«Ο ΠΑΟΚ έχει μάθει να ζει με την πίεση»

Το ρόλο του φαβορί δεν τον αποδέχθηκε για την ομάδα του ο αρχηγός του ΠΑΟΚ, Δημήτρης Σαλπιγγίδης . Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου του τελικού Κυπέλλου, ο διεθνής επιθετικός υπογράμμισε ότι ένας τίτλος είναι από μόνος του κίνητρο για κάθε ποδοσφαιριστή. Επεσήμανε δε ότι η ομάδα του έχει μάθει να λειτουργεί υπό το καθεστώς της πίεσης και μπορεί να τη διαχειριστεί.

«Δεν θέλουμε να μπούμε σε αυτή τη διαδικασία, να σκεφτόμαστε ότι έχουμε πολλά χρόνια να πάρουμε τίτλο. Μόνο αρνητική πίεση μπορεί να δημιουργήσει. Σκεφτόμαστε μόνο πώς μπορούμε να παρουσιαστούμε για να πάρουμε τον τίτλο. Σίγουρα θα θέλαμε να είναι όλοι οι παίκτες στη διάθεση της ομάδας και του προπονητή. Μακάρι να ήταν εδώ οι τρεις παίκτες που είναι τιμωρημένοι, αλλά πρέπει να συμβιβαστούμε με τα δεδομένα. Κίνητρο έτσι και αλλιώς υπάρχει. Ακόμα και πέρσι να το είχαμε κατακτήσει, ο τίτλος είναι κάτι που στιγματίζει έναν ποδοσφαιριστή, κάτι που θα το θυμάται για όλη του τη ζωή και όλοι θέλουν να κερδίσουν», είπε στον πρόλογό του ο Σαλπιγγίδης.

Ακολούθησαν ερωτήσεις

– Για σένα ποιο είναι το πιο καθοριστικό στοιχείο για την έκβαση του τελικού;

«Είναι ένα ματς, ένα παιχνίδι τίτλου και φυσικά σε ένα ματς νοκ άουτ παίζει το δικό της ρόλο η τύχη. Ελπίζω να είμαστε καλοί και να έχουμε την τύχη με το μέρος μας».

– Είπες προ ημερών ότι για πολλά απ’ όσα συμβαίνουν, γελάει η Ευρώπη μαζί μας. Πώς μπορούμε να το γυρίσουμε αυτό;

«Η τοποθέτηση μου ήταν γενικά για το ελληνικό ποδόσφαιρο και όχι για τον ημιτελικό μεμονωμένα. Μπορούμε να ανατρέξουμε πιο πίσω και να δούμε και άλλα γεγονότα που θα μπορούσε η Ευρώπη να γελάει μαζί μας. Το ποδόσφαιρο είναι προέκταση της κοινωνίας. Πρέπει να γίνουν πολλά για να βελτιωθεί το ποδόσφαιρο. Όταν σε πολλά κοινωνικά πράγματα είμαστε πίσω, δεν γίνεται να περιμένουμε από το ποδόσφαιρο να πάει μπροστά. Αύριο πρέπει να το αφήσουμε στην άκρη και να κοιτάξουμε πώς θα κερδίσουμε το παιχνίδι».

– Ο ΠΑΟΚ έκανε φέτος ένα από τα χειρότερα παιχνίδια του στη Λεωφόρο. Μπορεί να είναι μάθημα;

«Σε μεγάλα ματς δεν παίζουν ρόλο ούτε το παρελθόν ούτε μια άσχημη εμφάνιση με την ίδια ομάδα ακόμα και λίγες ημέρες πριν. Όλα αυτά είναι στατιστικά για εσάς που είναι επάγγελμά σας και μπορεί να τα θεωρείτε ένα προμήνυμα. Ξέρουμε ότι μπορούμε να κερδίσουμε και μακάρι να πανηγυρίσουμε εμείς».

