Δώνης: Κανένας δεν είναι πάνω από το νόμο

Οντας… καβάλα στο άλογο, αφού κέρδισε όλες τις δικαστικές μάχες απέναντι στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ, ο Γιώργος Δώνης σχολίασε τη νέα απόφαση που τον δικαιώνει, αναφέρθηκε στον Ιβάν Σαββίδη και στο πως του συμπεριφέρθηκε, ενώ μίλησε και για τον ΑΠΟΕΛ…Αναλυτικά τα όσα δήλωσε ο Δώνης στον Sentra Fm:
Για την κρίση και το αν έχει επηρεάσει το ποδόσφαιρο στην Κύπρο: «Η κρίση έχει επηρεάσει τις ομάδες. Υπάρχουν μεγάλες ομάδες όπως η Ομόνοια και η Ανόρθωση που έχουν σημαντικά οικονομικά προβλήματα.
Θεωρώ ότι πλέον είμαστε μία καλή ομάδα. Πέρα από τα αποτελέσματα που το δείχνουν από μόνα τους, γιατί είμαστε 22 ματς αήττητοι, η ομάδα εμπνέει και στον αγωνιστικό χώρο. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε μία ομάδα πολύ απειλητική όπως η ΑΕΛ»
Για τον τρόπο που αγωνίζεται η ομάδα του και για την φιλοσοφία του: «Ο κάθε προπονητής έχει τη δικιά του φιλοσοφία που προσπαθεί να περάσει στις ομάδες. Από εκεί και πέρα παίζει ρόλο η προσαρμοστικότητα και η ποιότητα των ποδοσφαιριστών. Κάποιοι αργούν και κάποιοι άλλοι πάλι δεν προσαρμόζονται ποτέ.
Βοήθησε ότι είχα κάποιους παίκτες που τους γνώριζα και στο παρελθόν. Νομίζω ότι όταν βρίσκεις ποδοσφαιριστές που έχεις δουλέψει βοηθούν περισσότερο, γιατί ξέρουν πως δουλεύεις.
Είμαστε σε ένα σχήμα 4-4-2, όπου ο Ντε Βινσέντι παίζει σε πιο ελεύθερο ρόλο και ο Μαντούκα παίζει πιο μπροστά. Έχουμε δύο παίκτες που είναι αξιόλογοι και κλασικοί φορ. Ανάλογα με τις ανάγκες παίζει ή ο ένας ή και οι δύο μαζί. Νομίζω ότι έχουμε μία πληρότητα σε αυτές τις θέσεις».
Για το αν ο Ντε Βινσέντι μπορεί να γίνει Μήτρογλου και να έχει θέση στην ομάδα του Ολυμπιακού: «Πέρα από την προσπάθεια και τη βοήθεια που μπορεί να προσφέρουν οι προπονητές τα πιο πολλά πρέπει να τα περιμένουν από τον παίκτη.
Ο Ντε Βινσέντι είναι πολύ καλός αθλητής και σε βάθος χρόνου, μπορεί να παίξει και σε άλλες θέσεις. Μαρκάρει, τρέχει και πειθαρχεί στον αγωνιστικό χώρο. Πρέπει να βελτιώσει κάποια πράγματα στην προπόνηση του και κυρίως στην ψυχολογία του. Μέσα σε ένα χρόνο εκτιμώ ότι μπορεί να γίνει βασικός στον Ολυμπιακό».
Για το να νιώθει πίεση στον ΑΠΟΕΛ: «Θεωρώ ότι ανάλογα στην ομάδα που επιλέγεις πάντα θα έχεις πίεση. Η δουλειά του προπονητή είναι να αντέχει στην πίεση και να κάνει σωστά τη δουλειά του. Ένας τίτλος μπορεί να κριθεί με ένα δοκάρι και μέσα ή έξω. Η καθημερινότητα κρίνει τη δουλειά του προπονητή.»
