Tα θρυλικά ντολμαδάκια της Μαρίκας Μητσοτάκη

<div class="item-full-text">
<p>Η συνταγή για τα περίφημα <strong>ντολμαδάκια της Μαρίκας Μητσοτάκη</strong> που έγιναν σημείο αναφοράς της ταραγμένης περιόδου του 1989 κι έφτασαν μέχρι το βήμα της Βουλής, δημοσιεύτηκε και στο βιβλίο της <strong>Συνταγές με Ιστορία</strong> (εκδ. Λιβάνη), στο οποίο περιεχονται όλα τα μυστικά της πολυσυζητημένης κουζίνας της.<br /><br /><strong><a href="http://www.queen.gr/MAGEIRIKH/SYNTAGES" target="_self">Υλικά </a></strong><br /><br />1 κιλό κιμά ανάμεικτο (1/2 κιλό μοσχαρίσιο και 1/2 κιλό χοιρινό)<br />3 κουταλιές της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο<br />2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα<br />ζωμό από χωριάτικο κοτόπουλο<br />1 φλυτζάνι του τσαγιού (250 ml) ελαιόλαδο<br />1/2 φλυτζάνι του τσαγιού ρύζι<br />Αλάτι, πιπέρι<br />500 γραμμάρια φρέσκα αμπελόφυλλα<br />50 γραμμάρια βούτυρο ή στάκα<br /><br /><strong>Για το αυγολέμονο:</strong><br /><br />3 κρόκους αυγών<br />2-3 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού<br />3 κουταλιές της σούπας κορν-φλάουρ<br />3 φλιτζάνια του τσαγιού (750 ml) ζουμί από τα ντολμαδάκια<br />1 κύβο κότας<br />Αλάτι, πιπέρι<br />2 κουταλιές της σούπας (30 ml) γάλα εβαπορέ<br /><br /><strong><a href="http://www.queen.gr/MAGEIRIKH/SYNTAGES" target="_self">Εκτέλεση</a></strong><br /><br />Πλένουμε τα αμπελόφυλλα και τα ζεματάμε για λίγα λεπτά σε βραστό νερό. Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.<br /><br />Ρίχνουμε όλα τα υλικά, εκτός από το βούτυρο και τον ζωμό, σε μια λεκάνη και τα ζυμώνουμε. Βάζουμε λίγο από το μείγμα σε κάθε αμπελόφυλλο και τυλίγουμε μακρόστενα ντολμαδάκια.<br /><br />Τα τοποθετούμε στην κατσαρόλα προσεκτικά, χωρίς κενά μεταξύ τους. Ρίχνουμε τον ζωμό του χωριάτικου κοτόπουλου μέχρι να σκεπαστούν τα ντολμαδάκια.<br /><br />Τέλος, προσθέτουμε το βούτυρο ή τη στάκα και σκεπάζουμε τα ντολμαδάκια με ένα πιάτο για όση ώρα βράζουν.<br /><br />Για να ετοιμάσουμε το αυγολέμονο, βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι τους κρόκους και το λεμόνι και ανακατεύουμε καλά.<br /><br />Έπειτα προσθέτουμε το ζουμί από τα ντολμαδάκια και τα αφήνουμε να βράσουν για λίγα λεπτά.<br /><br />Κατόπιν τον κύβο κότας, το κορν-φλάουρ. Περιμένουμε να πήξει και στο τέλος ρίχνουμε το εβαπορέ και ανακατεύουμε.<br /><br />Περιχύνουμε τα ντολμαδάκια με το αυγολέμονο και σερβίρουμε.<br /><br />Μπορούμε να συνοδεύσουμε τα ντολμαδάκια και με στάκα μαζί με το αυγολέμονο.<strong><br /></strong></p>
</div>
<p><span><br /><br /></span></p>

Σχετικά άρθρα