Αρχική / Μόδα & Ομορφιά / Κοσμήματα Made in Greece: Ακόμα και Χολιγουντιανές σταρ τα λάτρεψαν!
Κοσμήματα Made in Greece: Ακόμα και Χολιγουντιανές σταρ τα λάτρεψαν! thumbnail

Κοσμήματα Made in Greece: Ακόμα και Χολιγουντιανές σταρ τα λάτρεψαν!Το κόσμημα είναι συνυφασμένο με το γυναικείο φύλο, ενώ δεν υπάρχει μορφή τέχνης που να μην έχει εξυμνήσει τη θηλυκότητα ή να μην έχει βρει τη «μούσα» της στο πρόσωπο μιας γυναίκας.


Tο εικαστικό κόσμημα στην Ελλάδα κουβαλάει μια ιστορία 20 χιλιάδων χρόνων. Έχει μαγέψει διεθνείς προσωπικότητες και ούτε οι πιο απαιτητικές σταρ του Χόλιγουντ μπόρεσαν να του αντισταθούν. Η εικαστικός Μαίρη Σαμόλη θέλησε να αποτυπώσει στην έκθεση «A Jewel made in Greece» στο «Τεχνόπολις», την πορεία του ελληνικού κοσμήματος ως εφαρμοσμένη τέχνη στη διάρκεια των χρόνων, αλλά και να αναδείξει τη δουλειά των σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών που συνεχίζουν την παράδοση του εικαστικού κοσμήματος στις μέρες μας.


Μια μοναδικού πλούτου έκθεση κοσμημάτων που εντυπωσίασε τους επισκέπτες με την επιβλητική ιστορία του ελληνικού κοσμήματος, αλλά και το ταλέντο των καλλιτεχνών της νέας γενίας.


Κoσμήματα του σχεδιαστή Michael Pelamidis:
Κόσμημα του του σχεδιαστή Μάριου Βουτσινά:«Οι Έλληνες δημιουργοί εικαστικών κοσμημάτων αντιστέκονται στην κρίση και χωρίς να κάνουν εκπτώσεις στα υλικά ή στην ποιότητα των κοσμημάτων τους, βάζουν όλη την αγάπη και το μεράκι στην τέχνη τους. Η έκθεση ήταν απόρροια ομαδικής δουλειάς και πρώτη φορά στην Ελλάδα φιλοξενήθηκαν τόσοι πολλοί καλλιτέχνες κάτω από την ίδια στέγη.», ανέφερε η Μαίρη Σαμόλη, η οποία εμπνεύστηκε και υλοποίησε την έκθεση.


Οι κυρίες Ειρήνη Νταϊφά, η εικαστικός Μαίρη Σαμόλη και η ιστορικός Ίρις Κρητικού:Όπως εξήγησε η εικαστικός, η έκθεση έγινε σε 2 επίπεδα. Το ένα αφορούσε την παρουσίαση της δουλειάς των 26 σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών με υλικό ανάδειξης το μέταλλο. Έλληνες δημιουργοί που υπήρξαν πρωτοπόροι στην ανάπτυξη του ελληνικού κοσμήματος, καινοτομούν με τις δημιουργίες τους και εξάγουν τη δουλειά τους και στο εξωτερικό, δίνοντας μια απάντηση σε όσους κάνουν λόγο για «παρακμή» του ελληνικού πολιτισμού και «μαρασμού» της ελληνικής τέχνης και επιχειρηματικότητας.


Κόσμηματα της νεαρής σχεδιάστριας Maya Zoulovits:

Κόσμημα από χρυσό 22 καρατίων με πολύτιμες πέτρες από γρανίτη και κεχριμπάρι της σχεδιάστριας Christina Soubli: Ξεχωριστά δαχτυλίδια, επίσης της σχεδιάστριας Christina Soubli:Καρφίτσα του σχεδιαστή Apostolos:«Η έκθεση, πέρα από το εικαστικό κομμάτι, ήταν και μια απάντηση στην κρίση. Αποτελούνταν από χειροποίητα κοσμήματα Ελλήνων δημιουργών με υλικό επεξεργασίας το μέταλλο, όπως πχ. το μπρούτζο, που οι τιμές τους κυμαίνονταν από 30 ευρώ μέχρι 900 ευρώ.


