Αρχική / Διατροφή / Θες κάτι χορταστικό και με λίγες θερμίδες; Ιδού οι καλύτερες συνταγές με τόφου!

Θες κάτι χορταστικό και με λίγες θερμίδες; Ιδού οι καλύτερες συνταγές με τόφου!

Το τόφου είναι προϊόν που δημιουργείται από το γάλα σόγιας και κατασκευάζεται παρόμοια, όπως το τυρί. Είναι δημοφιλές σε πολλές χώρες της Άπω Ανατολής, όπως Ιαπωνία και Κίνα, και σε ανθρώπους που ακολουθούν τη χορτοφαγία ή είναι vegan.

Όμως, είναι κάτι που ταιριάζει σε πολλά φαγητά διότι πολλοί το παρομοιάζουν με ένα σφουγγάρι, το οποίο δεν έχει γεύση και η ικανότητά του είναι να απορροφά ό,τι γεύση του δοθεί. Επίσης, αποτελεί πηγή πολύτιμων θρεπτικών συστατικών ενώ είναι χαμηλό σε θερμίδες, αφού έχει μόλις 123 θερμίδες στα 100 γραμμάρια.

Έτσι, και εμείς βρήκαμε 3 συνταγές με τόφου για να δοκιμάσεις και φτάνουν και για μεσημεριανό και για βραδινό:

Σαλάτα ζυμαρικών με τόφου (για 3 μερίδες)

  • 3 κούπες κοχυλάκια ή ζυμαρικά βίδες
  • 1/4 κούπας μαύρες ελιές ψιλοκομμένες
  • 2 κουτ. της σούπας πράσινες ελιές ψιλοκομμένες
  • 1 μέτρια ντομάτα, ψιλοκομμένη
  • 1/2 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 κούπα κύβους ψημένου ή μαριναρισμένου τόφου

Για το ντρέσινγκ

  • 1 κ.τ.σ. ξύδι μπαλσάμικο
  • 1 κ.τ.σ. κόκκινο ξύδι
  • 2 κ.τ.σ. σιρόπι αγάυης
  • 2 κ.τ.σ. νερό
  • 1 κ.τ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.τ.γ. βασιλικό
  • 1/2 κ.τ.γ. αλάτι
  • λίγο μαύρο πιπέρι

Σε μια κατσαρόλα βράζουμε τα ζυμαρικά. Ενώ βράζουν, σε ένα μεγαλούτσικο μπολ ανακατεύουμε τα υπόλοιπα υλικά για τη σαλάτα. Για το ντρέσινγκ, βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα βαζάκι με καπάκι και τα ανακατεύουμε πολύ καλά.

Για τη σαλάτα, στραγγίζουμε τα ζυμαρικά κάτω από τη βρύση με κρύο νερό και έπειτα τα ρίχνουμε στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά, περιχύνουμε το ντρέσινγκ και ανακατεύουμε πολύ καλά. Βάζουμε στο ψυγείο για να παγώσουν και είναι έτοιμα!

Πίτα με μανιτάρια, καραμελωμένα κρεμμύδια και τοφού

  • 3 μεγάλα κρεμμύδια
  • 500 γρ. μανιτάρια
  • 1 μελιτζάνα μέτριου μεγέθους
  • 350 γρ. τόφου
  • 5 – 6 κουταλιές φυτικό βούτυρο
  • 2 – 3 κουταλιές ζάχαρη
  • Φυτικό τυρί
  • 2 κουταλιές διατροφική μαγιά
  • 2 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά χυμό λεμόνι
  • δυόσμο, ρίγανη, κανέλα, σκόνη σκόρδου, αλάτι, πιπέρι
  • 1 σφηνάκι κουμανταρία ή αλλο κρασί
  • 800 γρ. αλέυρι (για τη ζύμη)
  • 400 μλ. νερό (για τη ζύμη)
  • 100 μλ. ελαιόλαδο (για τη ζύμη)
  • 1 κουταλιά σούπας λευκό ξύδι (για τη ζύμη)
  • αλάτι, πιπέρι (για τη ζύμη)

Σε ένα μπολ ή σε μπλέντερ, ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι, το πιπέρι, το ξύδι, το ελαιόλαδο και σιγά σιγά το νερό και ανακατεύουμε καλά μέχρι καθαρίσουν τα τοιχώματα. Ζυμώνουμε λίγο ακόμα με το χέρι και σκεπάζουμε τη ζύμη με μεμβράνη για 20 λεπτά να ξεκουραστεί.

Παράλληλα, κόβουμε τα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες. Βάζουμε το βούτυρο στο τηγάνι και μόλις λιώσει προσθέτουμε τη ζάχαρη και τα κρεμμύδια. Ταυτόχρονα κόβουμε τα μανιτάρια σε φέτες και τη μελιτζάνα σε κυβάκια. Μόλις είναι έτοιμα τα κρεμμύδια, βάζουμε τη μελιτζάνα και τα μανιτάρια και μόλις μαραθούν, σε περίπου 15 λεπτά, τα βγάζουμε από τη φωτιά.

Σε μπλέντερ θρυμματίζουμε το τοφού και το τυρί, προσθέτοντας τη διατροφική μαγιά, το ελαιόλαδο, τη σκόνη σκόρδου, τη ρίγανη, αρκετό δυόσμο, την κανέλα, το λεμόνι το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε. Βάζουμε το τόφου στο τηγάνι με τα λαχανικά και ανακατεύουμε καλά, προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 180°C.

Ανοίγουμε δύο φύλλα με τη ζύμη, τα οποία βάζουμε μόνα τους στον φούρνο για 15 λεπτά. Τα βγάζουμε και προσθέτουμε τη γέμιση στη ζύμη. Ψήνουμε την πίτα μας για 50 – 60 λεπτά και έπειτα είναι έτοιμη.

Τοφου… κεφτεδάκια

  • 1 πακέτο τόφου
  • 1 κονσέρβα μαύρα φασόλια πλυμένα
  • 1 μεγάλο κόκκινο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 κούπα σπανάκι
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 2 κ.σ. τοματοπολτό
  • 1 κ.γ. ρίγανη
  • 1 κ.γ. πάπρικα
  • 1 κ.γ. μπούκοβο (προαιρετικά)
  • αλάτι, πιπέρι
  • 260 γρ. τριμμένη φρυγανιά (ίσως χρειαστεί λίγο παραπάνω καμία φορά)
  • 1/3 αβοκάντο λιωμένο

Στεγνώνουμε πρώτα το τόφου με χαρτί. Σε ένα μίξερ μπαίνουν όλα τα υλικά μας, εκτός από την τριμμένη φρυγανιά και το αβοκάντο, και ανακατεύουμε καλά ώστε να ομογενοποιηθούν και να γίνει ένας ωραίος χυλός. Βάζουμε τον χυλό σε ένα μπολ και προσθέτουμε τη φρυγανιά και το αβοκάντο και ανακατεύουμε καλά.

Πλάθουμε κεφτεδάκια σε μέγεθος καρυδιού περίπου και ψήνουμε στους 190°C για 20 – 25 λεπτά και στα μισά του χρόνου γυρνάμε να ψηθούν και από κάτω.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Ξέμεινες από ενέργεια; Οι 9 σούπερ τροφές για τόνωση!

Κέικ με φρούτα. 3 πεντανόστιμες συνταγές για γλυκό με λίγες θερμίδες!

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X