Τα ωραιότερα μικρά βιβλιοπωλεία της Αθήνας  thumbnail

Τα ωραιότερα μικρά βιβλιοπωλεία της Αθήνας

Σε μια πόλη χωρίς βιβλιοφιλική κουλτούρα νέα μικρά βιβλιοπωλεία ξεφυτρώνουν διαρκώς σε αγαπημένες γειτονιές του κέντρου, από το Κολωνάκι και την Καρύτση μέχρι την Πλατεία Προσκόπων, ποντάροντας στην προσωπική σχέση­ με το κοινό και καταφέρνουν να γίνουν στέκια για τους βιβλιόφιλους και αρκετό ακόμη κόσμο, που στρέφεται όλο και περισσότερο στο βιβλίο καθώς αναζητά τροφή για σκέψη αλλά και διαφυγή από τις έγνοιες των καιρών. Τα επισκεφθήκαμε και μιλήσαμε με τους ανθρώπους τους. Από τον Σπύρο Πετρουνάκο.


 Ένας εκλεκτικός<br /> Βιβλιοστάτης
Ένας εκλεκτικός ΒιβλιοστάτηςΒιβλιοστάτης 
Ο Βιβλιοστάτης βρίσκεται σε ένα από τα ωραιότερα σημεία περιπάτου της πόλης, πίσω από το Παναθηναϊκό Στάδιο, το Καλλιμάρμαρο. Μικρός, φιλόξενος χώρος, με προσωπική αισθητική, αποτελεί έμπνευση του Γιώργου Τάσου, ο οποίος –αντλώντας από την πείρα του στο χώρο του βιβλίου– στοχεύει να καλύψει τις αναγνωστικές προτιμήσεις μιας γειτονιάς­ που γνωρίζει καλά αλλά κι ενός ευρύτερου –εκλεκτικού– κοινού. Έτσι, εκτός από το ξένο αστυνομικό μυθιστόρημα, τους Λατινοαμερικάνους συγγραφείς και μια διευρυνόμενη συλλογή από παιδικά βιβλία, στον Βιβλιοστάτη βρίσκουμε επιλογές πολιτικού βιβλίου και δοκιμίου, ένα ευρύ φάσμα από περιοδικά, βιβλία από προσφορές εκδοτικών οίκων κι εκδόσεις που κινούνται στο χώρο του εναλλακτικού ή του underground. (Αρχιμήδους 2-6, Παγκράτι, 2130263337 )


  Ξεφυλλίζοντας βιβλία<br /> στο κηπάκι των Πλειάδων
Ξεφυλλίζοντας βιβλία στο κηπάκι των ΠλειάδωνΠλειάδες 
Δημιούργημα ανθρώπων του βιβλίου αλλά και «βετεράνων» της γειτονιάς, του Άλκη Τεμπονέρα και της Αλεξάνδρας Μπίζη, το βιβλιοπωλείο Πλειάδες μας καλωσορίζει με μια φωτεινή κι εξαιρετικά καλαίσθητη πρόσοψη, η οποία οδηγεί το βλέμμα, ανάμεσα σε ράφια με βιβλία που φτάνουν μέχρι το ταβάνι, στον κομψό ακάλυπτο με το φοίνικα, ο οποίος προσφέρεται ως χώρος ανάγνωσης για τους επισκέπτες αλλά και αναστοχασμού για τη μόνιμη ένοικο, τη γάτα Βενέτσια. Με επιλογές από τη λογοτεχνία, το δοκίμιο, τη φιλοσοφία, την πολιτική ιστορία, μεταξύ άλλων, και προτιμήσεις που προδίδουν οι φωτογραφίες συγγραφέων σε έναν από τους τοίχους του, το βιβλιοπωλείο έχει στόχο να δημιουργήσει­ «αμφίδρομη σχέση» με τους πελάτες, πολλοί από τους οποίους είναι ιδιαίτερα ενημερωμένοι και συγκεκριμένοι στις επιλογές τους, όπως μας εξηγεί ο Άλ. Τεμπονέρας. Εκεί αποσκοπεί κι ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων/βιβλιοπαρουσιάσεων που έχει ήδη ξεκινήσει. (Σπύρου Μερκούρη 62, Παγκράτι, 2107249604 )