Για το αν μπορεί να κάνει καριέρα στο εξωτερικό: «Είναι πολύ δύσκολο για οποιοδήποτε Έλληνα προπονητή για να κάνει καριέρα έξω, όπως γίνεται στο μπάσκετ. Πρέπει να ανοίξει κάποιος τον δρόμο. Οι καταστάσεις στο ποδόσφαιρο είναι λίγο διαφορετικές. Δεν υπήρχε η εμπιστοσύνη στις μεγάλες ομάδες, στον Έλληνα προπονητή».
Για το αν θα γύριζε στην Ελλάδα: «Η Ελλάδα δεν έχει φύγει από το μυαλό μου, από τη στιγμή που είμαι Έλληνας. Είχα συνεργασίες που ήταν πάρα πολύ καλές. Έχουμε ακόμα επικοινωνία. Ακόμα και στην ΑΕΚ.
Με τον Παναθηναϊκό μπορεί να υπήρξαν κάποια πράγματα πριν έρθει ο κύριος Αναστασίου. Νομίζω ο Παναθηναϊκός στήριξε από την αρχή τον κύριο Αναστασίου και βγήκε σε καλό. Είναι μία παρά πολύ βελτιωμένη ομάδα».
Για το γιατί ο Μήτρογλου δεν παίζει στην Φούλαμ: «Αυτή τη στιγμή ο Μήτρογλου μπαίνει σε άλλους ρυθμούς προπόνησης. Είναι και κουρασμένος. Όλο αυτό θα τον ταλαιπωρήσει μέχρι να βρει τον ρυθμό του. Είναι πολύ διαφορετική η ένταση του αγγλικού ρυθμού. Είναι εξαντλητικός ο ρυθμός, δεν προλαβαίνεις να πάρεις ανάσα».
Για τον αγώνα του Ολυμπιακού με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: «Πέρα από το αγωνιστικό, αν έβαλε γκολ ο Ολυμπιακός ή όχι, ήταν ότι είχε πολύ μεγάλη πίστη για την πρόκριση και ίσως παραπάνω θράσος απ’ όσο έπρεπε και άφησε χώρους σε κάποιους ποιοτικούς παίκτες. Έδειξε μεγαλύτερο θράσος σε ένα τέτοιο αντίπαλο.
Υπήρχε μία έκπληξη από τη Γιουνάιτεντ που έπαιζε με δύο κλασικούς επιθετικούς και πίσω τους τον Ρούνεϊ. Δεν το είχε ξανακάνει. Στην αμυντική του τετράδα είχε να αντιμετωπίσει τρεις επιθετικούς. Ο Μανωλάς είχε το μυαλό του στο κοντινό φορ και όχι σε εκείνον που έκανε την κίνηση».
Για την υπόθεση του ΠΑΟΚ: «Εγώ είπα ότι δεν είναι το θέμα μου να πέσει ο ΠΑΟΚ ούτε είχα μπει ποτέ σε αυτή τη λογική. Εγώ αυτό που θέλω να δηλώσω και είναι ξεκάθαρο αυτό που θα πω είναι – και να το κλείσουμε πολύ γρήγορα το θέμα – ότι κανένας δεν είναι πάνω από το νόμο. Η κάθε χώρα έχει τους νόμους τους, είμαστε όλοι υποχρεωμένοι να ακολουθήσουμε τους νόμους. Από εκεί και πέρα, όταν κάποιοι δεν είναι συνεπείς σε αυτά που πρέπει να κάνουν, υπάρχουν κάποιες νομικές διαδικασίες που δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά. Φυσικά και δε θα ήθελα ο ΠΑΟΚ να πέσει και να είμαι εγώ υπεύθυνος ούτε θα ήθελα εγώ να δημιουργήσω προβλήματα. Νομίζω ότι άλλοι έχουν δημιουργήσει τα προβλήματα. Είναι σημαντικό για μας η χθεσινή νίκη στο πολιτικό δικαστήριο, γιατί έχει μεγάλη διαφορά, γιατί μέχρι τώρα υπήρχε η δικαιολογία του ΠΑΟΚ για το κατεστημένο της ΕΠΟ, ενώ τώρα δεν μπορεί να μιλήσει για κατεστημένο στα πολιτικά δικαστήρια.
