Πως το αλάτι γερνάει τους παχύσαρκους εφήβους

<p><span style="font-size: medium;">Οι παχύσαρκοι έφηβοι που τρώνε πολλά αλμυρά φαγητά μπορεί να γερνούν πριν την ώρα τους, με ό,τι κινδύνους κρύβει αυτό για την υγεία τους, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.</span></p>
<p><span style="font-size: medium;">Αμερικανοί επιστήμονες μελέτησαν 766 εφήβους, ηλικίας 14 έως 18 ετών, και ανακάλυψαν πως όσοι υπερκατανάλωναν αλάτι είχαν ενδείξεις ταχύτερης γήρανσης των κυττάρων στο σώμα τους.</span></p>
<p><span style="font-size: medium;">Επιπλέον, η μείωση της πρόσληψης άλατος είχε ως αποτέλεσμα να επιβραδυνθεί η διαδικασία γηράνσεως των κυττάρων.</span></p>
<p><span style="font-size: medium;">Όπως εξήγησαν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο <span lang="EN-US">Regents</span>, της Τζώρτζια, στο ετήσιο συνέδριο Επιδημιολογίας &amp; Πρόληψης της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιάς, η μελέτη τους έδειξε ότι το πολύ αλάτι επηρεάζει το μήκος των τελομερών.</span></p>
<p><span style="font-size: medium;">Τα τελομερή είναι οι άκρες των χρωμοσωμάτων που τα προστατεύουν από τις βλάβες (οι ειδικοί συχνά τα παρομοιάζουν με τις πλαστικές «άκρες» στα κορδόνια των παπουτσιών που τα εμποδίζουν να ξεφτίσουν).</span></p>
<p><span style="font-size: medium;">Καθώς περνούν τα χρόνια, τα τελομερή «κονταίνουν» και τα κύτταρα γερνάνε. Η μέτρηση της βράχυνσής τους αποτελεί έναν τρόπο αξιολόγησης της γήρανσης των κυττάρων.</span></p>
<p><span style="font-size: medium;">Προγενέστερες μελέτες έχουν συσχετίσει τα κοντά τελομερή με αυξημένο κίνδυνο εκδηλώσεως νοσημάτων που κυρίως εμφανίζονται μετά την μέση ηλικία (όπως ο καρκίνος, η καρδιοπάθεια και η άνοια), καθώς και με αυξημένη επιρρέπεια σε λοιμώξεις.</span></p>
<p><span style="font-size: medium;">Οι επιστήμονες πιστεύουν επίσης ότι σχετίζεται με τον πρόωρο θάνατο</span></p>
<p><span style="font-size: medium;">Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι ο ρυθμός βράχυνσης των τελομερών επιταχύνεται με το κάπνισμα, την καθιστική ζωή και το αυξημένο σωματικό λίπος.</span></p>
<p><span style="font-size: medium;">Η νέα μελέτη, η οποία είναι η πρώτη που εξετάζει τις δυνητικές επιπτώσεις από την αυξημένη κατανάλωση άλατος, υποδηλώνει ότι και το πολύ αλάτι ασκεί την ίδια αρνητική δράση.</span></p>
<p><span style="font-size: medium;">Όπως εξήγησαν οι ερευνητές, χώρισαν τους εφήβους τους σε ομάδες αναλόγως με την κατανάλωση άλατος και τους υπέβαλλαν σε ειδικές εξετάσεις.</span></p>
<p><span style="font-size: medium;">Έτσι ανακάλυψαν πως όσοι ήταν παχύσαρκοι και ταυτοχρόνως έτρωγαν πολύ αλάτι είχαν σημαντικά βραχύτερα τελομερή σε σύγκριση με τους παχύσαρκους συνομηλίκους τους οι οποίοι δεν έτρωγαν πολύ αλάτι.</span></p>
<p><span style="font-size: medium;">Αντιθέτως, η αυξημένη πρόσληψη άλατος δεν φάνηκε να επηρεάζει σημαντικά το μήκος των τελομερών στους εφήβους που είχαν φυσιολογικό σωματικό βάρος.</span></p>
<p><span style="font-size: medium;">Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι «ακόμα και σε αυτούς τους νέους και κατά τα άλλα υγιείς ανθρώπους, η αυξημένη πρόσληψη άλατος δρα συνεργικά με τα περιττά κιλά για να επιταχύνει την κυτταρική γήρανση», είπε στο συνέδριο η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Χάιντονγκ Ζου, επίκουρη καθηγήτρια Παιδιατρικής στο πανεπιστήμιο.</span></p>
<p><span style="font-size: medium;">Και εξήγησε πως η παχυσαρκία σχετίζεται με αυξημένα επίπεδα φλεγμονής, η οποία επίσης επιταχύνει την γήρανση των τελομερών, και αυξημένη ευαισθησία στο αλάτι – γεγονός που μπορεί να εξηγεί γιατί το πολύ αλάτι έχει περισσότερες συνέπειες στην κυτταρική γήρανση όσων διαθέτουν περιττά κιλά.</span></p>
<p><span style="font-size: medium;" lang="EN-US">ΠΗΓΗ:real.gr</span></p>

Σχετικά άρθρα