«Φάκελος» Πουλίδο

Το… μπαμ που έκανε ο Αλαν Πουλίδο στην Τίγκρες τη φετινή σεζόν… ακούστηκε μέχρι την Ευρώπη με αποτέλεσμα να υπάρχει ενδιαφέρον από διάφορους συλλόγους για την απόκτησή του (όχι όμως και επίσημη πρόταση σύμφωνα με την Τίγκρες). Μεταξύ αυτών και ο Ολυμπιακός, περίπτωση που θα ενδιέφερε τον 23χρονο φορ λόγω του Τσάμπιονς Λιγκ. Αυτή τη στιγμή θεωρείται ο καλύτερος φορ που έβγαλε η Τίγκρες από τα… σπλάχνα της τα τελευταία 25 χρόνια!

 

ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ

 

Είναι φορ περιοχής με αίσθηση του χώρου. Βρίσκεται μέσα στις φάσεις, έχει καλό κοντρόλ, σκοράρει και με τα δύο πόδια (το δεξί του είναι το δυνατό), είναι αξιόλογος και στο ψηλό παιχνίδι. Εχει ταχύτητα, είναι συνεργάσιμος και ομαδικός, αρέσκεται να παίζει το «1-2» με τους συμπαίκτες του. Αν χρειαστεί θα βγει και εκτός περιοχής, αυτό όμως, δεν είναι το δυνατό του σημείο.

 

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ

 

Το συμβόλαιό του με την Τίγκρες λήγει σε δύο μήνες. Χρωστάει πάρα πολλά στον σύλλογο και στον Φερέτι στον οποίο τρέφει απεριόριστο σεβασμό. Βρίσκεται σε συνεχείς διαπραγματεύσεις για να παραμείνει. Βασική προϋπόθεση η αύξηση των αποδοχών του. Φέτος, παρότι ήταν βασικός και αναντικατάστατος στην πρώτη ομάδα, αμειβόταν με χρήματα που παίρνουν οι παίκτες της δεύτερης!

 

Τον περασμένο Δεκέμβριο ακούστηκαν για πρώτη φορά ονόματα ομάδων που ήθελαν να τον εντάξουν στο δυναμικό τους, ο ίδιος είχε δηλώσει σε συνάντηση με τη διοίκηση ότι θέλει να παραμείνει στον σύλλογο. Το ίδιο επανέλαβε και πριν από τρεις ημέρες, την ίδια ρότα ακολουθεί και ο μάνατζέρ του Μαουρίσιο Γκαρσία.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Μεξικό, τον περασμένο Δεκέμβριο η ομάδα του ήθελε ένα ποσό της τάξεως των 5,5 εκατομμυρίων ευρώ για να τον αφήσει να φύγει. Η αξία του παίκτη αυτή τη στιγμή είναι στα 2-2,5 εκατ. ευρώ.

 

Επειδή ακούγεται ότι πρέπει να κλείσει η υπόθεσή του άμεσα, καθώς υπάρχει ένας όρος στη ΦΙΦΑ που απαγορεύει σε παίκτη που δεν έχει συμβόλαιο να παίξει στο Μουντιάλ, αναφέρουμε ότι ο Οσκαρ Πέρες (νυν τερματοφύλακας της Πατσούκα) αγωνίστηκε με το Μεξικό στη Νότιο Αφρική το 2014 χωρίς να ανήκει σε κάποιο σύλλογο εκεί την περίοδο!

 

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΟΥ

 

Επιθυμία είναι να κάνει το μεγάλο βήμα και να αγωνιστεί σε σύλλογο της Ευρώπης. Θα ήθελε φυσικά να παίζει στο Τσάμπιονς Λιγκ εξ ου και οι δηλώσεις του για τον Ολυμπιακό. Τον έχουν προσεγγίσει και άλλες ομάδες από Αγγλία, Ιταλία και Πορτογαλία. Είναι πάντως, παίκτης που θα… κολλήσει καλύτερα σε μεσογειακό σύλλογο. Θα χρειαστεί περίοδο προσαρμογής, καθώς δεν είναι μόνο το υπερατλαντικό ταξίδι και η αλλαγή ωραρίου και συνηθειών, αλλά και το ότι δεν έχει αγωνιστεί σε άλλον σύλλογο πλην της Τίγκρες (δύο ματς έπαιξε μόνο τη σεζόν 2007-08 στην Κατσόρος).

