Νέα στοιχεία έρχονται στο φως για την πολύκροτη υπόθεση της δολοφονίας της 38χρονης Βρετανίδας στην Κυψέλη, καθώς η οικογένεια της Αμερικανίδας συζύγου του 26χρονου Αφγανού που κατηγορείται για το έγκλημα αποκαλύπτει ότι δεν είχε εγκρίνει ποτέ τη σχέση τους.
Ο 26χρονος Σαρίφ Αχμαντζάι, επαγγελματίας πυγμάχος που έφτασε στην Ελλάδα το 2016 μέσω Λέσβου, κατηγορείται ότι σκότωσε την Ελίζαμπεθ-Τζέιν Ρος, έκρυψε τη σορό της μέσα σε βαλίτσα και την εγκατέλειψε σε εγκαταλελειμμένο κτίριο στην Κυψέλη.
«Οι γονείς της δεν ήθελαν ποτέ αυτόν τον γάμο»
Η θεία της Αμερικανίδας συζύγου του κατηγορούμενου, Αλάιαν Χολ, μίλησε στην Daily Mail και αποκάλυψε ότι οι γονείς της ανιψιάς της είχαν εκφράσει από την αρχή σοβαρές αντιρρήσεις για τη σχέση της με τον Αχμαντζάι.
Parents of US Christian who married Afghan accused of killing British suitcase woman 'never wanted her to marry him' – as police reveal migrant's possible motives
— News News News (@NewsNew97351204) August 4, 2026
The parents of an American Christian who married an Afghan small-boat migrant now accused of killing a British woman… pic.twitter.com/s75WPICrko
«Δεν τον έχω γνωρίσει ποτέ προσωπικά, μόνο έχω ακούσει γι’ αυτόν. Μπορώ όμως να σας πω ότι ο αδελφός μου και η σύζυγός του δεν ήθελαν ποτέ η κόρη τους να τον παντρευτεί», δήλωσε η θεία της Αλάινα Χολ.
Από τη Λέσβο στην Αθήνα
Συμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, ο Αχμαντζάι είχε ασπαστεί τον Χριστιανισμό μετά την άφιξή του στην Ελλάδα και το 2023 παντρεύτηκε την Αμερικανίδα εθελόντρια.
Το ζευγάρι ίδρυσε στην Αθήνα την οργάνωση Love Every Nation Athens, μέσω της οποίας παρείχε βοήθεια σε πρόσφυγες και άλλες ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, ενώ απέκτησε και ένα παιδί.
Τα δύο σενάρια που εξετάζει η ΕΛ.ΑΣ.
Οι ελληνικές Αρχές θεωρούν πιθανό oτι πριν απο τη δολοφονία προηγήθηκε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του κατηγορούμενου και της 38χρονης.
Η έρευνα επικεντρώνεται σε δύο βασικά ενδεχόμενα:
- αν η Βρετανίδα τον αιφνιδίασε να ψάχνει τα προσωπικά της αντικείμενα και να αφαιρεί τις τραπεζικές της κάρτες,
- ή αν υπήρξε απόπειρα σεξουαλικής επίθεσης ή αντίδραση σε πιθανή απόρριψη των προσεγγίσεών του.
«Πιστεύουμε ότι υπήρξε αντιπαράθεση. Το ερώτημα είναι αν αυτή προκλήθηκε επειδή η Ρος τον αιφνιδίασε να ψάχνει τα προσωπικά της αντικείμενα και να κλέβει τις τραπεζικές της κάρτες ή αν επρόκειτο για απόπειρα σεξουαλικής επίθεσης ή επειδή απέρριψε τις προσεγγίσεις του», ανέφερε αστυνομική πηγή.
🚨BREAKING: An Afghan boxer has been arrested over the death of British woman Elisabeth Jane Ross whose body was found in a suitcase in Athens
— G (@TheGNPE) August 3, 2026
Sharif Ahmadzai aged 26 arrived in Europe by small boat in 2016 and later married a US Christian volunteer
US Christian and had a… https://t.co/OjUCvzgKdp pic.twitter.com/3Q0CjILcG1
Η βαλίτσα και τα βίντεο που οδήγησαν στις Αρχές
Καθοριστικό ρόλο στην έρευνα έπαιξε το υλικό από κάμερες ασφαλείας.
Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο 26χρονος καταγράφηκε να βγαίνει από το διαμέρισμα όπου διέμενε η Ρος κρατώντας μια μεγάλη βαλίτσα. Λιγη ώρα αργότερα εμφανίζεται να κατευθύνεται προς το εγκαταλελειμμένο πάρκινγκ oπου εντοπίστηκε η σορός.
