Η σεζόν με την γλώσσα των αριθμών

ΤΟΥ ΑΚΗ ΤΣΟΠΕΛΑ

 

Το pamesports παρουσιάζει τον στατιστικό καθρέπτη του φετινού πρωταθλήματος μεταφέροντας σε εσάς γνωστές και άγνωστες λεπτομέρειες που καθόρισαν την ιστορία της σεζόν μέσα από την συχνά αδιάψευστη στον αθλητισμό γλώσσα των αριθμών. Προσεγγίσαμε το πρωτάθλημα από αρκετές στατιστικές και όχι μόνο πλευρές.
Πάμε να δούμε:

 

–          Ο πρωταθλητής Ολυμπιακός, πέτυχε τις περισσότερες νίκες (28), είχε τις λιγότερες ισοπαλίες (2) και ήττες (4), διαθέτοντας παράλληλα την καλύτερη επίθεση (88) και άμυνα (19) έχοντας +69 γκολ στη διαφορά τερμάτων και +17 στη βαθμολογία από τον δεύτερο ΠΑΟΚ.

– Ο ΠΑΟΚ ήταν «πρωταθλητής εντός έδρας» με 16 νίκες και μία ισοπαλία (το 0-0 με τον Απόλλωνα). Χειρότερη έδρα για την έτερη ομάδα της Θεσσαλονίκης, τον Άρη με μία μόλις νίκη στις 17 εντός έδρας αναμετρήσεις του (10 ισοπαλίες).

– «Πρωταθλητής εκτός έδρας» ο Ολυμπιακός με 12 νίκες σε 17 αγώνες.  Την χειρότερη εκτός έδρας συγκομιδή είχε ο Λεβαδειακός . Έχασε στα 16 από τα 17 ματς με μία μόνο ισοπαλία (με τον Άρη όπως ήταν λογικό).

– Ο Άρης αναδείχθηκε πάντως πρωταθλητής στις ισοπαλίες (13).

– Τρείς παίκτες μοιράστηκαν τον τίτλο του πρώτου σκόρερ με 15 γκολ. Τρεις ξένοι, ο Μπεν της Βέροιας, ο Μπεργκ του Παναθηναϊκού και ο Σολάρι της Ξάνθης. Ο Δημήτρης Παπαδόπουλος ακολούθησε στα 14 όσα είχε πετύχει και ο Μήτρογλου που είχε σκοράρει για τελευταία φορά την 11η αγωνιστική στο 4-0 με τον ΠΑΟΚ στο Καραϊσκάκη.

– Σημειώθηκαν συνολικά 776 γκολ στους 306 αγώνες με μέσο όρο τα 2,54 ανά παιχνίδι.  Από αυτά τα 25 ήταν με κτυπήματα φάουλ, τα 51 με πέναλτι και 16 αυτογκόλ. Υπήρξαν 220 διαφορετικοί σκόρερ!

– Πιο παραγωγική ομάδα ο Ολυμπιακός που πετύχαινε γκολ ανά 35 λεπτά ενώ ο Άρης έβρισκε δίκτυα κάθε δύο (αγωνιστικές) ώρες (118 λεπτά για την ακρίβεια).

– Στον αντίποδα ο Ολυμπιακός δεχόταν γκολ κάθε 161 λεπτά ενώ η εστία της Καλλονής παραβιαζόταν κάθε 49 λεπτά.

– Αστέρας και Βέροια ήταν οι ομάδες που όταν πετύχαιναν πρώτες γκολ δεν έχαναν. Δεν έγινε καμία ανατροπή σε βάρος τους. Του Αστέρα σε 19 αγώνες (15 νίκες, 4 ισοπαλίες) και της Βέροιας σε 10 (8 νίκες, 2 ισοπαλίες).

