Απάντηση Μώραλη σε ΠΑΟΚ

Αιχμές για τα κίνητρα των ανακοινώσεων της ΠΑΕ ΠΑΟΚ αφήνει ο πρόεδρος της Superleague, Γιάννης Μώραλης, ο οποίος απαντώντας στην πρώτη ανακοίνωση του Δικεφάλου, τόνισε μεταξύ άλλων ότι ουδέποτε ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Ζήσης Βρύζας, έθεσε οποιοδήποτε θέμα περί κακής η ανεπαρκούς λειτουργίας του συνεταιρισμού.Αναλυτικά η δήλωσή του:

«Προκειμένου να ενημερωθούν οι φίλαθλοι όλων των ομάδων και ιδιαίτερα εκείνων, οι οποίες σε τακτά χρονικά διαστήματα, ή ανάλογα με τις αγωνιστικές επιδόσεις τους, επιχειρούν να μετατρέψουν το συνεταιρισμό της Super League σε πεδίο αντιπαράθεσης για δικούς τους σκοπούς, θέλω να αναφέρω τα ακόλουθα:

1/ Η Super League είναι ένας εμπορικός συνεταιρισμός με συγκεκριμένες αρμοδιότητες και οι όποιες περιγράφονται ρητά στο καταστατικό της.

2/ Η Super League ενισχύει με μεγάλα ποσά, προερχόμενα από την Κεντρική Διαχείριση Τηλεοπτικών Δικαιωμάτων και άλλες εμπορικές συμφωνίες, όλες τις Π.Α.Ε. μέλη της. Τα ποσά αυτά αποτελούν βασικό έσοδο για την λειτουργία της κάθε Π.Α.Ε. παρέχοντάς τους ταυτόχρονα ένα σημαντικό εργαλείο προκειμένου να καταρτίσουν ευκολότερα και πιο αξιόπιστα τους προϋπολογισμούς τους αλλά και ενισχύοντας παράλληλα τη δυνατότητα αδειοδότησής τους.

3/ Η Super League εκπροσωπείται στο Δ.Σ. της ΕΠΟ από τέσσερα Mέλη: Από εκπροσώπους των ΠΑΕ ΠΑΟΚ, ΠΑΕ ΟΦΗ, ΠΑΕ Λεβαδειακός και από τον πρόεδρο της Super League.

4/ Η Super League λαμβάνει το σύνολο των αποφάσεών της, είτε αυτές αφορούν σε συμβάσεις, συμφωνίες, προτάσεις, εισηγήσεις, είτε σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, πάντα μετά από διάλογο και ψηφοφορία στα Διοικητικά της Συμβούλια και όπως είναι προφανές όλες οι ΠΑΕ συμμετέχουν σε αυτές τις διαδικασίες.

Καθώς τις τελευταίες εβδομάδες επιχειρείται από ορισμένες Π.Α.Ε., εκτός των όποιων τοποθετήσεων-διαμαρτυριών τους για διαιτητικές αποφάσεις και η εμπλοκή της Super League σε έναν πόλεμο εντυπώσεων χωρίς όμως να αναφέρεται από καμία κάτι συγκεκριμένο και με αφορμή τη χθεσινή μεταμεσονύκτια ανακοίνωση της Π.Α.Ε. Π.Α.Ο.Κ., στην οποία ο συνεταιρισμός χαρακτηρίζεται «καρναβάλι», θεωρώ υποχρέωση μου να αναφέρω τα εξής:

1/ Η Π.Α.Ε. Π.Α.Ο.Κ. δια του προέδρου της κ. Βρύζα ουδέποτε, τουλάχιστον τους τελευταίους 19 μήνες, έχει θέσει οποιοδήποτε θέμα περί κακής η ανεπαρκούς λειτουργίας του συνεταιρισμού σε κάποιο τομέα των αρμοδιοτήτων του.

