Ευθύνη στην αστυνομία από Παναθηναϊκό

Την απόλυτη ευθύνη στην αστυνομία επέρριψε η ΠΑΕ Παναθηναϊκός στην απολογία της για τα επεισόδια στην αναμέτρηση του Τριφυλλιού με τον ΠΑΟΚ στο γήπεδο της Λεωφόρου. Η ακροαματική διαδικασία σημαδεύτηκε από την άρνηση της πειθαρχικής επιτροπής της Σούπερ Λίγκας να δώσει προθεσμία μιας ημέρας σε Παναθηναϊκό αλλά και ΠΑΟΚ, να υποβάλουν γραπτό υπόμνημα επί της συμπληρωματικής κλήσης σε απολογία από τον ποδοσφαιρικό εισαγγελέα. Η επιτροπή επικαλέστηκε την πάγια θέση της να εκδίδει αυθημερόν τις αποφάσεις της. Όπερ σημαίνει ότι εφόσον ο Παναθηναϊκός τιμωρηθεί με ποινή κεκλεισμένων των θυρών, θα παίξει χωρίς κόσμο στον αγώνα της προσεχούς Τετάρτης με τον Ατρόμητο.

Ο δικηγόρος της ΠΑΕ, Γιάννης Κάρμης υπογράμμισε το γεγονός ότι η αστυνομία δεν λειτούργησε προληπτικά. Επίσης υποστήριξε ότι τα επεισόδια δεν ήταν εκτεταμένης μορφής. «Έχω αναφερθεί για τα προβλήματα με τον τρόπο που αντιμετωπίζει η αστυνομία τα όσα προβλέπονται με τα μέτρα τάξης ενός αγώνα. Έχει ευθύνη και η αστυνομία γιατί εκείνη είναι σε θέση να ελέγξει, να προλάβει, να καταστείλει οποιαδήποτε ενέργεια. Η αστυνομία τους έκανε έλεγχο στις Αφίδνες, στη Μεσογείων και με το που μπήκαν στο γήπεδο άρχισαν αναιτίως να ρίχνουν φωτοβολίδες στους φιλάθλους της θύρας 7. Φτάσαμε να έχουμε ασύλληπτους και ατιμώρητους δράστες. Δεν θα έπρεπε να είχαν συλληφθεί και ταυτοποιηθεί; Μας λέτε συχνά «εάν δεν θέλετε η ΠΑΕ δεν γίνεται τίποτα». Με τέτοια στοιχεία, με αγκαλιές, φιλιά και όλα αυτά θα μας πείτε πάλι για αντικειμενική ευθύνη; Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι θα επιβληθούν όσα θέλει ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέα. Τα όποια επεισόδια δεν έχουν εκτεταμένο χαρακτήρα. Ακόμα και αν κάποιος το υποστηρίξει, αυτά έλαβαν χώρα στις κερκίδες και όχι στον αγωνιστικό χώρο διότι ακόμα και η αναφερομένη είσοδος φιλάθλων δεν μπορεί να συνδεθεί με επεισόδια γιατί δεν έγινε τίποτα. Όπως γράφτηκε στην έκθεση της αστυνομίας όταν εισήλθε η αστυνομία επανήλθαν στις κερκίδες και δεν τράπηκαν σε φυγή όπως γράφει ο παρατηρητής», είπε ο Κάρμης και πρόσθεσε: «Με δεδομένη τη βούληση και των δύο ΠΑΕ για να γίνει αγώνας σε φιλικά πλαίσια, θα πρέπει να προβληματιστούμε όλοι γιατί φτάσαμε εκεί που φτάσαμε ενώ είχαμε στον τελικό με κολοσιαία μετακίνηση οπαδών του ΠΑΟΚ και μας συνεχάρη ο κ. Σαρρής τις δύο ομάδες γιατί δεν συνέβη τίποτα. Θα πρέπει να καταμερίσουμε ευθύνες και σε άλλες αιτίες οι οποίες δεν μπορούν να επιρρίπτονται σε ευθύνη των ΠΑΕ ή των προέδρων τους. Εκείνο που μπορούμε να καταλογίσουμε στους προέδρους είναι ίσως μια αφέλεια ότι θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε σε μετακινήσεις. Αυτό έγινε λόγω του τελικού που όλα πήγαν καλά. Υπάρχει στο κατηγορητήριο κάτι που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Ο χρόνος που ο διαιτητής ζητάει να αποχωρήσουν οι ομάδες δεν είναι αυτός που αναφέρεται στο κατηγορητήριο. Έγινε πριν την έναρξη του αγώνα. Τη στιγμή που εξελίσσονταν τα επεισόδια δεν υπήρχαν οι ομάδες και υπό αυτή την έννοια δεν μπορεί να συνδεθεί με το αγωνιστικό μέρος της εκδήλωσης».

Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός κάλεσε ως μάρτυρα υπεράσπισης το μέλος του Δ.Σ. της ΠΑΕ, Γιάννη Ηρειώτη.

«Είχα πάρει μαζί μου το ανήλικο παιδί μου 14,5 ετών, δύο συμμαθητές, τον βαφτισιμιό μου, τον κουμπάρο μου και το παιδί του. Η απόφαση να έρθουν οπαδοί του ΠΑΟΚ στηρίζεται στη διάθεση που έχουμε στη διοίκηση του Παναθηναϊκού να γίνει ό,τι γίνεται στο εξωτερικό. Έχω πάει στο Γουέμπλεϊ να κάθονται δίπλα- δίπλα οι οπαδοί Έβερτον και Τσέλσι», είπε ο Ηρειώτης για να φέρει την παρατήρηση του προέδρου της έδρας,κ. Κλουκίνα «αυτό θέλουμε και εμείς αλλά όπως λέει και το τραγούδι θέλει δουλειά πολλή».