  Στο Λεξικοπωλείο<br /> το λεξικό είναι φετίχ
Στο Λεξικοπωλείο το λεξικό είναι φετίχΛεξικοπωλείο 
Κουρνιασμένη πίσω από τη βοή της Λεωφ. Βασιλέως Κωνσταντίνου βρίσκεται η διακριτική Πλατεία Προσκόπων, γνωστή και ως «Βατραχονήσι» – ίσως από τις λίγες πλατείες της πόλης όπου ήλιος­ και σκιά συμφιλιώνονται σε ένα ξέφωτο­ με ήσυχα καφέ κι εστιατόρια. Κοντά σε μία από τις «όχθες» της πλατείας βρίσκεται το Λεξικοπωλείο, ένας παράδεισος για όσους έχουν προσωπικό ή/και επαγγελματικό ενδιαφέρον για τις λέξεις και τη λεξικογραφία. Στο φιλόξενο χώρο του, που αντανακλά την προσωπική αντίληψη των δημιουργών του –ένα απολύτως «εγωιστικό» εγχείρημα, όπως λέει χαρακτηριστικά η Οντίλ Μπρεγέ–, οι επισκέπτες μπορούν να ξεφυλλίσουν κάποια από τα πολλά θεματικά λεξικά στα οποία ειδικεύεται το συγκεκριμένο βιβλιοπωλείο: συμβατικά λεξικά πολλών διαφορετικών γλωσσών αλλά και αργκό, και παροιμιωδών εκφράσεων, και πολιτικών αποφθεγμάτων, και άλλα τόσα για το θέατρο, τη ροκ και κάθε τομέα της τέχνης. Κι επιπλέον, ένα ευρύ φάσμα ελληνικής και ξένης λογοτεχνίας, δοκιμίων και περιοδικών. (Στασίνου 13, Παγκράτι, 2107231201 )


  O Μιχάλης Καρακώστας στο The Book Loft
O Μιχάλης Καρακώστας στο The Book LoftThe Book Loft 
Σε ένα από τα ωραιότερα σημεία της Πατριάρχου Ιωακείμ, σε οπτική επαφή με το υπέροχο ιστορικό κτίριο του Μαρασλείου, συναντούμε το βιβλιοπωλείο The Book Loft, έμπνευση του Μιχάλη Καρακώστα, ο οποίος γνωρίζει καλά το χώρο του βιβλίου κι έχει πολλά κι εύστοχα να πει γι’ αυτόν. Ιδιαίτερα ψαγμένη η βιτρίνα, αλλάζει συχνά και αντανακλά τις προτιμήσεις του Μιχάλη: ιστορικές μελέτες, δοκίμια, αξιόλογες ελληνικές εκδόσεις – πέρα από τη «λογική της ντάνας του μπεστ σέλερ», όπως εξηγεί ο ίδιος. Το The Book Loft, το οποίο φιλοξενεί και μια αξιόλογη συλλογή από παιδικά βιβλία, εμφανίστηκε το 2012 για να συμπληρώσει ένα κενό στην περιοχή, όπως λέει ο ιδιοκτήτης του, για τον οποίο ένα καλό βιβλιοπωλείο πρέπει να δημιουργεί νέους αναγνώστες και να συμβάλει σε μια «αμφίδρομη» σχέση μεταξύ συγγραφέων, εκδοτών και βιβλιοπωλών. (Πατριάρχου Ιωακείμ 44, Κολωνάκι, 2107210447 )


  Το Booktique<br /> φιλοξενεί και αντικείμενα<br /> Ελλήνων σχεδιαστών
Το Booktique φιλοξενεί και αντικείμενα Ελλήνων σχεδιαστώνBooktique 
Το Booktique βρίσκεται επίσης στην Πατριάρχου Ιωακείμ, πιο κοντά στην Πλατεία Κολωνακίου, η οποία περιστασιακά γνωρίζει αναλαμπές κίνησης που ανακαλούν κάτι από τις προηγούμενες δόξες της. Ευρύχωρο, αλλά κομψό και –όπως υπαινίσσεται το όνομά του– τελείως απομακρυσμένο από την αισθητική του βιβλιοπωλείου μεγάλης κλίμακας, προτείνει βιβλία για τα οποία έχει προσωπική άποψη («που έχουμε διαβάσει», όπως μας είπαν χαρακτηριστικά ) και στο μεγάλο παιδικό τμήμα του προβάλλει εκδόσεις με καλαίσθητη κι επιμελημένη εικονογράφηση. Στο χώρο του φιλοξενεί επίσης μια επιλογή από χειροποίητα αντικείμενα Ελλήνων σχεδιαστών. Το Booktique έχει διευρυμένο ωράριο και δυνατότητα παράδοσης βιβλίων κατ’ οίκον. (Πατριάρχου Ιωακείμ 21, Κολωνάκι, 2107235425 )


