby. Γρήγορα κουράζονται με κάτι και το αλλάζουν με κάτι καινούργιο που τους τραβάει την προσοχή, έως ότου κάτι άλλο τους αποσπάσει και πάλι.


            Δεν μπορούν να ελέγχουν τα οικονομικά τους, κερδίζουν εύκολα χρήματα, τα οποία όμως και πάλι εύκολα θα τα ξοδέψουν. Συνήθως αγοράζουν πράγματα που δεν τα πολυχρειάζονται και θεωρούν ότι το ‘χρήμα πρέπει να ανακυκλώνεται και να κυκλοφορεί’.


            Στις καλοκαιρινές τους διακοπές είναι τα άτομα που θα πάνε μια εβδομάδα σε κάποιο νησί, μια άλλη σε ένα δεύτερο νησί, και μια τρίτη σε κάποια άλλη παραλία. Δεν αντέχουν να μείνουν για ένα μήνα σε κάποιο μέρος για διακοπές και εξάπαντος θέλουν παραλία με ήλιο και ζέστη για να νιώθουν καλά.


 


            PITTA


            Τα πύρινα άτομα είναι καλά οργανωμένα στη ζωή τους, τα πάντα εξελίσσονται βάσει κάποιου καλά προγραμματισμένου σχεδίου. Θα έχουν συγκεκριμένες συνήθειες και hobbies, που θα τα αλλάζουν όμως εάν πλέον δεν τους είναι χρήσιμα.


            Τα χρήματα τα ξοδεύουν με μέτρο και μετά από πολύ υπολογισμό. Τους αρέσει όμως η πολυτέλεια και στις (καλά προγραμματισμένες) διακοπές τους, θα ζητήσουν κάποιο καλό ξενοδοχείο με κλιματισμό γιατί δεν αντέχουν τη ζέστη του καλοκαιριού, ή – ακόμη καλύτερα – θα πάνε διακοπές σε κάποιο δροσερό βουνό.


 


            KAPHA


 


            Τα υδάτινα άτομα έχουν πολλές συνήθειες στις οποίες κολλάνε για χρόνια. Είναι τα χαρακτηριστικά άτομα τα οποία επί τριάντα χρόνια πηγαίνουν στο ίδιο καφενείο και κάθονται στην ίδια καρέκλα παραγγέλνοντας πάντα τον ίδιο καφέ, χωρίς τίποτα από όλα αυτά να τους ενοχλεί.


            Έχουν τάση να μαζεύουν χρήματα ‘για τις δύσκολες ημέρες’ και ξοδεύουν μόνο για ότι χρειάζεται πραγματικά. Εύκολα μπορεί να ζουν μία μίζερη ζωή, χωρίς αυτό να τους ενοχλεί, και χαίρονται όταν βλέπουν τον τραπεζικό τους λογαριασμό να ανεβαίνει.


            Διακοπές το καλοκαίρι θα πάνε στο ίδιο – παραθαλάσσιο αλλά όχι πολύ υγρό μέρος – που πηγαίνουν τα τελευταία δέκα με δεκαπέντε χρόνια, με την ίδια ακριβώς παρέα και θα περάσουν πολύ καλά, κάνοντας ακριβώς τα ίδια πράγματα όπως και τις άλλες χρονιές. Στο ξενοδοχείο μάλιστα, θα προσπαθήσουν να έχουν το ίδιο, ει δυνατόν, δωμάτιο, το οποίο έχουν συνηθίσει και δύσκολα το αλλάζουν.


 


ΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ


 


            VATA


            Τα αέρινα άτομα κρυώνουν πολύ και έτσι αναζητούν τα ζεστά κλίματα, ‘κυνηγούν’ τη θερμότητα και διαλέγουν για τόπο διακοπών τη θάλασσα όπου και απολαμβάνουν με τις ώρες τον ζεστό ήλιο. Τον χειμώνα γενικά νιώθουν άσχημα, ντύνονται πολύ και αναζητούν θέσεις κοντά στο καλοριφέρ του σπιτιού.