Το εικαστικό κόσμημα είναι μια μορφή τέχνης και δεν είναι απαραίτητα «απαγορευτικά» ακριβό, όπως λανθασμένα νομίζει ο κόσμος. Βεβαίως υπήρχαν και πολύ ακριβά κομμάτια που κυμαίνονταν από 1.000 ευρώ έως και 50.000 ευρώ.


Οι τιμές των εικαστικών κοσμημάτων είναι ανάλογες με τα υλικά και καθώς πρόκειται για χειροποίητα κοσμήματα, καταλαβαίνεται ότι αντανακλούν τη δουλειά της κατασκευής τους. Ένα κόσμημα που έχει πολλές λεπτομέρειες και το υλικό του είναι πολύτιμο ή χρειάζεται πολύ χρόνο για να επεξεργαστεί είναι λογικό να είναι πιο ακριβό.», είπε η Μαίρη Σαμόλη σχολιάζοντας την Έκθεση.


Κόσμημα της εικαστικού Μαίρης Σαμόλης: 


Στην έκθεση «A Jewel Made in Greece» παρουσίασαν εικαστικά κοσμήματα οι εξής καλλιτέχνες:Αναστασοπούλου Μυρτώ, Βουτσινάς Μάριος, Δασκαλάκη Ελένη, Ζαχαριάδης Μάξιμος, Ζούλοβιτς Μάγια, Ιωαννίδη Κατερίνα, Καζιάλε Σταυρούλα, Κανάκης Σπύρος, Κανδαράκη Αναστασία, Καραγεώργη Τίνα, Καρακαλπάκη Χριστίνα, Κάτσαρη Ραλλού, Κλειτσιώτης Απόστολος, Λορεντζάτου Πιερρέττα, Μακρή Ιλεάνα, Μάστορη Μαρία, Μπουκογιάννη Ντόλυ, Michael Pelamidis, Πετζετάκη Μαρία, Πετρίδη Μαριάννα, Πετσάλη Αμαλία, Σαμόλη Μαίρη, Σαπουνά – Έλλις Πoλίνα, Σούμπλη Χριστίνα, Φραγκάκη Λιλή.


Νεανικά κοσμήματα σε «boho style» από την Θεσσαλονικία Katerina Ioannidis:Λατρέψαμε το «Greek Tsarouhi» επίσης από την σχεδιάστρια Katerina Ioannidis σε διάφορα μέταλλα χρώματα:
Το δεύτερο επίπεδο της έκθεσης αφορούσε την ιστορία του ελληνικού κοσμήματος στο πέρασμα των χρόνων και το είχε επιμεληθεί, όπως και όλη την έκθεση, η ιστορικός Ίρις Κρητικού. Συγκεκριμένα παρουσιάστηκαν αντιπροσωπευτικά αντίγραφα κοσμημάτων από τα εξής μουσεία:


Εθνικό Αρχαιολογικό, Βυζαντινό και Χριστιανικό, Κυκλαδικής Τέχνης, Ηλία Λαλαούνη, Νομισματικό Αθηνών, 'Αλεξ Μυλωνά-Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης, ενώ το ίδρυμα Γ. Ζογγολόπουλου παρουσίασε κοσμήματα-έργα του γλύπτη και η γκαλερί Μέδουσα Αίθουσα Τέχνης-Μαρία Δημητριάδη παρουσίασε κοσμήματα εικαστικών από τη συλλογή της Μαρίας Δημητριάδη. Επίσης παρουσιάστηκε μια συλλογή κοσμημάτων δια χειρός Σοφίας Θανοπούλου-Μαρουλίνας.


Κοσμήματα από την προσωπική συλλογή της κυρίας Σοφίας Θανοπούλου-Μαρουλίνας:Κοσμήματα του Σπύρου Κανάκη:
Επιπλέον συμμετείχαν τιμητικά στην έκθεση με κοσμήματα δημιουργημένα τις δεκαετίες 1970 έως 1990, οι Οίκοι Λαλαούνης, Ζολώτας, Βουράκης, Κατραμόπουλος, Βερυκοκάκης, Φανουράκης, και η Εθνική Λυρική Σκηνή με κοσμήματα από την παράσταση Fedora του ενδυματολόγου Γιάννη Μετζικώφ και από την παράσταση «Τόσκα» του σκηνογράφου Νίκου Πετρόπουλου.


