40 χρόνια Μαδριλένικης προσμονής! (videos)

Την πρόκρισή της στον μεγάλο τελικό του Champions League πανηγυρίζει από χθες το βράδυ η Ατλέτικο Μαδρίτης μετά τη νίκη της με 3-1 επί της Τσέλσι στο “Στάμφορντ Μπριτζ”. Ποια ήταν όμως η τελευταία φορά που οι “ροχιμπλάνκος” αγωνίστηκαν στον τελικό της σπουδαίας αυτής διοργάνωσης; Θα πρέπει να ανατρέξουμε 40 χρόνια πίσω, τον Μάιο του 1974, όταν η ισπανική ομάδα έδωσε το “παρών” για πρώτη και για τελευταία (μέχρι φέτος) φορά στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών.

Στις 15 Μαΐου του 1974 στο γήπεδο “Χέιζελ” των Βρυξελλών, η ομάδα του Χουάν Κάρλος Λορέντζο τέθηκε αντιμέτωπη με την πανίσχυρη Μπάγερν Μονάχου των Μπεκενμπάουερ, Μίλερ και Χένες έχοντας ξεπεράσει νωρίτερα τα εμπόδια κατά σειρά των Γαλατάσαραϊ, Ντιναμό Βουκουρεστίου, Ερυθρού Αστέρα και Σέλτικ.

Η κανονική διάρκεια του μεγάλου τελικού βρήκε τις δύο ομάδες ισόπαλες χωρίς γκολ κι έτσι το ματς οδηγήθηκε στον έξτρα χρόνο της παράτασης. Εκεί, η Ατλέτικο έφτασε μια ανάσα από την κατάκτηση του βαρύτιμου τροπαίου όταν στο 114′ ο Λουίς Αραγονιές έκανε το 1-0 με απευθείας εκτέλεση φάουλ. Όμως, οι Βαυαροί δεν είχαν πει την τελευταία τους λέξη και ουσιαστικά στην τελευταία φάση ο Χανς-Γκεόργκ Σβάρτσενμπεκ με σουτ έξω από την περιοχή ισοφάρισε σε 1-1, το οποίο ήταν και το τελικό αποτέλεσμα.

Η “ρώσικη ρουλέτα” των πέναλτι δεν είχε καθιερωθεί ακόμα κι έτσι η κατάκτηση του τροπαίου θα κρινόταν σε δεύτερο ματς. Δύο ημέρες μετά, στις 17 Μαΐου, Ατλέτικο και Μπάγερν επέστρεψαν στο χορτάρι του “Χέιζελ” για να λύσουν τις διαφορές τους. Οι Γερμανοί ήταν καταιγιστικοί και με τους Χένες και Μίλερ να πετυχαίνουν από δύο γκολ, η ομάδα του Ούντο Λάντεκ επικράτησε με το εντυπωσιακό 4-0 και έριξε τους Ισπανούς στο καναβάτσο.

Θα τα καταφέρει αυτή τη φορά η ομάδα – θαύμα του Ντιέγκο Σιμεόνε; Η απάντηση στις 24 Μαΐου στο “Ντα Λουζ” της Λισαβόνας…

15 Μαΐου 1974

Μπάγερν Μονάχου – Ατλέτικο Μαδρίτης 1-1 (παράταση)

Σκόρερ: 120’ Σβάρτσενμπεκ – 114’ Αραγονιές

Οι συνθέσεις:

Μπάγερν: Μάιερ, Χάνσεν, Μπράιτνερ, Σβάρτσενμπεκ, Μπεκενμπάουερ, Ροθ, Τόρστενσον, Ζόμπελ, Μίλερ, Χένες, Κάπελμαν.

Ατλέτικο: Ρέινα, Ντελγκάδο Μέλο, Καπόν, Ροντρίγκεζ, Χερέντια, Αραγονιές, Μπεχαράνο, Ιρουρέτα, Ουφάρτε, Γκαράτε, Σαλσίδο.

17 Μαΐου 1974

Ατλέτικο Μαδρίτης – Μπάγερν Μονάχου 0-4

Σκόρερ: 28’,82’ Χένες, 56’,69’ Μίλερ

Οι συνθέσεις:

Ατλέτικο: Ρέινα, Ντελγκάδο Μέλο, Καπόν, Ροντρίγκεζ, Χερέντια, Μπεχαράνο, Αραγονιές, Σαλσίδο, Γκαράτε, Φερνάντεζ, Μπεσέρα.

Μπάγερν: Μάιερ, Χάνσεν, Μπράιτνερ, Σβάρτσενμπεκ, Μπεκενμπάουερ, Ροθ, Τόρστενσον, Ζόμπελ, Μίλερ, Χένες, Κάπελμαν.

Η πορεία της Ατλέτικο προς τον τελικό του 1974

1ος γύρος
Ατλέτικο – Γαλατάσαραϊ 0-0
Γαλατάσαραϊ – Ατλέτικο 0-1 (παράταση)

2ος γύρος
Ντιναμό Βουκουρεστίου – Ατλέτικο 0-2
Ατλέτικο – Ντιναμό Βουκουρεστίου 2-2

Προημιτελικός
Ερυθρός Αστέρας – Ατλέτικο 0-2
Ατλέτικο – Ερυθρός Αστέρας 0-0

Ημιτελικός
Σέλτικ – Ατλέτικο 0-0
Ατλέτικο – Σέλτικ 2-0

Τελικός
Μπάγερν Μονάχου – Ατλέτικο 1-1 (παράταση)
Ατλέτικο – Μπάγερν Μονάχου 0-4

Δείτε τα γκολ του πρώτου τελικού

Τα γκολ του τελικού ρεβάνς

Δείτε ολόκληρο τον τελικό ρεβάνς

Σχετικά άρθρα