Μαργαρίνη και τρανς λιπαρά όλη η αλήθεια

<p> </p>
<p><span style="font-size: medium;">Τι είναι η μαργαρίνη, τελικά;</span></p>
<p><span style="font-size: medium;">Είναι ένα μείγμα φυτικών ελαίων και νερού. Για να «δέσει» αυτό το μείγμα και να γίνει ένα ωραίο</span></p>
<p><span style="font-size: medium;">γαλάκτωμα χρησιμοποιούμε 2 φυσικά συστατικά: λεκιθίνη και γαλακτωματοποιητή. Και τα δύο τα</span></p>
<p><span style="font-size: medium;">παίρνουμε από τα φυτικά έλαια.</span></p>
<p><span style="font-size: medium;"><strong>Τι φυτικά έλαια περιέχουν;</strong></span></p>
<p><span style="font-size: medium;"><strong>Ηλιέλαιο:</strong></span></p>
<p><span style="font-size: medium;">-Είναι το λάδι των σπόρων του ηλίανθου</span></p>
<p><span style="font-size: medium;">-Είναι πλούσιο σε πολυακόρεστα λιπαρά</span></p>
<p><span style="font-size: medium;">-Είναι εξαιρετικά πλούσιο σε βιταμίνη Ε</span></p>
<p><span style="font-size: medium;"><strong>Έλαιο Κράμβης:</strong></span></p>
<p><span style="font-size: medium;">-Η κράμβη ανήκει στην ίδια φυτική οικογένεια</span></p>
<p><span style="font-size: medium;">που ανήκει και το κουνουπίδι, το μπρόκολο, το</span></p>
<p><span style="font-size: medium;">λάχανο και ο σιναπόσπορος (τα σταυρανθή)</span></p>
<p><span style="font-size: medium;">-Το έλαιο κράμβης έχει υψηλή περιεκτικότητα σε</span></p>
<p><span style="font-size: medium;">Ω6 και ειδικά Ω3 λιπαρά οξέα</span></p>
<p><span style="font-size: medium;"><strong>Φοινικέλαιο:</strong></span></p>
<p><span style="font-size: medium;">-Χρησιμοποιείται στα τρόφιμα τα τελευταία 5000</span></p>
<p><span style="font-size: medium;">χρόνια</span></p>
<p><span style="font-size: medium;">-Παράγεται κυρίως στην Αφρική και τη Ν.Α. Ασία</span></p>
<p><span style="font-size: medium;">-Επιλέγεται για την ανθεκτικότητά του σε υψηλές</span></p>
<p><span style="font-size: medium;">θερμοκρασίες αλλά και για το ότι δεν</span></p>
<p><span style="font-size: medium;">απαιτεί υδρογόνωση για να γίνει στερεό</span></p>
<p><span style="font-size: medium;">-Περιέχει αντιοξειδωτικά και πολύ βιταμίνη Α</span></p>
<p><span style="font-size: medium;">-Έχει αυξημένη περιεκτικότητα σε κορεσμένα</span></p>
<p><span style="font-size: medium;">λιπαρά, γι’ αυτό και χρησιμοποιείται σε μικρή</span></p>
<p><span style="font-size: medium;">ποσότητα στις μαργαρίνες μας ώστε το τελικό</span></p>
<p><span style="font-size: medium;">προϊόν να έχει ισορροπημένο διατροφικό προφίλ</span></p>
<p><span style="font-size: medium;"><strong>Διατροφική αξία</strong></span></p>
<p><span style="font-size: medium;">Η μαργαρίνη περιέχει:</span></p>
<p><span style="font-size: medium;"><strong>Πολυακόρεστα λιπαρά:</strong></span></p>
<p><span style="font-size: medium;"><strong>ω-3 και ω-6</strong></span></p>
<p><span style="font-size: medium;"><strong>Βιταμίνες: Α και D</strong></span></p>
<p><span style="font-size: medium;">Οι εμπλουτισμένες μαργαρίνες</span></p>
<p><span style="font-size: medium;">περιέχουν και <strong>φυτικές</strong></span></p>
<p><span style="font-size: medium;"><strong>στερόλες που βοηθούν στη</strong></span></p>
<p><span style="font-size: medium;"><strong>μείωση της χοληστερίνης</strong><strong>.</strong></span></p>
<p><span style="font-size: medium;"><strong> </strong></span></p>
<p><span style="font-size: medium;"><strong>H</strong><strong> </strong><strong>μαργαρίνη δεν περιέχει τρανς λιπαρά. Αυτή η λανθασμένη αντίληψη συνδέεται με μια διαδικασία παραγωγής της μαργαρίνης που δεν υπάρχει στην Ελλάδα από το 1996. </strong></span></p>
<p><span style="font-size: medium;"><strong>Η μαργαρίνη δεν προκαλεί καρδιαγγειακά προβλήματα. Δεν είναι πλαστική ουσία δεν προέρχεται από το πετρέλαιο και δεν έχει ίδιες θερμίδες με τα κοινά βούτυρα. </strong></span></p>
<p><span style="font-size: medium;"><strong> </strong></span></p>
<p><span style="font-size: medium;"><strong>10 γρ. μαργαρίνης περιέχουν 1,8 γρ κορεσμένων λιπαρών, ενώ 10 γρ βούτυρο αγελάδας 5,4 γρ κορεσμένων και τρανς λιπαρών. Είναι 3 φορές παραπάνω βλαβερά λιπαρά.</strong></span></p>
<p><span style="font-size: medium;"><strong>Μια κουταλιά βούτυρο αγελάδας, περιέχει τόσα κορεσμένα λιπαρά όσο 7 φέτες μπέικον ή 100 γρ. παιδάκια.</strong></span></p>
<p><span style="font-size: medium;"><strong>Τρώγοντας 2 γεμάτα κουταλάκια του γλυκού μαργαρίνη παίρνεται το 30% σε ω-3 λιπαρά και 22% ω-6 . Τη μέγιστη ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα κορεσμένων λιπαρών μπορεί να την πάρεις μόνο από ένα ποτήρι γάλα πλήρες και μια μέτρια τυρόπιτα με σφολιάτα.</strong></span></p>
<p><span style="font-size: medium;"><strong> </strong></span></p>

Σχετικά άρθρα