Πρωταθλήτρια Ευρώπης η… καρδιά της Μακάμπι!

Η Μακάμπι Τελ Αβίβ ανέτρεψε όλα τα προγνωστικά και με νίκη επί της Ρεάλ Μαδρίτης στην παράταση (98-86, κ.α. 73-73) κατέκτησε τον τίτλο της Ευρωλίγκας στο Μιλάνο!

Η «καρδιά» και η ομαδικότητα νίκησε το ατομικό ταλέντο και η ισραηλινή ομάδα, που πήγε στο Φάιναλ Φορ σαν σταχτοπούτα, ανέβηκε στην κορυφή της Ευρώπης για πρώτη φορά μετά από εννέα χρόνια και για έκτη φορά στην ιστορία της! Μεγάλος πρωταγωνιστής της μεγάλης ανατροπής της Μακάμπι ήταν ο Ταιρίς Ράις, που άρχισε την επαγγελματική καριέρα του στον Πανιώνιο. Απόψε στον τελικό ήταν ο πρώτος σκόρερ της ισραηλινής ομάδας με 24 πόντους και στον ημιτελικό ο παίκτης που πέτυχε το νικητήριο καλάθι 5” πριν την λήξη.

Το Μιλάνο… έφερε γούρι στην Μακάμπι, καθώς η ισραηλινή ομάδα του Ντέιβιντ Μπλατ έφτασε στο Φάιναλ Φορ με «μπρέικ» στο Μιλάνο και αποκλείοντας την Αρμάνι. Στο Μιλάνο η Μακάμπι του Σοφοκλή Σχορτσανίτη, που κατέκτησε τον πρώτο τίτλο Ευρωλίγκας της καριέρας του, ολοκλήρωσε την απόλυτη ανατροπή στην διοργάνωση!

Με επτά συνεχόμενους πόντους του Ντέβιν Σμιθ και πολύ καλή άμυνα η Μακάμπι Τελ Αβίβ ξέφυγε με 13-7 2’ και 42’’ να απομένουν για το τέλος της πρώτης περιόδου. Η Ρεάλ αντέδρασε με την είσοδο των Σέρχι Ροντρίγκεθ, Φελίπε Ρέγιες και με σερί 9-0, που ολοκληρώθηκε με καλάθι του Γιάννη Μπουρούση, προσπέρασε με 16-13 51’’ πριν την λήξη του πρώτου δεκάλεπτου. Με τον Ρέγιες να σκοράρει ή να ανανεώνει επιθέσεις της «Βασίλισσας» με επιθετικά ριμπάουντ, τον Ροντρίγκεθ να οργανώνει σωστά και να εκτελεί και την άμυνα της να έχει βελτιωθεί αισθητά, η Ρεάλ ξέφυγε με 11 (26-15) στο 13’, με επιμέρους σκορ στα τελευταία έξι λεπτά 19-2!

Με τον Ρέγιες να συνεχίζει να είναι κυρίαρχος στις δύο ρακέτες η «Βασίλισσα» προηγήθηκε ξανά με 11 (33-22) 3’ και 50’’ πριν το τέλος του πρώτου ημιχρόνου. Η Μακάμπι έπαιξε «καθαρό» μαν του μαν στην συνέχεια, η Ρεάλ αποδιοργανώθηκε στην επίθεση και με οκτώ σερί πόντους του Ντέιβιντ Μπλου με δύο τρίποντα, το δεύτερο με την εκπνοή του πρώτου μέρους, η ισραηλινή ομάδα κατάφερε να μειώσει την διαφορά στους δύο πόντους και το πρώτο ημίχρονο τελείωσε με ισχνό προβάδισμα της «Βασίλισσας» (35-33), μετά από επιμέρους σκορ 11-2 της Μακάμπι.

Με τρίποντο του Ντέβιν Σμιθ και καλάθι του Ρίκι Χίκμαν, η ισραηλινή ομάδα προσπέρασε στο σκορ με 41-40 στο 23’ για πρώτη φορά από το πρώτο δεκάλεπτο. Με νέο τρίποντο του Σμιθ, η Μακάμπι προηγήθηκε και με δύο πόντους (49-47) 2’ και 56’’ πριν την λήξη της τρίτης περιόδου. Το τρίτο δεκάλεπτο ήταν πολύ ισορροπημένο και τελείωσε με προβάδισμα της Ρεάλ (55-53) μετά από γκολ φάουλ του Σέρχι Ροντρίγκεθ.

