27 τρόποι για να βάψεις τα πασχαλινά αυγά! Tips για να μην σπάσουν!

Τα πασχαλινά αυγά είναι μέρος των εθίμων είτε βαμμένα κόκκινα είτε σοκολατένια. Στην Ελλάδα, κατά κύριο λόγο κόκκινα βάφονται, αν και δεν είναι ασυνήθιστη η ποικιλία χρωμάτων και σχεδίων.

Τα αυγά βάφονται παραδοσιακά τη Μεγάλη Πέμπτη και αρχίζουν να καταναλώνονται την Κυριακή του Πάσχα. Βέβαια, αν και αποτελεί μέρος της παράδοσης το βάψιμό τους, πολλές φορές δεν μπαίνουμε στη διαδικασία μιας και φοβόμαστε μην σπάσουν και δεν πετύχουν.

6 tips ώστε να μην σπάσουν τα αυγά

Φροντίστε να μην βάψετε φρέσκα αυγά γιατί δεν ξεφλουδίζουν εύκολα. Για αυτό ας είναι αυγά 7 – 10 ημερών. Και καλό είναι να τα βγάλετε νωρίτερα έξω από το ψυγείο, σε θερμοκρασία δωματίου. Πλύντε τα προσεκτικά ώστε να τα καθαριστούν από κάθε βρωμιά και σιγουρέψτε ότι η επιφάνεια τους θα είναι λεία για το βάψιμο.

Βγάλτε τα και αφήστε τα σε μια πετσέτα ώστε να στεγνώσουν καλά και να κρυώσουν. Αν χρησιμοποιείτε έτοιμη βαφή, ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες για να υπολογίσετε τον χρόνο που απαιτείται και να τα αφήσετε βυθισμένα μέσα σε αυτήν. Μόλις στεγνώσουν, γυαλίστε τα με ελαιόλαδο. Επίσης, όταν είναι να τα βράσετε, μπορείτε να τα τυλίξετε με αλουμινόχαρτο και να τα βάλετε σε μια κατσαρόλα με νερό.

Πώς τα βάφουμε;

Βράστε άσπρα αυγά, τοποθετώντας τα σε μια μεγάλη κατσαρόλα και καλύψτε τα με κρύο νερό. Φέρτε το νερό σε σημείο βρασμού και έπειτα σβήστε τη φωτιά, σκεπάζοντας την κατσαρόλα και αφήνοντας για 10 λεπτά. Στραγγίξτε τα αυγά και αφήστε τα να κρυώσουν.

Σκουπίστε το εξωτερικό των αυγών με λευκό ξύδι με σκοπό να απορροφηθεί το χρώμα. Βυθίστε τα αυγά στο χρωστικό υγρό, από 2 έως 10′ ή μέχρι να είναι το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αφήστε τα να στεγνώσουν εντελώς πριν αφαιρέσετε αυτοκόλλητα ή ταινίες που ίσως έχετε προσθέσει.

Με φυσικό τρόπο

Για μωβ ή μπλε αυγά, βράζουμε 1 κεφάλι κόκκινο λάχανο σε 4 φλιτζάνια νερό για 30′ και για καφέ, τα μουλιάζουμε σε δυνατό μαύρο καφέ. Αν θέλουμε πράσινα αυγά, βράζουμε 4 φλιτζάνια σπανάκι σε 4 φλιτζάνια νερό για 20′, ενώ για μπλε – γκρι αυγά, χρησιμοποιούμε 1 φλιτζάνι βατόμουρα σε 4 φλιτζάνια νερό για 10′.

Βράζουμε 2 κουταλιές της σούπας κουρκουμά σε 4 φλιτζάνια νερό μέχρι να διαλυθεί για κίτρινα αυγά και 2 κουταλιές της σούπας πάπρικα σε 4 φλιτζάνια νερό μέχρι να διαλυθεί για πορτοκαλί. Τέλος, για ροζ αυγά, βράζουμε 4 φλιτζάνια ψιλοκομμένα παντζάρια σε 4 φλιτζάνια νερό για 35′. Σε όλες τις περιπτώσεις, πρώτα σουρώνουμε το νερό σε ένα μπολ και έπειτα βουτάμε τα αυγά.

Με κρεμμύδια

Ετοιμάζουμε τα αυγά και ό,τι άλλο θέλουμε επάνω στον πάγκο μας σε περίπτωση που το χρειαστούμε (καλσόν, φυλλαράκια, κλωστή). Βάζουμε τα φυλλαράκια στα αυγά και δένουμε το καλσόν με κλώστη. Ρίχνουμε τα φύλλα των κρεμμυδιών στη κατσαρόλα και προσθέτουμε το νερό και 1/2 ποτήρι κρασιού ξίδι.

Αφού βράσουμε για 20′, τοποθετούμε τα αυγά μας μέσα και αφήνουμε να βράσουν για 15 – 20′. Τα βγάζουμε και όπως είναι ζεστά τους αφαιρούμε τα φυλλαράκια και το καλσόν με ένα ψαλίδι. Τα γυαλίζουμε με λίγο λάδι που έχουμε βάλει σε λίγο χαρτί κουζίνας.

Kαι άλλοι 25 τρόποι!

Για extra ιδέες, δείτε το παρακάτω που δημοσιεύτηκε πριν από 2 χρόνια και δίνει πολύ ωραίες και πρωτότυπες ιδέες:

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

«Μένουμε σπίτι και μαγειρεύουμε»! 3 εύκολες συνταγές για πασχαλινά κουλουράκια!

Πώς να «οχυρώσω» το ανοσοποιητικό μου; 4 εύκολες και νόστιμες συνταγές!

Τι να πιω όταν είμαι έξω από το σπίτι και κάνω δίαιτα;

Σχετικά άρθρα