Τα αποτελέσματα στο μπάσκετ δεν ευθυγραμμίζονται με την λογική

Οι ημιτελικοί της φετινής Ευρωλίγκα επιβεβαίωσαν έναν θεμελιώδη νόμο του μπάσκετ, σύμφωνα με τον οποίο η καλαθοσφαίριση είναι το πιο συναρπαστικό και συνάμα πιο ανατρεπτικό παιχνίδι του αθλητισμού. Παραλλήλως, μας δίδαξε εκ νέου ότι στο μπάσκετ υψηλού επιπέδου πρέπει να αποφεύγουμε τα προγνωστικά και τις προβλέψεις.

Επιβάλλεται λοιπόν να είμαστε φειδωλοί στις εκτιμήσεις μας και θα συμπλήρωνα ότι πρέπει να σκεπτόμαστε με ωριμότητα και την απαραίτητη χρονική επάρκεια όταν θέλουμε να αξιολογήσουμε ομάδες πριν από την έναρξη του αγώνα, αλλά και κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Δηλαδή κρίσεις στο πόδι και χωρίς την απαιτούμενη μελέτη για τους συλλόγους στους οποίους θα αναφερθούμε καλύτερα να τις αποφεύγουμε επειδή κινδυνεύουμε να εκτεθούμε ανεπανορθωτα.

Πριν αρχίσει ο δεύτερος ημιτελικός ανάμεσα στη Ρεάλ Μαδρίτης και την Μπαρτσελόνα άκουσα πολλούς και σοβαρούς παρατηρητές του μπάσκετ να σκιαγραφούν τους δύο συλλόγους. Οι περισσότεροι αναλυτές, ανεξάρτητα από την ειδικότητά τους, σε ποσοστό 90% επιχειρηματολογώντας και όχι με λόγια του αέρα, έδιναν σαφέστατο προβάδισμα νίκης στην ομάδα των Καταλανών. Και στοιχηματίζω ότι ουδείς εξ αυτών θα φανταζόταν ότι η Μπαρτσελόνα θα έχανε και μάλιστα τόσο εύκολα από τη Ρεάλ. Όπως είδατε, ο αγώνας εξελίχθηκε σε έναν μονόλογο για την ομάδα της Μαδρίτης και ταυτοχρόνως απέκτησε χαρακτηριστικά τραγωδίας για τον σύλλογο της Βαρκελώνης.

Όμως και στον πρώτο ημιτελικό ανάμεσα στην Μακάμπι Τελ Αβίβ και της ΤΣΣΚΑ Μόσχας πολλοί βιάστηκαν να πιστέψουν ότι νικήτρια του αγώνα θα ήταν η Ρωσική ομάδα. Τους ξεγέλασε η διαφορά των 15 πόντων και πίστεψαν ότι ο Ετόρε Μεσίνα και οι παίκτες του είχαν προκριθεί στον τελικό της διοργάνωσης. Το χειρότερο δε είναι ότι δεν έβρισκαν τροπους για να ανακαμψει η Μακάμπι περιφρονώντας την υπερπροσπάθεια που κατέβαλαν ο Ραις, ο Τάιρους και ο Μπλου. Προφανώς αγνοούσαν ότι η Ισραηλινή ομάδα φημίζεται για το πείσμα και την επιμονή των παικτών της αφού πολλάκις στο παρελθόν έχουν αποδείξει ότι δεν παρατάνε κανένα παιχνίδι ανεξαρτήτως της διαφοράς με την οποία ηττώνται.

Με τα δεδομένα που έχω περιγράψει παραπάνω επιθμώ απλώς να επισημάνω ότι και ο τελικός της Κυριακής ενδεχομένως να έχει αμφίρροπη και απρόοπτη εξέλιξη. Στους τελικούς των μεγάλων και σοβαρών διοργανώσεων τα φαβορί επιβεβαιώνουν τα υπέρ τους προνωστικά με την παρουσία και την ολοκληρωτική απόδοση των παικτών τους μέσα στο γήπεδο. Η λογική είναι μία σοβαρή επιστήμη, την οποία εννοείται ότι αποδέχομαι, αλλά όταν πρόκειται να αξιολογήσω ομάδες αυτού του επιπέδου δεν κρύβω ότι μερικές φορές κάνω τα στραβά μάτια και πάντα προσπαθώ να αντιληφθώ ποιοι αστάθμητοι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την εξέλιξη ενός τελικού.

Δεν θέλω να σας προίδεάσω και να προβληματίσω τους φίλους της “Βασίλισσας”, αλλά και η αυριανή αναμέρηση ανάμεσα στην Ρεάλ Μαδρίτης και την Μακάμπι Τελ Αβίβ θα έχει αρκετές εκπλήξεις και μάλλον αμφίρροπη εξέλιξη. Μην σας ξεγελούν οι διαφορές των ημιτελικών, η αυριανή αναμέτρηση είναι οριακού χαρακτήρα και σε ένα τελικό να θυμάστε τα πάντα μπορούν να συμβούν! 

Σχετικά άρθρα