Τιάρα του Νίκου Πετρόπουλου από την παράσταση «Τόσκα» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής:
Μάλιστα το Μουσείο του Οίκου Λαλαούνη παρουσίασε κοσμήματα που έχουν φορέσει εξέχουσες προσωπικότητες όπως η Τζάκι Κένεντι Ωνάση και η Ελίζαμπεθ Τέιλορ.
Εντυπωσιακά κοσμήματα αρχαιοελληνικού στιλ από το μουσείο του Οίκου Ηλία Λαλαούνη:Η έκθεση «A Jewel Made in Greece» παρουσιάστηκε στον εκθεσιακό χώρο του «Τεχνόπολις» και διήρκεσε μόνο μια εβδομάδα (23 Φεβρουαρίου -1 Μαρτίου). Οι επισκέπτες θαύμασαν τα μοναδικά χειροποίητα εικαστικά κοσμήματα των Ελλήνων καλλιτεχνών, αλλά και τα μεγαλοπρεπή συλλεκτικά κοσμήματα των μουσείων και των γνωστών οίκων κοσμημάτων, εμβλήματα ιστορίας που στο πέρασμα των χρόνων αποκτούν «μυθικές» διαστάσεις.


Σκουλαρίκια «έρως» που αναπαραστούν τον φτερωτό Θεό:«Η έκθεση ξεπέρασε κάθε προσδοκία στην προσέλευση του κοινού και μας χαροποίησε ιδιαίτερα γιατί πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε μια έκθεση αποκλειστικά αφιερωμένη στο ελληνικό κόσμημα, τόσο σαν ιστορική αναδρομή, αλλά και σαν παρουσίαση της νέας γενιάς των Ελλήνων καλλιτεχνών εικαστικού κοσμήματος, και μάλιστα με τόσο μεγάλη προσέλευση συμμετεχόντων από καλλιτέχνες, μουσεία, ιδρύματα, μεγάλους οίκους κοσμημάτων και φορείς της πολιτείας. Είχε τόσο μεγάλη επιτυχία που θα φιλοξενηθεί το καλοκαίρι από γνωστό ξενοδοχειακό Resort, ενώ το χειμώνα θα επιστρέψει στην Αθήνα και θα ανοίξει τις πόρτες της λίγο πριν τα Χριστούγεννα.», επισήμανε η Μαίρη Σαμόλη.


Δαχτυλίδια σε «minimal» γραμμή της Μαριάννας Πετρίδη:
Εκκεντρικό δαχτυλίδι για τολμηρές εμφανίσεις από την Dolly Boucoyannis:Άλλο ένα ξεχωριστό δαχτυλίδι από την Dolly Boucoyannis:Λόγω της σύντομης διάρκειας της έκθεσης, πολλοί φιλότεχνοι, αλλά και λάτρεις του κοσμήματος, δεν πρόλαβαν να την επισκεφτούν. Ωστόσο, όπως ανέφερε η κ.Σαμόλη αποκλειστικά στο boro.gr η έκθεση θα «ταξιδέψει» το καλοκαίρι σε μεγάλο ξενοδοχιακό resort, ενώ λίγο πριν τα χριστούγεννα θα θαμπώσει ξανά τους Αθηναίους με τα αστραφτερά κοσμήματα έργα τέχνης


Εντυπωσιακή φορεσιά-κόσμημα από το μουσείο του οίκου Ηλία Λαλαούνη:
Περισσότερες φωτογραφίες από την έκθεση «A Jewel Made in Grece» και φυσικά κοσμήματα:


Από την σχεδιάστρια Μαρία Μαστόρη:Κοσμήματα της Ραλλού Κάτσαρη: 
Η Ραλλού Κάτσαρη σε στιγμιότυπο από την επεξεργασία του μετάλλου:Κοσμήματα της Tina Karageorgi:
Η δημιουργία της Λίλη Φραγκάκι:Σκουλαρίκια της Amalia Petsali:Κοσμήματα της σχεδιάστριας Ελένης Δασκαλάκη:
Δαχτυλίδια από την σχεδιάστρια Χριστίνα Καρακαλπάκη:
Δημιουργίες της Stavroula Kaziale
Κοσμήματα από την Ileana Makri: 


 Για του λάτρεις του ασημιού, οι πρότασεις της Μυρτούς Αναστοσοπούλου:


 
Ορόσημο του ανδρικού στιλ, τα μανικετόκουμπα του Μάξιμου Δημητριάδη: 


 


 


 


 


Κοσμήματα της εικαστικού Μαίρης Σαμόλη:


Οι κυρίες Μαίρη Σαμόλη, Ίρις Κρητικού:


 
  
 


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X