2/ Η Π.Α.Ε. Π.Α.Ο.Κ. δια του προέδρου της κ. Βρύζα έχει υπερψηφίσει το σύνολο των εισηγήσεων του προεδρείου, με μοναδική εξαίρεση την προσθήκη στο καταστατικό του άρθρου 23β, για το οποίο υπενθυμίζω ότι μετά από πρόταση του προεδρείου αποφασίστηκε ομόφωνα προσωρινό «πάγωμα» προκειμένου να υπάρξει εκ νέου διάλογος.

3/ Η Π.Α.Ε. Π.Α.Ο.Κ. ουδέποτε έχει υποβάλει προτάσεις περί βελτίωσης του «προϊόντος» που λέγεται ποδόσφαιρο στον συνεταιρισμό παρά μόνο πρόταση για μια νέα μελέτη σε σχέση με την εμπορικότητα των ομάδων και κατ΄ επέκταση της διανομής των χρημάτων της Κεντρικής Διαχείρισης Τηλεοπτικών Δικαιωμάτων, πρόταση η οποία, αφού εμπλουτίστηκε από προτάσεις άλλων Π.Α.Ε. έγινε ομόφωνα αποδεκτή και πλέον βρίσκεται σε στάδιο μελέτης.

4/ Η Π.Α.Ε. Π.Α.Ο.Κ. στις προτάσεις που υπέβαλε στην Πολιτεία προ μηνός και οι οποίες έγιναν γνωστές μόνο μέσω των ΜΜΕ στη Super League, καθώς δεν τέθηκαν ποτέ υπόψη του Δ.Σ. της διοργανώτριας, αναφέρεται μόνο σε ένα σημείο στον συνεταιρισμό, στο οποίο τον καλεί να μην τροποποιεί αποφάσεις κατά την διάρκεια των Πρωταθλημάτων καθώς αυτό ενισχύει την όποια δυσπιστία υπάρχει. Παραλείπει όμως να αναφέρει ότι στις δυο αποφάσεις που λήφθηκαν μεσούσης της περιόδου τα τελευταία δυο χρόνια η Π.Α.Ε. Π.Α.Ο.Κ. ψήφισε θετικά: Οι αποφάσεις αυτές, το Μάρτιο του 2012 όταν τροποποιήθηκαν οι ποινές των μη αδειοδοτούμενων ομάδων, ώστε αυτές να μην υποβιβάζονται και το Σεπτέμβριο του 2012, όταν αποφασίστηκε η αύξηση των ομάδων, είχαν υπερψηφιστεί και από την ΠΑΕ Π.Α.Ο.Κ.

5/ Η Π.Α.Ε. Π.Α.Ο.Κ. συμμετέχει στο σύνολο των επιτροπών που έχουν συσταθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο για μια σειρά θεμάτων (Νομική – Κανονιστική Επιτροπή, Επιτροπή για τη δημιουργία Β΄ ομάδων, Επιτροπή μελέτης για αλλαγές προκειμένου να βελτιωθεί η εμπορικότητα και ανταγωνιστικότητα του Πρωταθλήματος κ.λπ.).

Μετά τα παραπάνω, αδυνατώντας να κατανοήσω γιατί η Π.Α.Ε. Π.Α.Ο.Κ. επιτίθεται και μάλιστα με αμετροεπή και προσβλητικό τρόπο στην Super League, το μόνο που μπορώ να υποθέσω είναι ότι ο συνεταιρισμός χρησιμοποιείται ως πρόσχημα προκειμένου η Π.Α.Ε. Π.Α.Ο.Κ. να δημιουργήσει μια θολή εικόνα για άλλους λόγους που σίγουρα δεν αφορούν τον συνεταιρισμό.