 


            PITTA


            Το ζεστό κλίμα κάνει τα πύρινα άτομα να υποφέρουν και να θέλουν να κοιμούνται ‘αγκαλιά’ με έναν ανεμιστήρα ή ακόμη καλύτερα με ένα κλιματιστικό μηχάνημα για να έχουν μόνιμα δροσιά. Ακόμη και τον χειμώνα κοιμούνται με ελάχιστα σκεπάσματα, ή αφήνουν το παράθυρο στην κρεβατοκάμαρα τους ανοικτό.


            Για τις διακοπές τους διαλέγουν το βουνό, όπου η δροσιά και το ξηρό κλίμα τους αναζωογονεί και τους φτιάχνει το κέφι. Εάν αναγκαστούν να πάνε σε ζεστή περιοχή, θα έχουν ένα συνεχή εκνευρισμό.


 


            KAPHA


            Οι υδάτινοι τύποι, είναι άτομα που αντέχουν γενικά τις ακραίες θερμοκρασίες, αν και προτιμούν και αυτά τη ζέστη. Το σημαντικότερο που τους ενοχλεί είναι η υγρασία την οποία αποφεύγουν με κάθε τρόπο.


            Είτε πρόκειται για την υγρασία από τις βροχές του χειμώνα, είτε είναι η υγρασία μερικών παραθαλάσσιων περιοχών το καλοκαίρι, η κατάσταση αυτή τους αποδιοργανώνει και τους ταλαιπωρεί.


 


ΕΡΩΤΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ


 


            VATA


            Η ακαταστασία και αναρχία του αέρινου ατόμου φαίνεται και στην ερωτική του επιθυμία, η οποία έχει συνεχείς διακυμάνσεις από ημέρα σε ημέρα και από εβδομάδα σε εβδομάδα. Η γονιμότητά του είναι συνήθως μικρή και το σπέρμα του πτωχό.        Η υπερβολική νοητική του δραστηριότητα τον οδηγεί σε πολλές ερωτικές φαντασιώσεις, όπου νιώθει καλά, συνήθως αυτοϊκανοποιείται και χάνει το ενδιαφέρον του για τη ζωντανή επαφή. Όταν έχει τελικά κάποια σχέση, η ερωτική επαφή (όταν υπάρχει), είναι έντονη και θυελλώδης, αλλά διαρκεί λίγο.


 


            PITTA


            Η φυσική ‘θερμότητα’ που χαρακτηρίζει τα πύρινα άτομα τα οδηγεί σε έντονη ερωτική επιθυμία, και είναι τα χαρακτηριστικά άτομα (συνήθως στην εφηβεία), στα οποία ‘το αίμα τους βράζει’.     Στην ερωτική τους σχέση ξέρουν τι θέλουν, έχουν υπολογίσει τα πάντα, και ξέρουν με τι τρόπους θα φθάσουν σε αυτό πού επιθυμούν. Μπορούν και συνδυάζουν κάθε φορά την ερωτική επιθυμία με τη λογική, ακολουθώντας πάντοτε ‘το δικό τους μέτρο’.


 


            KAPHA


            Τα υδάτινα άτομα έχουν μία σταθερή και συνεχή ερωτική ζωή, χωρίς υπερβολές και ακρότητες. Τους αρέσει πολύ ο ρομαντισμός και δεν πρόκειται ποτέ να έχουν ερωτική σχέση μόνο για χάρη της σεξουαλικής επαφής.          Είναι άτομα πολύ γόνιμα, με πλούσιο και πολύ σπέρμα. Αργούν να νιώσουν ερωτικά, ο ερεθισμός αργεί να έρθει, αλλά όταν ξεκινήσουν τελικά την ερωτική τους επαφή, αυτή είναι παρατεταμένη και ικανοποιητική.