  Από τους πρώτους διδάξαντες<br /> το βιβλιοπωλείο Εμείς
Από τους πρώτους διδάξαντες το βιβλιοπωλείο ΕμείςΕμείς 
Από τους πρώτους χώρους που σηματοδότησαν τη νέα άνοιξη του βιβλίου στο Κολωνάκι, υπενθυμίζοντας ότι και αυτή η περιοχή έχει ιστορικές σχέσεις με το βιβλίο και τους ανθρώπους του και αποσπώντας πολύ θετικά σχόλια από τότε που άνοιξε. Το βιβλιοπωλείο Εμείς ανήκει στην κατηγορία των εγχειρημάτων που προέρχονται από ανθρώπους του βιβλίου, με την ευρεία έννοια του όρου. Η προσωπική επιλογή ποιοτικού βιβλίου και η επαφή με τους πελάτες είναι δύο από τις βασικές κατευθυντήριες της Ιόλης Δελιβάνη, η οποία δημιούργησε αυτόν το γοητευτικό και φιλικό προς τον επισκέπτη χώρο στο μέσον της Τσακάλωφ. Η βιτρίνα και οι προθήκες του ανανεώνονται σχεδόν καθημερινά με νέες εκδόσεις, κι ενώ αρχικά φιλοξενούσε συγκεκριμένους εκδοτικούς οίκους, τώρα διαθέτει όλο το εύρος των εκδόσεων, με εκτενή συλλογή από ελληνική και ξένη λογοτεχνία και Ιστορία, δοκίμια, ένα εκλεκτό τμήμα παιδικών βιβλίων και δυνατότητες παραγγελίας και άμεσης παράδοσης. (Τσακάλωφ 29, Κολωνάκι, 2103616676 )


 
 Βιβλιοπωλείο της Εστίας 
Κάτω από τις φυλλωσιές της Διδότου, στην ήσυχη άκρη του ζωντανού πεζόδρομου της Δελφών (που ζωήρεψε­ ακόμη περισσότερο με το βιβλιοπωλείο Free Thinking Zone στην άλλη του άκρη ) και διαγωνίως απέναντι από τον τοίχο του μαγικού κήπου του Γαλλικού Ινστιτούτου βρίσκεται το νέο Βιβλιοπωλείο της Εστίας. Σε αντίθεση με το προηγούμενο γενικό βιβλιοπωλείο του ιστορικού εκδοτικού οίκου στη Σόλωνος, στο νέο χώρο βρίσκουμε συγκεντρωμένη την παραγωγή της Εστίας, με σημαντική αντιπροσώπευση των έργων της γενιάς του ’30 αλλά και νέες εκδόσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται αξιόλογα έργα φιλοσοφίας, Ιστορίας και πολιτικής. Μαζί τους «συγκατοικούν» τα βιβλία των εκδόσεων Garuda, με βασικό τους προσανατολισμό τη γιόγκα, όπως μας είπε ο υπεύθυνος του καταστήματος Πολύκαρπος Νικολόπουλος. Στο καλαίσθητο πατάρι του λιτού και κομψού βιβλιοπωλείου, όπου τα εξώφυλλα των βιβλίων συνθέτουν τοπικές πολυχρωμίες, βρίσκουμε τα τεύχη του περιοδικού «Νέα Εστία». (Διδότου 19, Κολωνάκι, 2103213704 )


  Το Επί Λέξει είναι ίσως<br /> το μεγαλύτερο<br /> νέο βιβλιοπωλείο
Το Επί Λέξει είναι ίσως το μεγαλύτερο νέο βιβλιοπωλείοΕπί Λέξει 
Το βιβλιοπωλείο Επί Λέξει, μια πολύ ευχάριστη έκπληξη που συναντάμε ανηφορίζοντας την Ακαδημίας, λίγο πριν από τη Λυκαβηττού, αποτελεί πρωτοβουλία της Μαρίας Παπαγεωργίου, εξαιρετικά έμπειρης συνεργάτιδας (επί δύο δεκαετίες ) στο παλιό βιβλιοπωλείο της Εστίας. Ίσως το μεγαλύτερο από τα νέα βιβλιοπωλεία στο «απόκεντρο» κέντρο, ένας προσεγμένος χώρος με ευφυή σχεδιασμό, που στο εσωτερικό του «σπάει» σε δύο επίπεδα από σκαλοπάτια, τα οποία επιτελούν διπλή λειτουργία: μας μεταφέρουν στο επάνω τμήμα του βιβλιοπωλείου τις ώρες της λειτουργίας του και χρησιμεύουν αντί καθισμάτων κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων. Προχωρώντας στο βάθος, συναντάμε έναν άνετο χώρο με πολυθρόνες, διαθέσιμο για όσους θέλουν να ξεφυλλίσουν κάποιο βιβλίο – με ή χωρίς την προοπτική αγοράς του. Το Επί Λέξει δίνει βάρος στην πολιτική, την Ιστορία, τη φιλοσοφία και, φυσικά, τη λογοτεχνία, ενώ φιλοδοξεί να γίνει γνωστό και ως πολιτιστικός χώρος, ο οποίος θα στηρίζει την προσωπική σχέση με τους πελάτες του. (Ακαδημίας 32, 2103388054 )