Σε ό,τι αφόρα το γεγονός ότι προκαλώ «αηδία» στην Π.Α.Ε. Π.Α.Ο.Κ., χωρίς άλλο αποτελεί, στο μέγεθος που έτσι αντιλαμβάνεται κανείς την ευπρέπεια και την ευγένεια ειδικά σε δημόσιες τοποθετήσεις, νέο για μένα, καθώς ουδέποτε ο πρόεδρος της Π.Α.Ε. Π.Α.Ο.Κ κ. Βρύζας ή άλλο στέλεχος της Π.Α.Ε. με τα οποία βρίσκομαι σε συστηματική συνεργασία, έχουν αφήσει ποτέ την οποιαδήποτε αιχμή ή έχουν εκφράσει κάποιο παράπονο για τον τρόπο που ασκώ τα καθήκοντά μου, ή την εν γένει συμπεριφορά μου. Φυσικά και δεν θα απαντήσω, αλλά ούτε θα χαρακτηρίσω οποιονδήποτε, καθώς προσωπικά δεν έχω την παραμικρή ανάγκη η ανασφάλεια για να το πράξω.

Οφείλω, άλλωστε να υπενθυμίσω, ότι με την λήξη του πρώτου έτους της θητείας μου το καλοκαίρι του 2013, έθεσα, αν και δεν όφειλα, εκ νέου την έγκριση της παραμονής μου στη θέση του πρόεδρου υπόψη του συνόλου των ΠΑΕ-Μελών της Super League στο Δ. Σ. και δεν υπήρξε η παραμικρή επιφύλαξη ή αρνητική κρίση από κανένα μέλος ούτε φυσικά και από την Π.Α.Ε. Π.Α.Ο.Κ.

Επειδή όλα τα παραπάνω δεν είναι υποκειμενικά αλλά απολύτως συγκεκριμένα, αντικειμενικά και αποτελούν την ουσία και επειδή το βασικότερο για την βελτίωση της λειτουργίας του συνεταιρισμού είναι η συνέπεια των λόγων εντός και εκτός θεσμικών οργάνων, και όχι οι διαρροές και οι τοποθετήσεις για προφανείς πλέον επικοινωνιακούς λόγους, όποιοι το επιθυμούν ας προστρέξουν στα πρακτικά του Διοικητικού Συμβουλίου για να διαπιστώσουν τι λένε εκεί και τι γράφουν μετά στις ανακοινώσεις τους.

Είμαι υποχρεωμένος να θυμίσω σε όσους επιλέγουν να το ξεχνούν ότι δεν έχουν μόνο δικαιώματα στον συνεταιρισμό, έχουν και υποχρεώσεις, όπως την προστασία των οικονομικών συμφερόντων του, από τα οποία χρηματοδοτούνται κατά πολύ μεγάλο ποσοστό και οι Π.Α.Ε. τους. Με το δρόμο που φαίνεται ορισμένοι να επιλέγουν, καταστρατηγώντας τους κανονισμούς που όλοι έχουμε υπογράψει και δυσφημώντας τον συνεταιρισμό με ακραίες εκφράσεις και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, δυστυχώς δεν πριονίζουν τη θέση μου αλλά το συνεταιρισμό και κατά συνέπεια τα δικά τους συμφέροντα αλλά και των υπολοίπων. Δεδομένου ότι δυσκολεύομαι να πιστέψω πως δεν το αντιλαμβάνονται, αν πράγματι αυτό τελικά αποσκοπούν, εναπόκειται στους φιλάθλους να το κατανοήσουν και στις υπόλοιπες Π.Α.Ε. να το επιτρέψουν.

Τέλος θα ήθελα να συγχαρώ τον ΠΣΑΠ για την ανακοίνωση που εξέδωσε χθες, καθώς δεν μάσησε τα λόγια του, σημειώνοντας απλώς ότι εάν αυτή η εξαιρετική τοποθέτηση είχε βγει πριν μια εβδομάδα, με αφορμή τα γεγονότα στον αγώνα Πλατανιάς- Άρης, ίσως να είχαν αποφευχθεί όσα συνέβησαν στον προχθεσινό αγώνα Άρης-ΠΑΟΚ».

Σχετικά άρθρα