Περίπου δεκατρία λεπτά αργότερα επέστρεψε χωρίς τη βαλίτσα και το σακίδιο που μετέφερε, ενώ άλλο βιντεοληπτικό υλικό τον δείχνει να φτάνει νωρίτερα στο διαμέρισμα με αυτοκίνητο που ανήκε στη σύζυγό του.
Η σορός της 38χρονης, γνωστής στους φίλους της ως «Λίζα», βρέθηκε στις 18 Ιουλίου από άστεγο σε εγκαταλελειμμένο κτίριο στην Κυψέλη, τρεις ημέρες μετά την εξαφάνισή της.
Horror Moment a 26-year-old Afghan 🇦🇫drags a suitcase with the body of a British 🇬🇧 woman stuffed inside through the streets of Greece, it is alleged.
— NYC News 24 🗞️ (@NYCNews24) August 4, 2026
Chilling CCTV footage reportedly shows Sharif Ahmadzai wheeling the large, black case in the centre of Athens. https://t.co/MYk5J2ndjK pic.twitter.com/vIQuZnoJFg
Η κατάθεση της συζύγου του
Ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται και η κατάθεση της Αλάινα Χολ.
Η ίδια φέρεται να κατέθεσε ότι ενώ βρίσκονταν στην Αράχωβα, ο σύζυγός της εξαφανίστηκε για αρκετές ώρες. Χρησιμοποιώντας εφαρμογή κοινής τοποθεσίας, διαπίστωσε ότι βρισκόταν στο διαμέρισμα της οδού Ρεθύμνου, όπου έμενε η Ρος.
Σύμφωνα με αστυνομική πηγή:
«Η γυναίκα μάς είπε ότι ο σύζυγός της τής είχε εκμυστηρευτεί πως ήταν θυμωμένος με τη Βρετανίδα, επειδή προσπαθούσε να τον επηρεάσει θρησκευτικά. Ήθελε να τον εντάξει σε μια πιο αυστηρή χριστιανική ομάδα και αυτό, όπως της είπε, είχε γίνει υπερβολικό για εκείνον».
THE Afghan man arrested over the murder of a British woman in Athens is a champion boxer who ran a refugee charity in the Greek capital, reports say.
— NYC News 24 🗞️ (@NYCNews24) August 3, 2026
Sharif Ahmadzai, 26, is suspected of killing Elisabeth-Jane Ross, 38, before stuffing her body in a suitcase and dumping it in an… https://t.co/MYk5J2nL9i pic.twitter.com/Re6Vzafpnv
«Τη βρήκα ήδη νεκρή»
Κατά πληροφορίες, ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε ότι βρήκε τη Ρος νεκρή στο μπάνιο του διαμερίσματος.
Ωστοσο, φέρεται να παραδέχθηκε ότι χρησιμοποίησε τις τραπεζικές της κάρτες για αναλήψεις χρημάτων και ότι έστειλε μηνύματα από το κινητό της σε συγγενείς και φίλους της, προσποιούμενος ότι ήταν η ίδια.
Μετά τον εντοπισμό της σορού, η σύζυγός του εγκατέλειψε το σπίτι μαζί με το παιδί τους. Ο 26χρονος φέρεται να της έδωσε 2.550 ευρώ και ένα νέο iPhone, όμως εκείνη αρνήθηκε να τα κρατήσει και τα παρέδωσε στην Αστυνομία, θεωρώντας ότι είχαν αγοραστεί με χρήματα της 38χρονης.
Το τελευταίο σημάδι ζωής της «Λίζα»
Η Ελίζαμπεθ-Τζέιν Ρος, με καταγωγή από το Εδιμβούργο, επισκεπτόταν συχνά την Ελλάδα και συμμετείχε σε δράσεις στήριξης προσφύγων, αστέγων και άλλων ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.
Το τελευταίο επιβεβαιωμένο σημάδι ζωής της καταγράφηκε το βράδυ της 15ης Ιουλίου, όταν τηλεφώνησε σε στενή φίλη της.
Στη συνέχεια, συγγενείς και φίλοι συνέχισαν να λαμβάνουν μηνύματα από το κινητό της, ομως σύντομα κατάλαβαν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά, καθώς ο τρόπος έκφρασης ήταν εντελώς διαφορετικός από εκείνον που χρησιμοποιούσε η ίδια.
Η έρευνα για την υπόθεση συνεχίζεται, με τις Αρχές να εξετάζουν όλα τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί γύρω απο μια από τις πιο σοκαριστικές υποθέσεις που έχουν απασχολήσει την ελληνική επικαιρότητα το τελευταίο διάστημα.