Ο Ηρειώτης επεσήμανε δε ότι «θεωρούσα βέβαιο ότι θα εξελίσσονταν όλα ομαλά. Ρώτησα τον κ. Αλαφούζο πού ήταν οι οπαδοί του ΠΑΟΚ και μου είπε ότι η αστυνομία τους έχει και θα τους φέρει. Εκ των υστέρων έμαθα ότι είχαν ελεγχθεί δύο φορές. Θεωρώ ότι παρεισύφρησαν άλλα άτομα στους 300. Η θύρα 13 ανήρτησε πανό καλωσορίσματος. Στη θύρα 7 πηγαίνουν οικογένειες. Με το που μπήκαν κάποιοι ανεγκέφαλοι πέταξαν πυρσούς στους οικογενειάρχες στη θύρα 7. Η αστυνομία είχε διαβεβαιώσει ότι δεν υπάρχει κάτι επιλήψιμο. Σε δικαιολογημένη αγανάκτηση επέστρεψαν τα αντικείμενα που δέχονταν. Ήταν μονόδρομος. Όταν είδαμε τα επεισόδια στα επίσημα είπαμε με τον κ. Αλαφούζο να κατέβουμε να δούμε τι γίνεται. Ρώτησε τον κ Σαββίδη και κατεβήκαμε. Διασχίσαμε το γήπεδο, κανείς δεν μας εμπόδισε και κάποιοι ανεγκέφαλοι συνέχισαν να κάνουν επεισόδια».

Ο Ηρειώτης αποκάλυψε ότι διεξάγεται έρευνα σε ανώτατο επίπεδο στην αστυνομία για τα επεισόδια και τις ευθύνες της ΕΛ.ΑΣ. «Λέτε να θέλαμε να είμαστε σήμερα εδώ για 5-10 αλήτες; Εάν έμπαιναν πρώτα οι αστυνομικοί και μετά οι οπαδοί, σήμερα δεν θα ήμασταν εδώ. Διεξάγεται έρευνα σε επίπεδο ηγεσίας της αστυνομίας. Δεν μπορούν οι ΠΑΕ να ελεγχθούν για λάθη άλλων», τόνισε για να υπογραμμίσει το μέλος της επιτροπής κ. Στεφανάκης «είναι σημαντικό αυτό».

Κάρμης: Να παραιτηθεί κάποιος από την ΕΠΟ

Η απολογία έκλεισε με αντεγκλήσεις της έδρας με τον Γιάννη Κάρμη επ’ αφορμή της άρνησης κατάθεσης υπομνήματος.

«Είναι πιεστικοί οι χρόνοι. Πρέπει να βγει μια απόφαση», είπε ο πρόεδρος για να ακολουθήσει ο εξής διάλογος:

Κάρμης: Χωρίς να μας δώσετε δυνατότητα να απολογηθούμε όπως πρέπει. Πότε θα αντιμετωπίσω το κατηγορητήριο του ποδοσφαιρικού εισαγγελέα;

Κλουκίνας: Εγώ τι να κάνω;

Κάρμης: Να του τη στείλετε πίσω.

Μπαλωμένου: Ούτε το 12ωρο δεν έχει περάσει.

Πρόεδρος: Η επιτροπή θεωρεί ότι ενήργησε στο όριο του νόμου.

Μπαλωμένου: Δεν είναι δική σας ευθύνη αλλά ούτε δική μας.

Πρόεδρος: Δεν έχω στερήσει δίκαιη δίκη.

Κάρμης: Εδώ κάποιος πρέπει να παραιτηθεί από την ΕΠΟ. Ή ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας ή ο Σαρρής που μας έδινε συγχαρητήρια.

Πρόεδρος: Όσο είμαι εγώ βγαίνουν αυθημερόν οι αποφάσεις. Βγάλαμε απόφαση 5 το πρωί. Δικονομικά εφόσον ήρθε η δίωξη δεν γίνεται αλλιώς.

Κάρμης: Θα με αναγκάσετε να πω πράγματα που δεν θέλετε να πω. Να δώσουμε μια σφυρίχτρα στον ποδοσφαιρικό εισαγγελέα και στην ΕΠΟ να σφυρίζουν και τα πέναλτι. Θέλω προστασία των δικαιωμάτων μου. Τίποτα άλλο.

Πρόεδρος: Δεν φταίω εγώ.

Κάρμης: Ούτε εγώ.

Πρόεδρος: Δεν μπορεί να μείνει μετέωρη η πειθαρχική δίωξη.

Μπαλωμένου: Μισή μέρα σας ζητάμε.

Πρόεδρος: Εμείς ό,τι μπορούσαμε από πλευράς νομιμότητας το τηρήσαμε.

Κάρμης: Δεν καλύπτονται πλήρως τα δικαιώματά μας.

Πρόεδρος: Εμείς προηγούμαστε δικονομικά.

Κάρμης: Όχι γιατί η ΕΠΟ την έχει προσδιορίσει πριν μια εβδομάδα.

Πρόεδρος: Εμείς βάλαμε την εκδίκαση στη 1 και η ΕΠΟ στις 3.

Μπαλωμένου: Δεν ζητάμε κάτι παράνομο ούτε με σκοπιμότητα.

Πρόεδρος: Δεν έθεσα τέτοιο θέμα. Πάντα οι αποφάσεις μας βγαίνουν αυθημερόν.

Εκεί ολοκληρώθηκε η απολογία του Παναθηναϊκού. Εντός της ημέρας θα εκδοθεί η απόφαση.

Σχετικά άρθρα