Στο Μιλάνο με άρωμα… Ελλάδας

Με τρεις Έλληνες αλλά χωρίς Ελληνική ομάδα απόψε ανοίγει η αυλαία του Final-4. Γιάννης Μπουρούσης, Κώστας Παπανικολάου και Σοφοκλής Σχορτσανίτης είναι η Ελληνική αντιπροσωπία στο Final-4 του Μιλάνου.

Μπορεί οι Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός να μην κατάφεραν να πάρουν κάποιο εισιτήριο για το κορυφαίο αθλητικό γεγονός σε συλλογικό επίπεδο, ωστόσο το ενδιαφέρον είναι ιδιαίτερα έντονο. Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα, ΤΣΣΚΑ Μόσχας και Μακάμπι Τελ Αβίβ, διασταυρώνουν τα ξίφη τους με έπαθλο το βαρύτιμο τρόπαιο της Ευρωλίγκας. 

Η Ρεάλ Μαδρίτης των Ρούντι Φερνάντερθ, Σέρχιο Ροντρίγκεθ, Γιάννη Μπουρούση και των υπόλοιπων αστεριών της, έχει παίξει φέτος το καλύτερο και σίγουρα το πιο εντυπωσιακό μπάσκετ. Η ομάδα του Πάμπλο Λάσο έχει τον τίτλο του φαβορί και κυνηγάει το 9ο της τρόπαιο. Η Ρεάλ εμφανίζεται διψασμένη αφού από το 1995 έχει να πανηγυρίσει την κατάκτηση της Ευρωλίγκας. Η “βασίλισσα” αντιμετώπισε τον Ολυμπιακό στα πλέι οφ, ο οποίος της… έβγαλε το λάδι για να πάρει το εισιτήριο για το Μιλάνο. Ωστόσο μοιάζει να είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί για να σηκώσει στον ουρανό του Μιλάνου την κούπα της Ευρωλίγκας.

Η Μπαρτσελόνα από την άλλη μεριά γλυκοκοιτάει το τρίτο της ευρωπαϊκό τρόπαιο. Χουάν Κάρλος Ναβάρο, ο παίκτης βαρόμετρο, Άντε Τόμιτς, ίσως ο πιο επικίνδυνος σέντερ στην Ευρώπη, Κώστας Παπανικολάου, ο αποφασισμένος να κατακτήσει την τρίτη του σερί Ευρωλίγκα και να πιάσει τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, είναι παίκτες που καθορίζουν το παιχνίδι των “μπλαουγκράνα” του Τσάβι Πασκουάλ. Η Μπαρτσελόνα έφτασε σχετικά εύκολα στο Final-4 αφού στα πλέι οφ βρήκε απέναντι της την Γαλατασαράι την οποία και σκούπισε με 3-0. Στο Τοπ-16 ήταν εντυπωσιακή τελειώνοντας με μόλις 2 ήττες. 

Η Μακάμπι Τελ Αβίβ του Ντέιβιτ Μπλάτ, έκανε την έκπληξη απέναντι στην οικοδέσποινα Αρμάνι Μιλάνο στα πλέι οφ και πήρε την πρόκριση αφήνοντας την έξω από το Final-4. Η Μακάμπι έκανε αθόρυβη δουλειά όλη τη σεζόν, δεν εντυπωσίασε με το παιχνίδι της, αλλά με αυτά και με τα άλλα, παίζοντας έξυπνο μπάσκετ βρέθηκε στο Μιλάνο. Στο Τοπ-16 δεν ήταν εντυπωσιακή, έκανε τα απαραίτητα για να βρεθεί στην τετράδα, αλλά με την Αρμάνι Μιλάνο εμφανίστηκε διαβασμένη, έκανε το break και χωρίς να πείθει έφτασε στο Μιλάνο. Η “ομάδα του Λαού” γλυκοκοιτάει τον έκτο Ευρωπαϊκό της τίτλο θέλοντας να φτάσει τον Παναθηναϊκό. 

Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας, τέλος, ονειρεύεται το τρόπαιο από το 2008. Της την έκανε ο Παναθηναϊκός το 2009, το 2010 δεν βρέθηκε στον τελικό, το 2011 δεν κατάφερε να φτάσει στο Final-4, το 2012 φαινόταν ότι είχε πλέον έρθει η ώρα ώστε η παρέα του Κιριλένκο να σηκώσει την κούπα. Οι “γκρι” έκαναν τη… δουλειά τους αλλά ο Πρίντεζης είχε άλλη άποψη. Το 2013 οι Μοσχοβίτες ήθελαν εκδίκηση από τον Ολυμπιακό για την ήττα του τελικού της προηγούμενης σεζόν, αλλά οι Πειραιώτες τους στέρησαν το δικαίωμα να διεκδικήσουν το τρόπαιο στον τελικό, αφού τους άφησαν εκτός. Φέτος η ΤΣΣΚΑ, έχει πληρέστερο ρόστερ, μεγάλα κορμιά στο “ζωγραφιστό” και μια περιφέρεια άκρως επικίνδυνη. Η “αρκούδα” ζητάει το 7ο τρόπαιο της και μοιάζει… αγριεμένη.

Πρώτος ημιτελικός απόψε (16/05, 19:00 ΝΕΡΙΤ) ανάμεσα στις ΤΣΣΚΑ και Μακάμπι με φόντο τον μεγάλο τελικό εκεί που θα συναντήσουν μία εκ των Ρεάλ και Μπαρτσελόνα (16/05, 22:00 ΝΕΡΙΤ), στο Ευρωπαϊκό classico. 

Σχετικά άρθρα