Οι Άγγλοι τιμούν τα θύματα του «Χίλσμπορο»

Ένα τριαντάφυλλο για κάθε αδικοχαμένο στην τραγωδία του «Χίλσμπορο»! Τη 15η Απριλίου συμπληρώνονται 25 χρόνια από την τραγωδία που συγκλόνισε την Αγγλία και όχι μόνο, όταν 96 φίλαθλοι της Λίβερπουλ έχασαν άδικα τη ζωή τους πριν από τη σέντρα της αναμέτρησης με την Νότιγχαμ για την ημιτελική φάση του Κυπέλλου.

Έτσι, αυτό το τριήμερο σε όλα τα γήπεδα στο Νησί έγιναν εκδηλώσεις μνήμης για τους 96 φίλους των «κόκκινων», που χάθηκαν τόσο άδικα!

Στο γήπεδο της Σέφιλντ Γουένστνεϊ τοποθετήθηκαν 96 τριαντάφυλλα, ένα για κάθε νεκρό, στα καθίσματα του γηπέδου, προκειμένου να τιμηθεί η μνήμη τους. Επίσης, όλες οι αναμετρήσεις του τριημέρου επί αγγλικού εδάφους διεξάγονται με επτάλεπτη… καθυστέρηση (σ.σ. η τραγωδία άρχισε να εκτυλίσσεται στις 15:06 και το επιπλέον λεπτό είναι αφιερωμένο στη μνήμη των θυμάτων).
Στο «Γουέμπλεϊ», όπου το Σάββατο γίνεται ο ημιτελικός Κυπέλλου μεταξύ της Γουίγκαν και της Άρσεναλ έχουν καλυφθεί 96 καθίσματα έχουν με κασκόλ της Λίβερπουλ και θα μείνουν κενά κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης.

Να θυμίσουμε πως στις 15 Απριλίου 1989 στην εξέδρα Λέπινγκ Λέιν του γηπέδου «Χίλσμπορο» στο Σέφιλντ, 96 οπαδοί της Λίβερπουλ, έχασαν τη ζωή τους, μετά από σοβαρά λάθη και αψυχολόγητες ενέργειες της αστυνομίας… Εισήλθαν υπεράριθμοι οπαδοί της Λίβερπουλ, στην εξέδρα Λέπινγκ Λέιν. Αυτό είχε πως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί τρομερή πίεση σε αυτούς που είχαν μπει πρώτοι στο γήπεδο. Κάποιοι, πρόλαβαν και μπήκαν στο γήπεδο, αλλά πολλοί πέθαναν από ασφυξία!

Τα θύματα της τραγωδίας, δικαιώθηκαν 23 χρόνια αργότερα, τον Αύγουστο του 2012, όταν το πόρισμα της ανεξάρτητης αρχής που ερεύνησε την υπόθεση απέδωσε την ευθύνη στα λάθη της αστυνομίας. Τότε, ο πρωθυπουργός, Ντέηβιντ Κάμερον, αναγκάστηκε να εκφράσει τη λύπη του για το γεγονός ότι χρειάστηκαν 23 χρόνια για να αποκαλυφθεί η αλήθεια. Βλέπετε, οι οπαδοί της Λίβερπουλ είχαν χαρακτηριστεί χούλιγκανς και οι αστυνομικές αρχές είχαν αποδώσει σε αυτούς την ευθύνη για την τραγωδία, διοχετεύοντας μάλιστα ψευδείς πληροφορίες στον Τύπο. Με βάση τα όσα έγιναν γνωστά από την έρευνα…

Σχετικά άρθρα