«Παίρνω φάρμακο μα οι ενοχλήσεις στο στομάχι συνεχίζονται! Τι να κάνω;»

Είχα «κάψιμο» και έντονες ενοχλήσεις στο στομάχι. Για αυτό πήγα στον γαστρεντερολόγο για να μου κάνει εξέταση. Βρήκε ότι έχω ήπια ερυθρότητα κατωτέρου οισοφάγου.

Πέρα από αυτό, μου είπε πως έχω και ολισθαίνουσα διαφραγματοκήλη. Μου έδωσε ένα σιρόπι μα ακόμα έχω καψίματα. Τι να κάνω;

Στο ερώτημά σας απάντησε ο γαστρεντερολόγος Στέργιος Δελακίδης

Αγαπητέ,

Η ασθένειά σας ονομάζεται γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Πρόκειται για μια παθολογική κατάσταση κατά την οποία το όξινο γαστρικό περιεχόμενο, αντί να συνεχίσει τη φυσιολογική του ροή από το στομάχι προς το λεπτό έντερο για την ολοκλήρωση της πέψης, επιστρέφει, δηλαδή παλινδρομεί, στον οισοφάγο.

Τι είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση;

Συνέπεια της παλινδρόμησης είναι η πρόκληση συμπτωμάτων, όπως o οπισθοστερνικός καύσος (αίσθημα καούρας που ανεβαίνει από το στόμαχο προς το λαιμό), ερυγές (ρεψίματα) και αναγωγές. Κάποιο από αυτά τα συμπτώματα είναι και αυτό που σας ανάγκασε, ως ασθενή, να επισκεφθείτε τον γιατρό.

Είναι σημαντικό ότι σε ορισμένους ασθενείς η σοβαρότητα και η ένταση των συμπτωμάτων δεν σχετίζεται με την έκταση της βλάβης που υπάρχει. Όταν η παλινδρόμηση είναι συχνή, ο οισοφάγος ερεθίζεται και αυτό προκαλεί καούρα αλλά και φλεγμονή, η οποία πια χαρακτηρίζεται οισοφαγίτιδα.

Παράλληλα, εσείς έχετε και διαφραγματοκήλη η οποία είναι πιθανότατα και το αίτιο της παλινδρόμησης. Από την περιγραφή σας πιστεύω ότι έχετε κάνει γαστροσκόπηση με την οποία μπήκε και η διάγνωση της πάθησής σας.
Η θεραπεία λοιπόν, της παλινδρόμησης δεν είναι μόνο φαρμακευτική αλλά γίνεται και με παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής και διατροφής σας. Πιστεύω ότι ο γαστρεντερολόγος σας σάς έχει ενημερώσει σχετικά.

Το σιρόπι δεν βοηθά όταν κάποιος έχει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Επειδή όμως με ήπια φαρμακευτική αγωγή, όπως είναι το σιρόπι (πιθανά αντιόξινο) που σας έχει χορηγηθεί σπάνια υπάρχει βελτίωση, καλό είναι να πάρετε κάποιο φάρμακο πιο δραστικό. Σήμερα στη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση χορηγούμε μια κατηγορία φαρμάκων που ονομάζονται αναστολείς της αντλίας πρωτονίων.

Τα φάρμακα αυτά αναστέλλουν σημαντικά το οξύ του στομάχου. Αυτό είναι υπεύθυνο για τον ερεθισμό του οισοφάγου που υπάρχει σε σας. Η θεραπεία σας θα πρέπει να είναι το λιγότερο από τέσσερις εβδομάδες. Αν μετά από αυτή τη θεραπεία, δεν υπάρχει βελτίωση προχωρούμε σε περισσότερο ειδικές εξετάσεις και εκτιμούμε και το μέγεθος της διαφραγματοκήλης.

Μερικές φορές σε ιδιαίτερα μεγάλες διαφραγματοκήλες και σε συμπτώματα τα οποία δεν υποχωρούν με φαρμακευτική θεραπεία, είναι απαραίτητη η χειρουργική αποκατάσταση.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Για να κάνω γαστροσκόπηση, πρέπει να έχω άδειο στομάχι;

Περιτονίτιδα: Ένας… αθώος πόνος στην κοιλιά μπορεί να είναι μοιραίος!

Σχετικά άρθρα