– Εάν συγκρίνουμε τα ρόστερ στο κομμάτι της εμπειρίας φαίνεται να υπερτερεί ο ΠΑΟΚ. Είσαστε φαβορί;

«Είναι σημαντικό να υπάρχει εμπειρία αλλά και ο νεανικός ενθουσιασμός μπορεί να κάνει δουλειά. Πολλοί παράγοντες μπορούν να παίξουν ρόλο».

– Αναστασίου και Κοτσόλης είπαν ότι κανείς δεν περίμενε ότι ο Παναθηναϊκός θα φτάσει τελικό. Είναι αβαντάζ για τον Παναθηναϊκό αυτό;

«Δεν θα συμφωνούσα ότι εμείς έχουμε περισσότερο άγχος. Όταν έχει απέναντί σου μια ιστορική ομάδα, αυτό μαρτυράει ότι είναι το ίδιο πράγμα γα όλους Πίεση θα υπάρχει και στις δύο ομάδες. Δεν είναι απαραίτητα κακό να υπάρχει άγχος. Ίσα ίσα διατηρεί τη δίψα στους ποδοσφαιριστές. Είναι θέμα διαχείρισης και θεωρώ ότι μέχρι στιγμής τα πάμε καλά σε αυτό τον τομέα».

– Υπάρχει ηρεμία μετά τα όσα έγιναν στους ημιτελικούς;

«Ο ΠΑΟΚ έχει μάθει να ζει με την πίεση και μπορεί να τη διαχειριστεί. Έχουμε αφήσει πίσω τον ημιτελικό. Μόνο θετικά μπορούμε να δούμε τα παιχνίδια των ημιτελικών γιατί αφήσαμε εκτός έναν ισχυρό αντίπαλο κάτι που δείχνει ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε και στον τελικό».

Τι θα σημαίνει για σένα εάν σηκώσεις το Κύπελλο;

«Είναι πολύ σημαντικό για μένα, όπως και για τους συμπαίκτες μου. Το ότι είμαι εγώ εδώ και ότι εγώ θα το σηκώσω εάν το κατακτήσουμε δεν νομίζω ότι είναι κάτι ξεχωριστό για μένα. Δεν το θέλει κάποιος λιγότερο. Όλοι θέλουν να κερδίσουν έναν τελικό».

– Η καλή συνεννόηση των διοικήσεων είναι μια καλή βάση για να μείνουμε μόνο στο ποδόσφαιρο;

«Είναι κάτι που όποιος αγαπάει το ποδόσφαιρο θα συμφωνούσε πάνω σε αυτή τη βάση. Έτσι πρέπει να χτιστεί το ποδόσφαιρο. Χαίρομαι που μέχρι στιγμής κυλούν όλα ομαλά. Εύχομαι να δούμε ένα καλό παιχνίδι».

– Ο τίτλος του φαβορί ταιριάζει στον ΠΑΟΚ;

«Δεν υπάρχει φαβορί σε ένα παιχνίδι τίτλου. Ακόμα και μια αδύναμη θεωρητικά ομάδα θα μπορούσε να είναι φαβορί. Σε διπλά παιχνίδια μπορείς πιο σίγουρα να μιλήσεις για φαβορί. Ούτε άγχος έχουμε, ούτε θεωρούμε τον εαυτό μας φαβορί. Έχουμε αυτοπεποίθηση».

– Είναι ιδιαίτερο για σένα το παιχνίδι λόγω της θητείας του στον Παναθηναϊκό;

«Δεν σημαίνει κάτι ότι έχω αγωνιστεί στον Παναθηναϊκό. Για κανέναν επαγγελματία δεν σημαίνει κάτι. Κάθε αθλητής τιμάει τη φανέλα, τη δουλειά του και τους ανθρώπους που τον έχουν επιλέξει για να τους αντιπροσωπεύσει. Το θέλω και εγώ και οι συμπαίκτες μου».

Σχετικά άρθρα