88 χρόνια ένδοξης ιστορίας

Ένας σύλλογος δοξασμένος γιορτάζει σήμερα τα 88α γενέθλιά του. Μια ομάδα για την οποία εδώ και δεκαετίες παθιάζονται εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι από κάθε σημείο του κόσμου, έχει την τιμητική της. Είναι η γενέθλια ημέρα του ΠΑΟΚ, η 12η Απριλίου, όπως ρητώς αναγράφεται στο καταστατικό του ερασιτέχνη ΠΑΟΚ. 88 χρόνια ένδοξης ιστορίας συμπληρώνει ο ΠΑΟΚ με την προοπτική να τα εκατοστίσει αλλά και να τα.χιλιάσει.
Ο ΠΑΟΚ χρόνια τώρα, εκφράζει το πάθος, την πίστη, τον μόχθο απλών ανθρώπων που είναι μαχητές της ζωής. Και ο ΠΑΟΚ από την καθημερινή συνήθεια όλων αυτών των ανθρώπων είναι μαχητής εκ των πραγμάτων.
Είναι μία ομάδα επαναστάτρια που βγήκε κόντρα στο σύστημα και τα έβαλε με όλους τους μεγάλους του Λεκανοπεδίου απο την δεκαετία του 60 ακόμη. Είναι αναμφίβολα η πιο αδικημένη ομάδα διαχρονικά στον χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου, αναφορικά με τους λίγους τίτλους που έχει κερδίσει διότι κάποιοι δεν του επέτρεψαν συστηματικά να πάρει το μερίδιο που του αναλογεί.
Και μόνο το γεγονός ότι από τους 16 και πλέον τελικούς κυπέλλου στους οποίους συμμετείχε η ποδοσφαιρική ομάδα, μόνο τους δύο έδωσε στην Θεσσαλονίκη και όλους τους άλλους στις έδρες του Ολυμπιακού, του Παναθηναϊκού, της ΑΕΚ, αυτό αποδεικνύει πάρα πολλά για τον δικτατορικό τρόπο με τον οποίον λειτουργούσε το ελληνικό ποδοσφαιρο επί σειρά δεκαετιών.
Χάρη στην αγάπη απλών ανθρώπων ο ΠΑΟΚ έγινε η πρώτη ομάδα στην Ελλάδα με ιδιόκτητο γήπεδο. Σε αυτά τα 88 χρόνια, είναι αναμφίβολα πολλοί λίγοι οι τίτλοι που έχει κερδίσει.
Ο ΠΑΟΚ όμως έχει να υπερηφανεύεται για ένα μοναδικό φαινόμενο που θα το ζήλευαν πολλές ομάδες που έχουν περισσότερους τίτλους. Ο ΠΑΟΚ, χρόνια τώρα, δημιουργεί, «φτιάχνει» οπαδούς, χωρίς τίτλους. Σκεφτείτε τι έχει να γίνει, όταν κατακτήσει τίτλους τα επόμενα χρόνια.
Με την συμπλήρωση 88 χρόνων από την ίδρυσή του, ο ΠΑΟΚ έχει ένα ισχυρό μεγαλομέτοχο στο τιμόνι του και το μοναδικό σοβαρό θέμα που τον απασχολεί, είναι πότε θα δεήσει η πολιτεία να ανοίξει τον δρόμο για να πληρώσει τα χρέη, που επισήμως ο ΠΑΟΚ ζητά επιμόνως να πληρώσει. Αυτό κι αν είναι οξύμωρο.
Με την συμπλήρωσε 88 ετών, ο ΠΑΟΚ είναι πιο ισχυρός οικονομικά, ακόμη πιο ενισχυμένος σε αγωνιστικό επίπεδο (και αναφέρομαι στην ποδοσφαιρική ομάδα) και θέλει να γίνει ο βασικός πρωταγωνιστής τα επόμενα χρόνια.
Ο ΠΑΟΚ δεν είναι μόνο το ποδόσφαιρο. Είναι το μπάσκετ, με ευρωπαϊκούς τίτλους και μεγάλες επιτυχίες, είναι τα 19 αθλήματα που βρίσκονται κάτω από την αιγίδα του ερασιτέχνη ΠΑΟΚ. Όταν άλλοι σύλλογοι πασχίζουν να κρατήσουν σε αξιοπρεπή θέση μερικά αθλήματα, ο ΠΑΟΚ έχει 19 σε πλήρη λειτουργία.
Μπορούμε να γράψουμε χιλιάδες λέξεις για το τι σημαίνει ο ΠΑΟΚ για τους οπαδούς του. Θα το επικεντρώσω απλά, σε μία απλή φράση που την ακούμε συχνά στην Τούμπα: «ΠΑΟΚ το μεγαλείο σου, τελειωμό δεν έχει». Χρόνια πολλά λοιπόν και του χρόνου με ακόμη υψηλότερες προσδοκίες και στόχους.

Σχετικά άρθρα