  Στον Φωταγωγό<br /> βρίσκουμε τα βιβλία<br /> των εκδόσεων Ροδακιό
Στον Φωταγωγό βρίσκουμε τα βιβλία των εκδόσεων ΡοδακιόΦωταγωγός 
Στη Στοά Κουρτάκη της οδού Κολοκοτρώνη, στο βάθος ενός εντυπωσιακού αίθριου, εντοπίζουμε το βιβλιοπωλείο Φωταγωγός, με το όνομά του να αναφέρεται στο σημείο όπου ακούγεται «ο αντίλαλος της ιστορίας των ζωντανών ανθρώπων», σύμφωνα με έναν από τους εμπνευστές του χώρου, τον Γιάννη Καρλόπουλο. Διαθέτει όλα τα βιβλία των εκλεκτών εκδόσεων Ροδακιό, από τις οποίες πρόσφατα κυκλοφόρησαν στα ελληνικά και οι ευπώλητες βιογραφίες των Μπρους Σπρίνγκστιν και Κιθ Ρίτσαρντς. Το βιβλιοπωλείο, εκτός από τη δημιουργία ενός χώρου πολιτιστικών εκδηλώσεων, στοχεύει και στο διάλογο με το αναγνωστικό κοινό, όπως μας είπε η εκδότρια του Ροδακιού Τζούλια Τσιακίρη. Εκτός από τις συγκεκριμένες εκδόσεις, στον Φωταγωγό οι επισκέπτες θα βρουν και φωτογραφικά λευκώματα σύγχρονης εθνογραφίαςτου οίκου FOSbiblia, ο οποίος για το άμεσο μέλλον ετοιμάζει ορισμένες πολύ ενδιαφέρουσες εκδόσεις με έργα φωτογράφων και εικαστικών, με αρχειακό φωτογραφικό υλικό εν είδει βιογραφίας και αποτυπώσεις της ιστορίας πόλεων με βάση παλιά επιστολικά δελτάρια. (Κολοκοτρώνη 59Β και Λιμπονά, 2103839355 )


 
 Μωβ Σκίουρος 
Ο Μωβ Σκίουρος βρίσκεται στον πεζόδρομο της Πλατείας Καρύτση, η οποία τα τελευταία χρόνια, εκτός από σημείο συνάντησης για βραδινή έξοδο, αποτελεί και θύλακα ηρεμίας σε ένα από τα πιο ζωντανά σημεία της πόλης. Μια «φωλιά στην καρδιά της Αθήνας», το βιβλιοπωλείο αυτό συγκεντρώνει τους τίτλους του μόλις σε 15 τετραγωνικά (παρότι σύντομα προβλέπεται επέκταση και στο υπόγειο ) κι έχει ήδη γίνει στέκι πρόσφορο για συζήτηση γύρω από τα βιβλία που προτείνουν οι δύο φιλόξενοι ιδιοκτήτες του, ο Σπύρος Παπαϊωάννου και η Χριστίνα Χαραλαμποπούλου. Αντανακλώντας τα ενδιαφέροντα και τις γνώσεις τους στην πεζογραφία, στην ποίηση, στο θέατρο, στις τέχνες, στην ψυχολογία, στην πολιτική, όπως και την αγάπη τους για τον υπερρεαλισμό, ο «Μωβ Σκίουρος» έχει ως μότο τη φράση του Μπρετόν: «Το γούστο είναι ένα μεγάλο καθήκον». (Πλατεία Καρύτση 3, 2103251872 )


Πηγή: athinorama.gr

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X