Στο ίδιο μοτίβο κύλησε και η τέταρτη περίοδος με τον Πάμπλο Λάσο να έχει ξεχάσει τον Φελίπε Ρέγιες, που ηγήθηκε του ξεσπάσματος της «Βασίλισσας» στο πρώτο ημίχρονο, και την ισραηλινή ομάδα να καταθέτει την… ψυχή της στο παρκέ και να ανανεώνει τις επιθέσεις της με τα επιθετικά ριμπάουντ. Ο δε σούπερ σταρ της Ρεάλ Ρούντι Φερνάντεθ ήταν… παρών απών… Με τρίποντο του Ροντρίγκεθ, βολή του Μίροτιτς και όμορφο καλάθι του Ντάρντεν η Ρεάλ προηγήθηκε με τέσσερις (67-63) με 4’ και 11’’ να απομένουν για το τέλος της κανονικής διάρκειας της συνάντησης και ενώ η Μακάμπι είχε χάσει τον Σοφοκλή Σχορτσανίτη με πέμπτο φάουλ.

Παρόλα αυτά η ισραηλινή ομάδα με σερί 6-0 πήρε πάλι το προβάδισμα (69-67) 2’ και 34’’ πριν την λήξη του σαραντάλεπτου. Με δύο λέι απ των Μπλου, Ράις η Μακάμπι ξέφυγε με 73-69 με 57’’ να απομένουν για το τέλος της κανονικής διάρκειας του αγώνα, αλλά το ματς δεν είχε τελειώσει… Με δύο βολές του Ροντρίγκεθ και του Μπουρούση η «Βασίλισσα» ισοφάρισε σε 73-73 22’’ πριν την λήξη του σαραντάλεπτου. Στην τελευταία επίθεση της κανονικής διάρκειας του αγώνα, ωστόσο, ο Ράις αστόχησε σε τρίποντο, ο Τάιους πήρε το ριμπάουντ, αλλά δεν κατάφερε να σκοράρει και ο τελικός οδηγήθηκε στην παράταση.

Παρότι θεωρητικά η Ρέαλ είχε μεγαλύτερο «βάθος» στο ρόστερ της από την Μακάμπι, η ισραηλινή ομάδα άντεξε στο έξτρα πεντάλεπτο και «καθάρισε» σχετικά εύκολα την νίκη στον τελικό! Με πέντε σερί πόντους του Ράις (δύο βολές και τρίποντο) η Μακάμπι προηγήθηκε με 81-77 3’ και 25’’ πριν την λήξη της παράτασης. Με κάρφωμα του Τάιους, δύο βολές του Ράις και βολή του Χίκμαν, η ισραηλινή ομάδα ξέφυγε με επτά (86-79) 1’ και 31’’ πριν την λήξη του έξτρα πενταλέπτου και άρχισε να «αγκαλιάζει» το τρόπαιο, ενώ η «Βασίλισσα» έδειχνε να τα έχει χαμένα και να μην έχει εναλλακτικό πλάνο κυρίως στην επίθεση. 

Τα δεκάλεπτα: 16-15, 35-33, 55-53, 73-73 (κ. α.), 86-98.

ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ (Λάσο): Φερνάντεθ 15 (3), Ρέγιες 12, Μίροτιτς 12 (1), Ντίεθ,  Ροντρίγκεθ 21 (5), Κάρολ 5 (1), Ντάρντεν 7 (1), Γιουλ, Μπουρούσης 12, Σλότερ 2, Μέχρι.

ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ (Μπλατ): Ράις 26 (3), Σμιθ 15, Xίκμαν 18 (1), Ίνγκλις, Τάιους 12 (11ριμπ), Πνίνι, Οχαγιόν 4, Μπλούθενταλ 14 (2), Σχορτσανίτης 9.

Σε λίγο περισσότερα

Σχετικά άρθρα