– Αντίθετα ο ΠΑΟΚ πέτυχε τις περισσότερες ανατροπές σημειώνοντας οκτώ νίκες δεχόμενος πρώτος γκολ. Πλην του ΠΑΣ Γιάννινα, όλες οι άλλες ομάδες έκαναν μία τουλάχιστον ανατροπή. Οι Γιαννιώτες από τα 16 ματς που δέχθηκαν πρώτοι γκολ, έχασαν τα 14.

– 13/13 είχε ο Ολυμπιακός όταν προηγείτο στο ημίχρονο. Από την άλλη πλευρά ο ΠΑΣ είχε 0/10 όταν έχανε στο  πρώτο 45λεπτο και ο Πλατανιάς 0/8.

– Ο Ολυμπιακός κέρδισε τα περισσότερα πέναλτι (10), ευστοχώντας στα επτά. Η μοναδική ομάδα που δεν πέτυχε ούτε ένα γκολ με πέναλτι ήταν ο Παναιτωλικός (κέρδισε δύο και τα έχασε).

– Αστέρας και Παναθηναϊκός παραχώρησαν τα περισσότερα πέναλτι (7). Από την άλλη πλευρά δεν καταλογίστηκε ούτε ένα πέναλτι σε βάρος του Ολυμπιακού!

– Τρεις φορές σκόραραν υπέρ του ΠΑΟΚ, αντίπαλοι ποδοσφαιριστές…

– Ο Παναθηναϊκός ήταν η νεανικότερη ομάδα του πρωταθλήματος (24,3 ο μέσος όρος), χρησιμοποιώντας στην τελευταία αγωνιστική στην Ξάνθη τον μικρότερο παίκτη με συμμετοχή στο πρωτάθλημα, τον μόλις 17,2 χρόνων Βασίλη Αγγελόπουλο (γεννημένο στις 12/2 του 1997).

– Ο Απόλλων ήταν η γηραιότερη με μέσο όρο ηλικίας τα 30, 8 χρόνια.

– Ο μεγαλύτερος σε ηλικία παίκτης του πρωταθλήματος ήταν ο Στέλιος Σφακιανάκης. Στις 19 Μαρτίου έκλεισε τα 38 (γεννήθηκε το 1976). Είχε κάνει ντεμπούτο στις 26/10 του 1994 στο «Ανθή Καραγιάννη» (Καβάλα-Παναθηναϊκός 1-5). Είχε μπει τότε αλλαγή του Αχιλλέα Καρασαββίδη στο ημίχρονο.

Πανθρακικός και Ολυμπιακός μοιράστηκαν τον τίτλο της πρωταθλήτριας στα δοκάρια (14). Τα λιγότερα είχε ο ΠΑΣ (4).  Από τέσσερα δοκάρια είχαν οι Αθανασιάδης (ΠΑΟΚ), Ιγκορ (Πανθρακικός), Χουάμνα (Αστέρας) και Ρομάνο (Εργοτέλης).

 

–  Πρωταθλήτρια ομάδα του over ο ΠΑΟΚ  (23 και 11 under) και του under o ΟΦΗ (24 με 10 over).

– H Bέροια ήταν η μοναδική ομάδα στην οποία δεν πέτυχε  ούτε ένα γκολ αμυντικός παίκτης.  Η Καλλονή πήρε το 26,7 % των γκολ της από αμυντικούς.

– Αραβίδης, Μπεν και Σολάρι εκτέλεσαν από πέντε πέναλτι. Άπαντες σκόραραν στα τέσσερα από αυτά.

– Ο Κονέ του Λεβαδειακού πέτυχε τα περισσότερα γκολ από φάουλ (3). Συνολικά 18 παίκτες σκόραραν με αυτόν τον τρόπο.

– Ο Δημήτρης Χασομέρης του Πανθρακικού ήταν ο παίκτης που χρησιμοποιήθηκε τις περισσότερες φορές ως αλλαγή (18). Μπρίτο και Σαλπιγγίδης από την άλλη πλευρά έγιναν 18 φορές αλλαγή.