 


ΥΠΝΟΣ


 


            VATA


            Τα αέρινα άτομα έχουν μία νοητική και σωματική υπερένταση η οποία τα εμποδίζει να κοιμηθούν εύκολα. Μπορεί να νιώθουν κουρασμένα από τις δραστηριότητες της ημέρας, αλλά όταν ξαπλώσουν, το σώμα τους είναι ανήσυχο, στριφογυρίζουν, αλλάζουν συχνά θέση στο κρεβάτι, κινούν τα πόδια τους. Το μυαλό τους επίσης σκέπτεται συνέχεια, αναπολούν την ημέρα που μόλις τελείωσε, προγραμματίζουν τι θα κάνουν την επομένη, θυμούνται την εκδρομή που είχαν πάει πριν από είκοσι χρόνια, κλπ.


            Όταν τελικά κοιμηθούν, έχουν ελαφρύ ύπνο, ξυπνούν εύκολα ακόμα και από θορύβους μικρής έντασης, από έντονα όνειρα, για τουαλέτα, ή και χωρίς λόγο και συνήθως αργούν να ξανακοιμηθούν. Το πρωί συχνά ξυπνούν με κούραση, δεν έχουν φρεσκαριστεί από τον ύπνο τους.


            Τα άτομα που υπνοβατούν ή μιλούν στον ύπνο τους, ή σφίγγουν και τρίζουν τα δόντια τους, είναι συνήθως αέρινης ιδιοσυγκρασίας.


            Ονειρεύονται πολύ αλλά ξεχνούν εύκολα τα όνειρά τους διότι η δραστηριότητα του νου, η οποία δεν σταματάει ούτε στη διάρκεια του ύπνου, είναι επιφανειακή και πολύ ταραγμένη. Το πρωί που θα ξυπνήσουν, θα θυμούνται ότι είχαν πολλά όνειρα, δεν θα θυμούνται όμως τι ακριβώς ονειρεύτηκαν. Εάν θυμηθούν, θα περιγράψουν έντονα, βίαια όνειρα με συνεχείς εναλλαγές παραστάσεων και κίνηση. Συχνά μάλιστα θα δουν τον εαυτό τους να πετάει.


 


            PITTA


            Τα πύρινα άτομα κοιμούνται σχετικά εύκολα, ελαφρά και το πρωί που ξυπνούν έχουν ξεκουραστεί αρκετά. Μπορούν να αρκεστούν σε λίγο ύπνο για αρκετές ημέρες χωρίς να νιώσουν κουρασμένα. Εάν ξυπνήσουν στη διάρκεια της νύχτας, ξανακοιμούνται εύκολα.


            Συνήθως θυμούνται τα όνειρά τους, τα οποία μπορούν να περιγράψουν με μεγάλη λεπτομέρεια. Τα όνειρά τους είναι έντονα, έγχρωμα, με δράση και συνήθως περιλαμβάνουν σκηνές με ζέστη, φως, κλπ.


            Πολύ συχνά τα πύρινα άτομα ξέρουν ότι ονειρεύονται και κατά κάποιο τρόπο ελέγχουν την εξέλιξη του ονείρου, αντί να αφήνονται να τους παρασύρει η δράση και το σενάριο του ονείρου.


 


            KAPHA


            Τα υδάτινα άτομα έχουν μία γενική υπνηλία και αυτό τα βοηθά να κοιμηθούν αμέσως μόλις ξαπλώσουν και να κοιμηθούν βαριά και χωρίς διακοπές μέχρι το πρωί. Είναι τα άτομα που δεν θα ξυπνήσουν ακόμη και εάν ‘κτυπούν κανόνια’ δίπλα τους. Το πρωί απολαμβάνουν να μείνουν στο κρεβάτι και να ‘χουζουρεύουν’.


            Τα όνειρά τους είναι ήρεμα, ήσυχα, χωρίς έντονη δράση και περιπέτεια. Τα διαπνέει μία τρυφερότητα και συνήθως είναι ρομαντικά. Το πρωί τα θυμούνται και τα αναπολούν στη διάρκεια της ημέρας.

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X
[contact-form-7 id="192177" title="Popup"]