«Νιώθουμε ειδική εγκατάλειψη, φοβόμαστε όταν βρέχει»: Η συγκλονιστική επιστολή μαθητή Ειδικού Γυμνασίου στον Κυριάκο Μητσοτάκη για ρωγμές και μούχλα στο σχολείο – Τον κάλεσε στο Μαξίμου και ανακοίνωσε άμεση ανακαίνιση

(Ξένη Δημοσίευση) Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντάται με μαθητή του Ειδικού Γυμνασίου-Λυκείου Αθηνών που εντάσσεται στο πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου», Αθήνα, Πέμπτη 2 Απριλίου 2026. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου με τον μαθητή της Β’ Γυμνασίου του Ειδικού Γυμνασίου-Λυκείου Αθηνών στην Ηλιούπολη Παναγιώτη, ο οποίος απέστειλε πρόσφατα επιστολή στον Πρωθυπουργό ζητώντας τη συνδρομή του στην αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του σχολείου και των παρεχόμενων υπηρεσιών για παιδιά με αναπηρία. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο Διευθυντής Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Ιωάννης Μπουσδούνης, ο Πρόεδρος του ΔΣ της «Κτιριακές Υποδομές» Τιμολέων Κατσίπος και η Γενική Διευθύντρια Στρατηγικού Σχεδιασμού & Έργων ΣΔΙΤ της «Κτιριακές Υποδομές» Κωνσταντίνα Θεοφιλάτου. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ  ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον μαθητή της Β’ Γυμνασίου του Ειδικού Γυμνασίου-Λυκείου Αθηνών στην Ηλιούπολη, Παναγιώτη, φέρνει στο προσκήνιο τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ειδικά σχολεία, αλλά και τις πρωτοβουλίες που σχεδιάζονται για τη βελτίωσή τους.


Η επιστολή που συγκίνησε

Ο Παναγιώτης είχε αποστείλει επιστολή στον πρωθυπουργό, ζητώντας την παρέμβασή του για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων και των υπηρεσιών για μαθητές με αναπηρία.

Κατά τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης του ανέφερε: «Να σε ευχαριστήσω πολύ, με συγκίνησε πάρα πολύ αυτή η επιστολή. Ήταν γραμμένη με πόνο, αλλά και με προσμονή γι’ αυτά τα οποία μπορούμε να κάνουμε».

Ο μαθητής συνοδευόταν απο τη μητέρα του, Μάγδα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Ανακαίνιση μέσω του προγράμματος «Μαριέττα Γιαννάκου»

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι το σχολείο θα ενταχθεί στο πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου», ώστε να προχωρήσουν οι απαραίτητες εργασίες ανακαίνισης με βάση τις ανάγκες των μαθητών.

Όπως σημείωσε: «Έχουμε δώσει μεγάλη έμφαση στα ζητήματα που αφορούν την αναπηρία και ειδικά στα θέματα που αφορούν τον αυτισμό. Είναι και Παγκόσμια Ημέρα σήμερα και νομίζω ότι είναι μια μικρή απάντηση στο πολύ δικαιολογημένο αίτημά σου το Ειδικό Σχολείο να είναι σε μια καλύτερη κατάσταση απ’ ό,τι είναι σήμερα».


ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Προτεραιότητα στα Ειδικά Σχολεία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι τα Ειδικά Σχολεία θα έχουν προτεραιότητα στο πρόγραμμα για τη φετινή χρονιά, το οποίο διαθέτει συνολική χρηματοδότηση 400 εκατομμυρίων ευρώ από ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα.