– Ο Ανέστης Αναστασιάδης της Καλλονής πέτυχε δύο φορές αυτογκόλ.

– 20 παίκτες αστόχησαν σε πέναλτι (όλοι από μία φορά). Τα 10 αποκρούστηκαν και τα 10 κατέληξαν άουτ ή σε δοκάρι. Ο Μπρακάλι του Παναιτωλικού και ο Δασκαλάκης του ΟΦΗ απέκρουσαν από δύο πέναλτι.

– Έξι ομάδες τελείωσαν την σεζόν με τον προπονητή που την άρχισαν: Ολυμπιακός (Μίτσελ). Παράσχος (Ατρόμητος), Παναθηναϊκός (Αναστασίου), Χάβος (Παναιτωλικός), Μαντζουράκης (Καλλονή) και Μάντζιος (Πανθρακικός).
Συνολικά κάθησαν στους πάγκους των ομάδων στους 306 αγώνες, 39 προπονητές από τους οποίους οι 6 σε δύο διαφορετικές ομάδες (Τσιώλης, Αναστόπουλος, Καραγεωργίου, Παντελίδης, Πετράκης και Ουζουνίδης).

– Ο Τσέχος Γιάκουμπ Ποντάνι  ήταν ο «μαραθωνοδρόμος» της σεζόν. Έπαιξε και στις 34 αγωνιστικές (ο μοναδικός), αγωνιζόμενος  σε 32 90λεπτα. Έγινε αλλαγή μόλις δύο φορές στους αγώνες της Καλλονής. Την μία στο 62’ και την άλλη στο 84’.

 

 

 

– Ο Δημήτρης Κολοβέτσιος (ΠΑΣ) δεν είχε χάσει ούτε λεπτό έως την 33η αγωνιστική. Απουσίασε μόνο στο φινάλε στου Χαριλάου με τον Άρη. Επίσης ο Νίκος Λαζαρίδης του Ατρομήτου αγωνίστηκε χωρίς να χάσει λεπτό στις 33 από τις 34 αγωνιστικές.

– Ο Ολυμπιακός κράτησε την εστία του ανέπαφη στα 22 από τα 34 ματς. Στην αντίπερα όχθη ο Πανθρακικός μόνο σε έξι ματς δεν δέχθηκε γκολ.

– Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ δεν σκόραραν μόνο στα 4 από τα 34 ματς. Η Καλονή από την άλλη πλευρά είχε 17 ματς χωρίς γκολ (ακριβώς τα μισά).

– Ο Σταύρος Τριτσώνης «σφύριξε»  περισσότερες φορές από κάθε άλλο διαιτητή (15). Παράλληλα ήταν ο ρέφερι που έδειξε τις περισσότερες κάρτες (82).

– Διαιτήτευσαν συνολικά 30 ρέφερι. Οι 28 απέβαλαν έστω και έναν παίκτη. Οι μόνοι που έδειξαν την άγουσα για τα αποδυτήρια ήταν ο Γιάννης Τοπούζης (8 αγώνες, 23 κίτρινες) και ο Θανάσης Γιάχος (13 αγώνες, 61 κίτρινες).

– Ο Εργοτέλης ήταν η ομάδα με τις περισσότερες κίτρινες (98), η Βέροια η ομάδα με τις περισσότερες αποβολές με δύο κίτρινες (9) ενώ Ξάνθη και Άρης είχαν από πέντε αποβολές με απ’ ευθείας κόκκινη κάρτα.

– Τις λιγότερες κίτρινες δέχθηκαν οι παίκτες του Ολυμπιακού (35). Δεν αποβλήθηκε κανείς παίκτης του Ολυμπιακού αλλά και του ΠΑΟΚ με δεύτερη κίτρινη κάρτα.
Κανείς επίσης παίκτης του Πλατανιά και του Πανιωνίου δεν αποβλήθηκε με απ’ ευθείας κόκκινη.

Σχετικά άρθρα