Ταυτοποιήθηκε ο ύποπτος του πυροβολισμού

Η αστυνομία της Ρώμης ταυτοποίησε τον συλληφθέντα και κατηγορούμενο για τα χτεσινά επεισόδια πριν από τον τελικό του Κόπα Ιτάλια. Πρόκειται για τον Ντανιέλε Ντε Σάντις, τον 48χρονο οπαδό της Ρόμα, στον οποίο ασκήθηκε δίωξη για απόπειρα δολοφονίας. Ο άτυχος άνδρας που χαροπαλεύει στο νοσοκομείο «Gemelli» είναι ο 30χρονος Τσίρο Εσπόζιτο.
Ο Ντε Σάντις είναι γνωστός στις αρχές αλλά και στην Κούρβα Σουντ των οπαδών της Ρόμα με το παρατσούκλι «Γκαστόνε». Στα “επιτεύγματά του” είναι η μη διεξαγωγή του ντέρμπι Ρόμα-Λάτσιο το 2004, διαδίδοντας, μαζί με ακόμα έξι άτομα, τη ψεύτικη είδηση ότι κατά την διάρκεια των βίαιων συγκρούσεων κοντά το στάδιο «Ολίμπικο» πέθανε ένα παιδί, το οποίο συνέθλιψε αστυνομικό όχημα.
Στις 25 Σεπτεμβρίου του 2008 η δικαστής στο Μονομελές Δικαστήριο Πατρίτσια Πατσίφιτσι αποφάσισε ότι δεν μπορεί να ξεκινήσει διαδικασία απέναντι στους εφτά κατηγορούμενους και το αδίκημα παραγράφηκε. Είχαν ήδη καταρριφθεί και όλα όσα για τα οποία είχε προσαχθεί: Όπως παρότρυνση για παρακοή των νόμων του κράτους και ιδιωτική βία, καθώς και εισβολή στο γήπεδο. Μια νίκη σε μια δικαστική αίθουσα, για έναν από τους πρωταγωνιστές εκείνης της δραματικής και σουρεαλιστικής βραδιάς που για να ηρεμήσουν τα πνεύμα των οπαδών δεν έφτασαν οι κραυγές των Αρχών από τα μεγάφωνα του γηπέδου.
Για περισσότερα από 20 χρόνια ο «Γκαστόνε» είναι σημείο αναφοράς στον κόσμο των Ultras της πρωτεύουσας. Και όχι μόνο σε εκείνον των «τζαλορόσι». Οι δικαστικές αναφορές κάνουν λόγο για σχέσεις, φιλίες, ακόμη και με τους «λατσιάλι». Αλλά και για επιχειρήσεις της αστυνομίας και των καραμπινιέρι και έρευνες , όπως εκείνη το 1996, όταν ο Ντε Σάντις συνελήφθη μαζί με βασικά μέλη των «ρομαντίστι» τιφόζι και του δεξιού εξτρεμισμού για μια ιστορία εκβιασμού στον τότε πρόεδρο των Ρωμαίων Φράνκο Σένσι, ο οποίος αναγκάστηκε να παραδώσει στους αρχηγούς των Ultras δωρεάν πακέτα εισιτηρίων για τους αγώνες στο «Ολίμπικο» και εκτός έδρας.
Αυτή ήταν η νέα στάση των «αφεντικών της σουντ», όπως τους αποκαλούσαν κατά τα έτη εκείνα, απέναντι στον Σένσι. «Αν δεν μας δώσεις τα εισιτήρια» -ακούγεται σε μια από τις συνομιλίες που βρίσκεται στα χέρια της αστυνομίας- «και θα “απεργήσουμε” και στο γήπεδο δεν θα πατήσει πλέον κανένας. Ή θα τα σπάσουμε όλα, δες τι σε συμφέρει να κάνεις».
Το 1994, στην ηλικία των 28 ετών, συνελήφθη (και αργότερα αθωώθηκε) για τα επεισόδια κατά τη διάρκεια του Μπρέσια-Ρόμα (20 Νοεμβρίου 1994), όπου μαχαιρώθηκε ο αναπληρωτής προϊστάμενος της αστυνομίας Τζοβάνι Σέλμιν και 16 αστυνομικοί τραυματίστηκαν σοβαρά.
Η καριέρα του στην κορυφή των φανατικών (την εποχή εκείνη οι «Boys» και η «Frangia Ostile») που κυριαρχούσαν την κούρβα σουντ είχε ήδη αρχίσει. Οι ρομανίστι άκουγαν τις ομιλίες του στους ιδιωτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, ακολουθούσαν τις οδηγίες του στο γήπεδο. Με λίγα λόγια, ένας αναγνωρισμένος ηγέτης με επιρροή…

Σχετικά άρθρα