Ακόμα και εκεί έχασε ο ΠΑΟΚ, γιατί θεωρώ ότι στη δικιά μας την περίπτωση ο ΠΑΟΚ έχει 100% άδικο. Θα έπρεπε το θέμα να λήξει με μεγαλύτερο σεβασμό, να το λήξουμε μέσα σε δύο-τρία λεπτά. Δυστυχώς δεν το λήξαμε, η ευθύνη βαραίνει τους υπεύθυνους του ΠΑΟΚ και εκεί νομίζω πρέπει να τελειώσει και να ακολουθήσουν όλα αυτά τα πράγματα.
Εγώ ούτως ή άλλως έχω στείλει και το συμβόλαιό μου του ΑΠΟΕΛ, να αφαιρεθεί και το συμβόλαιό μου στο ΑΠΟΕΛ και να προχωρήσει η διαδικασία και αυτό το θέμα να τελειώσει οριστικά».
Για το αν αληθεύει ότι για 200.000 ευρώ, το ποσό της αποζημίωσης που δεν θέλησε να δώσει ο Ιβάν Σαββίδης, έχει γίνει όλη η ιστορία: «Να τα πούμε λίγο πολύ γρήγορα. Εγώ είχα ένα συμβόλαιο δύο ετών, κλειστό. Εγινε μια αναπροσαρμογή 25 Φεβρουαρίου, γιατί αν πέρναγε 28 Φεβρουαρίου ο ΠΑΟΚ για να με απολύσει θα έπρεπε να πληρώσει όλο το συμβόλαιο μετρητά. Εγώ δέχθηκα την αναπροσαρμογή που έκανε ο κ. Σαββίδης, όπως είχα δεχθεί και πιο πριν μια άλλη αναπροσαρμογή που πλήρωσα 12.500 ευρώ από την τσέπη μου για ένα πρόστιμο που είχα τιμωρηθεί τότε με τον Κάκο. Όταν έγινε αυτή η αναπροσαρμογή ο κ. Σαββίδης εμένα με φίλησε, με αγκάλιασε ότι εκτιμώ και ότι κοιτάω την εξέλιξη της ομάδας και είχε επιβάλλει μια αποζημίωση 200.000 ευρώ σε περίπτωση απόλυσής μου. Ε, ο ΠΑΟΚ αποφάσισε για τους δικούς του λόγους να μας αναγκάσει σε παραίτηση, να μην πληρώσει αυτή την αποζημίωση των 200.000 και όλα ξεκίνησαν με αυτό τον τρόπο.
Από εκεί και πέρα, ούτως ή άλλως, το συμβόλαιό μου εμένα της επόμενης χρονιάς ήταν γύρω στις 440.000, γιατί τα δηλώνω ούτως ή άλλως στην εφορία και δεν έχω να φοβηθώ να τα πω. Αρα υπήρχε μια διαφορά 240.000 λόγω παράνομης απόλυσης. Από αυτά θα πάρει ένα μεγάλο ποσό από τον ΑΠΟΕΛ και τελειώνει εκεί η ιστορία».
Για τον γιο του, Τάσο, που είναι στη Γιουβέντους: «Είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος, το παιδί προπονείται με την πρώτη ομάδα και τα δύο παιδιά πάνε πάρα πολύ καλά. Εμένα αυτό που με ενδιαφέρει σαν πατέρας είναι να έχουν την υγεία τους και τον δρόμο τους θα τον βρούνε».
Για το αν θα έλεγε «ναι» στην Εθνική, αν θα του γινόταν τώρα μια πρόταση να αναλάβει: «Μετά από αρκετά χρόνια και αν με θέλει η Εθνική θα είμαι διαθέσιμος. Τώρα όχι».

Σχετικά άρθρα