Την πρώτη χρονιά, με αρχική χρηματοδότηση 100 εκατομμυρίων, ανακαινίστηκαν 431 σχολεία, εκ των οποίων 30 ήταν Ειδικά Σχολεία. Το επόμενο διάστημα, περισσότερα από 220 σχολεία θα ανακαινιστούν σε όλη τη χώρα, με επιπλέον 300 εκατομμύρια ευρώ.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε: «Αυτό που μπορώ εγώ να πω για το πρόγραμμα “Μαριέττα Γιαννάκου” είναι ότι μας δίνει τη δυνατότητα να κινηθούμε, και έχουμε μια εξαιρετική συνεργασία με την ΚΤΥΠ (Κτιριακές Υποδομές), με άλλες διαδικασίες και με άλλες ταχύτητες από τις διαδικασίες του Δημοσίου».

Και πρόσθεσε: «Και θα τρέξουμε ολοένα ακόμα και πιο γρήγορα, αλλά θα βάλουμε προτεραιότητα, το λέω, στα Ειδικά Σχολεία στην κατανομή την οποία θα κάνουμε φέτος. Οπότε, θα ξεκινήσουμε άμεσα με το δικό σας, Δήμαρχε».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Παρεμβάσεις μέσα στο καλοκαίρι

Η Υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη σημείωσε ότι οι εργασίες θα ξεκινήσουν το καλοκαίρι, ώστε το σχολείο να είναι έτοιμο τον Σεπτέμβριο: «Το καλοκαίρι, Παναγιώτη μου, την ώρα που ίσως θα κάνεις διακοπές, η Διεύθυνση αλλά και οι άνθρωποι που θα είναι εκεί για να βάψουν, για να βάλουν τη ράμπα αλλά και οτιδήποτε χρειάζεται, θα δουλεύουν μαζί με τους ανθρώπους του Δήμου, έτσι ώστε πραγματικά τον Σεπτέμβριο να είμαστε εκεί».

Η υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Σοφία Ζαχαράκη. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Ο Δήμαρχος Ηλιούπολης Στάθης Ψυρρόπουλος δήλωσε: «Ευχαριστούμε, κ. Πρωθυπουργέ. Θα είναι χαρά μας να σας έχουμε κοντά όταν τελειώσουν οι εργασίες…».

Νέες υποδομές και εκπαιδευτικές παρεμβάσεις

Ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος ανέφερε ότι στο πρόγραμμα εντάσσονται και «χώροι χαμηλής αισθητηριακής διέγερσης», οι οποίοι αποτελούν πάγιο αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Παράλληλα, εξετάζονται αλλαγές στο πρόγραμμα σπουδών μέσω της Ειδικής Επιτροπής για τον Αυτισμό, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας.

Ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Μεταφορά μαθητών με ηλεκτροκίνητα λεωφορεία

Στη συνάντηση συζητήθηκε και το ζήτημα της μεταφοράς των μαθητών. Στόχος είναι, μέσω του Κοινωνικού Κλιματικού Ταμείου, να χρησιμοποιούνται ηλεκτροκίνητα λεωφορεία σε όλη τη χώρα έως το 2028.

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός: «Έχουμε τώρα ένα καινούργιο εργαλείο… και αυτό θα μας επιτρέψει να χρηματοδοτήσουμε τέτοιες δράσεις, όπως το ζήτημα της μεταφοράς».

Ενίσχυση της ειδικής αγωγής

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην ανάγκη ενίσχυσης της ειδικής αγωγής, επισημαίνοντας: «Αλλά τα πιο δύσκολα και τα σύνθετα είναι αυτά που έχουν να κάνουν με την αλλαγή δομών και αντιλήψεων δεκαετιών… η δική μου κατεύθυνση είναι ότι ξεκινάμε με τις ανάγκες της ειδικής αγωγής».

Και πρόσθεσε: «Θα τις καλύψουμε όλες; Όχι, αλλά κατ’ αναλογία θα πάρουμε περισσότερο κόσμο στην ειδική αγωγή».