 

ΜΟΥΝΤΙΑΛ

 

Κατά πάσα πιθανότητα θα είναι στην 23άδα του Μεξικό για το Μουντιάλ, το οποίο περιμένει πως και πως για να δείξει την αξία του. Το θέμα βέβαια είναι αν θα παίξει, καθώς μπροστά του υπάρχουν φορ που δεν βγαίνουν με τίποτα από την ενδεκάδα (Περάλτα, Τσικαρίτο). Εάν καταφέρει και πάρει ορισμένα λεπτά συμμετοχής θα είναι μεγάλη επιτυχία. 

 

Η ΜΟΙΡΑ… ΧΤΥΠΑΕΙ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ

 

Οταν πήγε στην Τίγκρες το 2005, ήθελε να γίνει τερματοφύλακας (όπως ο πατέρας του που έπαιζε στην Κορεκαμίνος). Επέλεξε τελικά τη θέση του φορ μόλις ξεκίνησε να σκοράρει.

 

Μετά από έξι μήνες παραμονής στον σύλλογο, ήταν έτοιμος να επιστρέψει πίσω στη γενέτειρά του επειδή τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά. Τότε… μίλησε για πρώτη φορά η μοίρα. Σε αγώνα για το Κύπελλο Ντάλας, αποβλήθηκε ένας παίκτης της ομάδας του, ο προπονητής άλλαξε σύστημα και τον έβαλε στο γήπεδο. Σημείωσε δύο γκολ, η Τίγκρες ανακηρύχθηκε κυπελλούχος και ο Πουλίδο  γκολεαδόρ της. Το 2010 έκανε ντεμπούτο με την πρώτη ομάδα.

 

Τον Σεπτέμβριο του 2013… χτύπησε για δεύτερη φορά η μοίρα και πήρε θέση βασικού στην πρώτη ομάδα λόγω των συνεχόμενων τραυματισμών του σταρ της ομάδας στην επίθεση Βίγια . Εκανε… εκρηκτική σεζόν στο Απερτούρα και μπήκε στο στόχαστρο των ευρωπαϊκών συλλόγων.

 

Η ΚΑΡΙΕΡΑ ΤΟΥ

 

Ετος        Ομάδα          Αγώνες     Γκολ

2007-08   Τίγκρες Γ’      16 (8)      3

              Κατσόρος      2 (0)        0

2008-09   Τίγκρες Β’     3 (9)        1

2009-10   Τίγκρες         2 (2)        0

2010-11   Τίγκρες         0 (14)      3

2011-12   Τίγκρες         6 (15)      1

2012-13   Τίγκρες         4 (16)      4

2013-14   Τίγκρες         30 (4)      14

* Σε παρένθεση τα ματς που αγωνίστηκε ως αλλαγή.

** Οι αγώνες και τα γκολ είναι σε επίπεδο πρωταθλήματος. Στο Κύπελλο έχει συνολικά 11 τέρματα σε 13 παιχνίδια.

*** Στην εθνική του Μεξικό έπαιξε φέτος για πρώτη φορά, σε 3 αγώνες πέτυχε 4 γκολ.

 

ΤΟ… ΠΟΥΛΕΝ ΤΟΥ ΦΕΡΕΤΙ

 

Είναι ο αγαπημένος παίκτης του Ρικάρντο Φερέτι ενός από τους καλύτερους προπονητές στο Μεξικό. Δουλεύει μαζί του 3,5 χρόνια και τη φετινή σεζόν του δόθηκε η ευκαιρία να ξεκινήσει βασικός επειδή, όπως προαναφέραμε παραπάνω, αντιμετώπιζε συνεχόμενα προβλήματα τραυματισμού ο σταρ της ομάδας Βίγια. Την… άρπαξε από τα μαλλιά και πέτυχε εννέα γκολ σε 19 αγώνες στο Απερτούρα (το πρωτάθλημα στο Μεξικό χωρίζεται σε δύο τουρνουά, το Απερτούρα που ξεκινάει τον Ιούλιο και το Κλαουσούρα που αρχίζει τον Ιανουάριο). Σημείωσε και δύο γκολ σε τέσσερα ματς στο Κύπελλο. 

