Περί μίσους…

Ο ΠΑΟΚ εξέθεσε τις απόψεις του για τα γεγονότα της Τούμπας στην ανακοίνωση της Δευτέρας του Πάσχα, ο Ολυμπιακός θα προχωρήσει με τις καταγγελίες για όσα τράβηξε η αποστολή του και η ιστορία θα τραβήξει…

Επί της ουσίας, άκρη στην αντιπαράθεση δεν πρόκειται να βγει, διότι η ουσία είναι απλή. Μια λέξη. Και υπάρχει πια σε επίσημη ανακοίνωση.

Ο ΠΑΟΚ έκανε λόγο για μίσος. Που υπάρχει σε βάρος του Ολυμπιακού και για το οποίο κατηγορεί τον ίδιο τον Ολυμπιακό ότι το έχει προκαλέσει.

Προφανώς και υπάρχει μίσος, δεν πέφτει κανείς από τα σύννεφα, αλλά για πρώτη φορά «αποκαλύπτεται» εγγράφως και επισήμως.

Το να έχει μίσος ο κόσμος του ΠΑΟΚ εναντιον του Ολυμπιακού, επειδή π.χ. είχε γίνει πριν από μισό αιώνα η ιστορία με τον Κούδα ή επειδή ο Ολυμπιακός παίρνει την τελευταία 20ετία όλους τους τίτλους (με τον ΠΑΟΚ, πάντως, μονίμως σε διψήφιες διαφορές από τον πρωταθλητή, άρα όχι άμεσα «αδικημένο» ώστε να τον… μισεί τόσο πολύ) ή για ένα σωρό άλλους λόγους, δεν είναι ακατανόητο, πιθανώς ούτε και αβάσιμο.

Αλλά να προβάλλεται αυτό το μίσος ως επίσημη εξήγηση για όσα έγιναν πριν από μερικά βράδια στην Τούμπα, τα οποία έκαναν το γύρο του κόσμου και προκάλεσαν τον κίνδυνο για τη σωματική ακεραιότητα επαγγελματιών εντός αγωνιστικού χώρου;

Το μίσος οδηγεί σε ακραίες πράξεις, αλλά αυτό δεν απαλάσσει των ευθυνών όσων έχουν την υποχρέωση να προφυλάσσουν την ομαλή διεξαγωγή των αγώνων και την ασφάλεια των συμμετεχόντων. Είτε είναι οι γηπεδούχοι, είτε η διοργανώτρια αρχή, είτε οι αστυνομικές αρχές. Κι οι πράξεις μίσους πρέπει να έχουν τις αντίστοιχες συνέπειες για όσους δεν ανταποκρίθηκαν στις υποχρεώσεις τους. Αλλά μήπως αυτό τελικά είναι το ζητούμενο; Το μίσος να γίνει άλλοθι και υπερασπιστική γραμμή;

Ο Ολυμπιακός μπορεί να κατηγορείται μονίμως, αλλά όχι για υστερία, ούτε για υποδαύλιση των εντάσεων στα ελληνικά γήπεδα. Ειδικά όταν έχει υποστεί όλη αυτή την ατμόσφαιρα της Μ. Τετάρτης, λίγες ημέρες μάλιστα μετά τη δημόσια παραδοχή της διοίκησης του ΠΑΟΚ για την άψογη φιλοξενία του πρώτου ημιτελικού στο Καραϊσκάκη.

Κι είναι σαφές σε κάθε τόνο ότι δεν πρόκειται να ανεχτεί και να επιτρέψει ξανά σε κανέναν να βάζει σε κίνδυνο τους ανθρώπους του, επειδή τον… μισεί.

Σχετικά άρθρα