(Ξένη Δημοσίευση) Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντάται με μαθητή του Ειδικού Γυμνασίου-Λυκείου Αθηνών που εντάσσεται στο πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου», Αθήνα, Πέμπτη 2 Απριλίου 2026. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου με τον μαθητή της Β’ Γυμνασίου του Ειδικού Γυμνασίου-Λυκείου Αθηνών στην Ηλιούπολη Παναγιώτη, ο οποίος απέστειλε πρόσφατα επιστολή στον Πρωθυπουργό ζητώντας τη συνδρομή του στην αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του σχολείου και των παρεχόμενων υπηρεσιών για παιδιά με αναπηρία. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο Διευθυντής Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Ιωάννης Μπουσδούνης, ο Πρόεδρος του ΔΣ της «Κτιριακές Υποδομές» Τιμολέων Κατσίπος και η Γενική Διευθύντρια Στρατηγικού Σχεδιασμού & Έργων ΣΔΙΤ της «Κτιριακές Υποδομές» Κωνσταντίνα Θεοφιλάτου. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Η επιστολή του Παναγιώτη

Η επιστολή του μαθητή αποτυπώνει με έντονο τρόπο την καθημερινότητα στο σχολείο:

«Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Σας γράφω γιατί στο σχολείο μου, στην Ηλιούπολη, συμβαίνουν πράγματα που δεν καταλαβαίνω. Είμαι μαθητής σε ένα Ειδικό Σχολείο. Μας λένε ότι είμαστε παιδιά με «ειδικές ικανότητες», αλλά στο σχολείο μας νιώθουμε ότι έχουμε «ειδική εγκατάλειψη».

Το κτίριό μας είναι πολύ παλιό. Οι τοίχοι έχουν μεγάλες ρωγμές, το ταβάνι έχει υγρασίες και η μούχλα. Όταν βρέχει, φοβόμαστε. Όταν κουνάει η γη, φοβόμαστε πιο πολύ.

Ήρθαν κάποιοι κύριοι και κυρίες σήμερα. Αλλά δεν ήρθαν για να μας ακούσουν. Ήρθαν με σοβαρά πρόσωπα. Και το πιο λυπηρό; Γύρισαν την πλάτη στη μαμά μου. Όχι όλοι. Κάποιος που νόμιζα ότι νοιάζεται. Δεν της είπαν ούτε ένα «γεια». Μας τιμωρούν επειδή ζητάνε να είμαστε εμείς ασφαλείς.

Και μετά, μας είπαν ότι δεν θα πάμε στις γιορτές της πόλης μας. Μας άφησαν απέξω.

Κύριε Πρωθυπουργέ, θέλω να σας πω κάτι:

Εγώ δεν είμαι μια «ξεπερασμένη διαφήμιση». Δεν είμαι μια φωτογραφία σε ένα φυλλάδιο που την πετάνε όταν παλιώσει. Δεν είμαι ένα βίντεο που το δείχνετε μόνο όταν θέλετε να πείτε ότι όλα πάνε καλά. Είμαι ένας μαθητής που αναπνέει τη σκόνη αυτού του παλιού κτιρίου κάθε μέρα.

Σας παρακαλώ, μην μας αφήνετε άλλο στην άκρη. Μην αφήνετε τους μεγάλους να παίζουν παιχνίδια με την ασφάλειά μας. Το σχολείο μας δεν χρειάζεται «πλάτες γυρισμένες». Χρειάζεται ανθρώπους που να μας νοιάζονται αληθινά.

Να ξέρετε ότι εμείς είμαστε εδώ, μέσα στις ρωγμές, και περιμένουμε να μας δείτε ως παιδιά, όχι ως πρόβλημα.

Με ελπίδα,
Παναγιώτης Παπαδόπουλος
Ένας μαθητής του Ειδικού Γυμνασίου & Λυκείου Αθηνών»

Μια υπόθεση με ουσιαστικό μήνυμα

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αναδεικνύει τόσο τις ελλείψεις που εξακολουθούν να υπάρχουν στην ειδική εκπαίδευση όσο και τις προσπάθειες που βρίσκονται σε εξέλιξη για τη βελτίωσή της, με επίκεντρο τις ανάγκες των μαθητών.


Σχετικά άρθρα