Το πλεονέκτημα των «αιωνίων»

Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός – κατά χρονική σειρά – μπαίνουν στην «μάχη» της πρόκρισης στο Φάιναλ Φορ, με μειονέκτημα έδρας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι… χαμένοι από χέρι!
Αντιθέτως, έχουν τις πιθανότητες τους να προκριθούν εις βάρος της Ρεάλ Μαδρίτης (οι «ερυθρόλευκοι») και της ΤΣΣΚΑ Μόσχας (οι «πράσινοι»), όχι μόνο γιατί έχουν κατακτήσει μαζί τους πέντε τίτλους Ευρωλίγκας τα τελευταία επτά χρόνια, αλλά και γιατί μπαίνουν στην διαδικασία των πλέι οφ πιο «σκληραγωγημένοι» και έτοιμοι. Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός μετείχαν στον ίσως πιο δύσκολο όμιλο Τοπ 16 στην ιστορία της Ευρωλίγκας.
Δοκιμάστηκαν σε μεγάλους αγώνες εντός και εκτός έδρας, ήταν σε εγρήγορση από την αρχή έως το τέλος του Τοπ 16, αντιμετώπισαν μεγάλες ατυχίες, αναγκάστηκαν να κάνουν τρικ για να καλύψουν σημαντικές απουσίες και βγήκαν πιο δυνατοί από μια σκληρή διαδικασία. Αυτό είναι το πλεονέκτημα τους απέναντι στους μεγάλους αντιπάλους τους, που ήταν από την αρχή το φαβορί στον όμιλο τους στο Τοπ 16.
Πολύ γρήγορα Ρεάλ και ΤΣΣΚΑ ξεχώρισαν από τους υπόλοιπους και από ένα σημείο της εξέλιξης του ομίλου ήταν δεδομένο ότι θα πάρουν τις δύο πρώτες θέσεις της βαθμολογίας, που δίνουν το πλεονέκτημα της έδρας των πλέι οφ. Όπως δείχνουν τα τελευταία αποτελέσματα, ειδικά της «Βασίλισσας», πιθανώς να χαλάρωσαν πνευματικά και σωματικά, κάτι που είναι πολύ επικίνδυνο σε αυτή την φάση της σεζόν, στην οποία κρίνονται τα πάντα.
Διότι οι ομάδες δεν μπορούν να… γυρίσουν ένα κουμπί και από την φάση της χαλάρωσης και της επανάπαυσης να βρεθούν σε εκείνη της εγρήγορσης, της μέγιστης ετοιμότητας και συγκέντρωσης, που απαιτούν τα πλέι οφ. 
Οι ελληνικές ομάδες έχουν δείξει τα τελευταία χρόνια, επίσης, ότι δουλεύουν πιο μεθοδικά, ώστε να βρεθούν στην καλύτερη δυνατή κατάσταση την άνοιξη, που κρίνονται οι τίτλοι και το δεδομένο αυτό είναι ένα ακόμη… παράθυρο αισιοδοξίας για την προσπάθεια τους για πρόκριση στο Φάιναλ Φορ του Μιλάνο.
Έχουν την εμπειρία και γνωρίζουν πολύ καλά, ακόμη, ότι μια νίκη στα δύο πρώτα εκτός έδρας ματς δεν σημαίνει αυτόματα και πρόκριση. Ότι η παραμικρή λεπτομέρεια παίζει ρόλο ακόμη και στο τελευταίο λεπτό του πέμπτου αγώνα.
«Πράσινοι» και «ερυθρόλευκοι γνωρίζουν πολύ καλά το… μονοπάτι που οδηγεί στα Φάιναλ Φορ, γι’ αυτό συμφωνούμε με την εκτίμηση του Νίκου Μπουντούρη ότι, τουλάχιστον, μια ελληνική ομάδα θα βρίσκεται στο Μιλάνο το τριήμερο 16-18 Μαΐου.

Σχετικά άρθρα