Εφυγε ο «Γκάμπο» του ποδοσφαίρου

Η ανθρωπότητα έχασε έναν από τους πιο παραγωγικούς συγγραφείς της την Μεγάλη Πέμπτη αλλά και έναν από τους ένθερμους υποστηρικτές του ποδοσφαίρου.
Ο Κολομβιανός συγγραφέαςκαι βραβευμένος με νόμπελ, Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκεζ, απεβίωσε χθες στην πόλη του Μεξικού νικημένος από τον καρκίνο. Ο συγγραφέας του «Εκατό Χρόνια Μοναξιάς» ήταν 87 ετών .
Ο θάνατός του σκόρπισε τη θλίψη στον λογοτεχνικό κόσμο, αλλά θα πρέπει ο χαμός του να έχει τον δικό του αντίκτυπο σε εκείνους που «μιλούν την γλώσσα του ποδοσφαίρου, αλλά ασκούν το άθλημα της λογοτεχνίας».
Ο «Γκάμπο» όπως ήταν το χαιδευτικό του είναι ο άνθρωπος που έχτισε τη γέφυρα μεταξύ του ακαδημαϊκού χώρου και των φανατικών του ποδοσφαίρου. Στο διήγημά του «Οι ορκισμένοι», ο συγγραφέας ανατρέχει σε μια τυχαία Κυριακή, όταν συναντήθηκε με μερικούς από τους φίλους του για να παρακολουθήσουν έναν Δημοτικό Στάδιο Barranquilla Δημοτικό Στάδιο, μεταξύ της γηπεδούχου Ατλέτικο Τζούνιορ και των Μιλιονάριος.
Ο θρύλος της Βραζιθλίας, Heleno de Freitas έπαιζε στη Τζούνιορ απέναντι στην Millonarios που είχε στο ρόστερ της τον νεαρό Ντι Στέφανο. Ο συγγραφέας εξηγεί στην πεχογραφία του πώς «απορροφήθηκε» από τους 22 παίκτες που βρίσκονταν στον αγωνιστικό χώρο. Στο διήγημα γίνεται σαφές από τον ίδιο τον συγγραφέα ότι ένα από τα μεγαλύτερα μυαλά του κόσμου γίνεται ταπεινός μπροστά στην εξουσία του ποδοσφαίρου που δεν κρύβει ότι τον γοητεύει.
Ο Μάρκεζ αναφέρεται με ζήλο σε όλα τα συναισθήματα που βίωσε στη διάρκεια του αγώνα. Περιγράφει πως «νίκησε τον φόβο του εμπαιγμού» από τους γύρω του και έγινε ένας φανατικός υποστηρικτής της Τζούνιορ. Αναρρωτήθηκε γιατί θα πρέπει να υποκριθεί και να κρατήσει τον εαυτό του μακριά από κάτι τόσο φυσικό και τόσο όμορφο όπως το ποδόσφαιρο. Γι’ αυτόν, αξίες όπως η ισότητα, η ενότητα, η κοινονικότητα και η συντροφικότητα ήταν αυτό που είδε να εκδηλώνονται στον αγωνιστικό χώρο.
Για τους Κολομβιανούς ακαδημαϊκούς που αγαπούν το ποδόσφαιρο, ο Μάρκεζ αποτέλεσε πρότυπο πνευματικής και ακαδημαϊκής ανδρείας κόντρα σε μια σχεδόν δογματική παράδοση που ήθελε τους ανθρώπους των γραμμάτων να μισούν το ποδόσφαιρο .

Σχετικά άρθρα