 

ΑΝΩΜΑΛΗ… ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΗ

 

Ο Πουλίδο επειδή δεν είχε μάθει σε τέτοια… μεγαλεία (βασικός και αναντικατάστατος από τον Σεπτέμβριο και διαρκή αποθέωση από τα ΜΜΕ της πατρίδας του), «έχασε» την μπάλα και αναγκάστηκε να τον επαναφέρει στην τάξη ο τεχνικός του Φερέτι τον Δεκέμβριο με… σκληρές δηλώσεις. Μεταξύ άλλων, υποστήριξε ότι χρειάζεται άλλα τρία χρόνια σκληρής δουλειάς για να φτάσει σε υψηλό επίπεδο, αυξάνοντάς τα σε δέκα εάν συνεχίσει να ακούει τους δημοσιογράφους!

 

Ηταν υπέρ το δέον σκληρά τα λόγια του Φερέτι, αλλά ο Πουλίδο δεν αντιμίλησε, έσκυψε το κεφάλι και αποδέχτηκε αυτά που είπε ο προπονητής του. Η αλήθεια είναι ότι θέλει ακόμη δουλειά, είναι όμως παίκτης που ακούει και επιθυμεί να βελτιώνεται συνεχώς.

 

Η ΚΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΤΙΓΚΡΕΣ

 

Η Τίγκρες έκανε φέτος μία από τις χειρότερες σεζόν της τα τελευταία χρόνια. Ειδικά στο Κλαουσούρα (ολοκληρώθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο η κανονική διάρκεια, αποκλείστηκε από τα πλέι οφ) η ομάδα δεν… βλεπόταν. Σύλλογος που διαθέτει ένα από τα καλύτερα ρόστερ στο Μεξικό και προπονητή τον Φερέτι που συγκαταλέγεται στην τριάδα των τοπ τεχνικών στη χώρα… σερνόταν συνεχώς. Εχοντας ως μεγαλύτερο πρόβλημα την επιθετική της αφλογιστία!

 

Για να συλλάβετε το μέγεθος της κακής αγωνιστικής της κατάστασης, αναφέρουμε ότι στο Κύπελλο όπου όλες σχεδόν οι ομάδες κατεβάζουν τα… δεύτερα, η Τίγκρες έβαζε βασικούς για να… ξεμπλοκάρει επιθετικά και να ανεβαίνει ψυχολογικά! Το κατέκτησε στο τέλος κερδίζοντας την Οαχάκα (ομάδα Β’ κατηγορίας) 3-0. Ο Πουλίδο αγωνίστηκε στα 17 παιχνίδια του πρωταθλήματος και σημείωσε πέντε γκολ. Εσπασε τα… κοντέρ στο Κύπελλο (εννέα τέρματα σε έξι αγώνες).

 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ

 

Ο Πουλίδο είναι καλός παίκτης με αρκετές προοπτικές. Βελτιώνεται διαρκώς, θέλει από τον προπονητή να ασχολείται μαζί του, χρειάζεται άνθρωπο δίπλα του για να τον κρατάει προσγειωμένο, Είναι άλλωστε, μόλις 23 ετών και δεν έχει βγει έξω από την πόλη του. Καλό θα είναι να πάρει και όγκο για να αντέχει στις μονομαχίες μέσα στην περιοχή.

 

Μέχρι τώρα στην καριέρα του έχει κάνει μισή σεζόν εξαιρετική (σαν να λέμε μισό γύρο σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα), οπότε ασφαλή συμπεράσματα για την αξία του δεν βγαίνουν. Σύμφωνα με τα όσα έχουμε δει όσο καιρό τον παρακολουθούμε και λόγω της συνεχούς ενασχόλησης του Φερέτι μαζί του, θεωρούμε ότι μπορεί να φτάσει ψηλά και εάν δουλευτεί σωστά θα έχει μεταπωλητική αξία.

 

 

Σχετικά άρθρα