Σοκολάτα: Υγιεινή, ευεργετική αμαρτία

<p><span style="font-size: small;">Η σοκολάτα πόσιμη ή βρώσιμη, αγαπημένη απόλαυση από όλους μας είναι ένα πολύτιμο αγαθό που υιοθετήσαμε από τους Ατζέκους και τους Μάγια του Μεξικού. Οι Αζτέκοι ήταν οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν τους σπόρους του κακάο για να κατασκευάσουν σοκολάτα. Λάτρευαν το δέντρο του κακάο, γιατί το θεωρούσαν πηγή δύναμης και πλούτου. Μάλιστα, χρησιμοποιούσαν τους σπόρους του κακάο σαν μια μορφή νομίσματος. Ο Ινδιάνικος θρύλος των Ατζέκων λέει, ότι οι σπόροι του κακάο ήρθαν από τον παράδεισο, και ότι η βρώση του καρπού του κακαόδεντρου τους προσέδιδε δύναμη και σοφία.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Σήμερα, καλλιεργείται γύρω από τον Ισημερινό και απαντάται στην Καραϊβική, στην Αφρική, στην Νοτιοανατολική Ασία, καθώς και σε νησιά του Νότιου Ειρηνικού.</span></p>
<div>
<p><span style="font-size: small;">Τα χρήσιμα μέρη του κακαόδεντρου είναι κυρίως οι καρποί του, οι οποίοι, μετά από ειδική επεξεργασία, δίνουν την σκόνη και το βούτυρο κακάο.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Η σοκολάτα θεωρείται ένα από τα πιο θρεπτικά φυσικά προϊόντα. Δίνει ενέργεια, είναι τονωτική και αποτελεί πλούσια πηγή ζωτικότητας για τον ανθρώπινο οργανισμό. Περιέχει όλα τα μακροθρεπτικά συστατικά, δηλαδή υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπη, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, σίδηρο αλλά και ένα πλήθος από βιταμίνες.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Η σοκολάτα μέσω των θρεπτικών συστατικών που περιέχει, <strong>ασκεί προληπτική δράση ενάντια στον καρκίνο, στα καρδιαγγειακά νοσήματα και σε εκφυλιστικές παθήσεις.</strong> Τα κυριότερα λιπαρά οξέα της σοκολάτας είναι το ελαϊκό οξύ (35%- μονοακόρεστο), το λινελαϊκό (5%- πολυακόρεστο), το στεατικό (35%- κορεσμένο) και το παλμιτικό (25%- κορεσμένο). Η αναλογία αυτή των λιπαρών οξέων της σοκολάτας δεν επηρεάζει αρνητικά τα λιπίδια του αίματος, ενώ αξιοσημείωτο είναι <strong>ότι η σοκολάτα υγείας δεν περιέχει χοληστερόλη</strong>.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Το <strong>ασβέστιο, ο φώσφορος και το μαγνήσιο</strong> που περιέχονται στη σοκολάτα έχει βρεθεί ότι προλαμβάνουν την υπέρταση και τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ενώ συμμετέχουν στον μεταβολισμό των οστών και δοντιών (πρόληψη οστεοπόρωσης).</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Ακόμα <strong>ο χαλκός και ο σίδηρος</strong> αποτελούν δύο πολύ σημαντικά ευεργετικά συστατικά για τον οργανισμό μας. Συγκεκριμένα ο χαλκός βοηθά στη σύνθεση μελανίνης στο δέρμα και τα μαλλιά και διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα, ενώ ο σίδηρος είναι απαραίτητος για τη σύνθεση της αιμοσφαιρίνης, η οποία μεταφέρει το οξυγόνο στα ερυθρά κύτταρα του αίματος.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Η σοκολάτα περιέχει, επίσης, και αντιοξειδωτικές ουσίες, οι κυριότερες των οποίων είναι οι <strong>πολυφαινόλες</strong>. Οι πολυφαινόλες, στις οποίες ανήκουν τα φλαβονοειδή, εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες του οξυγόνου που δημιουργούνται από τον φυσιολογικό μεταβολισμό και δημιουργούν βλάβες στην επιφάνεια των κυττάρων. Με αυτό τον τρόπο <strong>συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης αθηροσκλήρωσης και καρδιαγγειακών παθήσεων</strong>. Πιο πλούσια σε πολυφαινόλες είναι η σοκολάτα υγείας (τα 100γρ. περιέχουν 600mgr πολυφαινολών) και ακολουθούν το πράσινο τσάι (τα 240ml -ένα ποτήρι- περιέχει 400mgr πολυφαινολών) και το κρασί (τα 140ml -ένα ποτηράκι κρασιού- περιέχει 170mgr πολυφαινολών).</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Η <strong>θεοβρωμίνη που περιέχει η σοκολάτα σε συνδυασμό με το μαγνήσιο και το φώσφορο</strong> είναι συστατικά που μειώνουν την κούραση, διώχνουν την υπνηλία και φτιάχνουν αμέσως την διάθεση και κάνουν την αγαπημένη μας απόλαυση τονωτική.</span></p>
<p><span style="font-size: small;"><strong>Επίσης η σοκολάτα είναι αγχολυτική</strong>. Οι μικρές ποσότητες φαινυλαιθυλαμίνης που περιέχει, μπορούν να καταστείλλουν το στρες, να διεγείρουν τον εγκέφαλο και να προκαλέσουν αίσθημα ευφορίας. . Έτσι πετυχαίνει να αναζωογονεί το κουρασμένο μυαλό, ενώ πολλαπλασιάζει την αντοχή για δημιουργική εργασία και άσκηση, διώχνοντας το άγχος. Επίσης, μετά την κατανάλωση της σοκολάτας απελευθερώνονται ενδορφίνες, φυσικά οπιοειδή, που έχουν αναλγητικές ιδιότητες και βελτιώνουν τη διάθεση.</span></p>
<p><span style="font-size: small;"><strong>Το βούτυρο κακάο της σοκολάτας έχει εξαιρετικές θρεπτικές ιδιότητες στο δέρμα</strong>. Χρησιμοποιείται και αυτούσιο, καθώς ανακουφίζει και ενυδατώνει ακόμα και τις πιο ξηρές ή σκασμένες επιδερμίδες.</span></p>
<p><span style="font-size: small;"><strong>Προσοχή όμως γιατί η γλυκιά απόλαυση παχαίνει!!!!</strong></span><br /><span style="font-size: small;">Η σοκολάτα, εκτός από μια τροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, είναι και προϊόν με μεγάλο ενεργειακό περιεχόμενο (μια σοκολάτα υγείας 100 γραμμ. αποδίδει 479 θερμίδες). Με απλά λόγια, μικρές ποσότητες σοκολάτας μπορούν να μας δώσουν πολλές θερμίδες. Άρα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όσον αφορά την ποσότητα σοκολάτας που καταναλώνουμε.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Σε μια ισορροπημένη διατροφή, η σοκολάτα έχει τη δική της θέση. Απολαύστε τη σοκολάτα με μέτρο και να θυμάστε πως η υπερβολή οδηγεί στο να γευόμαστε την… πικρή πλευρά του χαρακτήρα της. Εξάλλου όπως έλεγαν και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι: «Πάν μέτρον άριστον».</span></p>
<div><span style="font-size: small;">Πηγή: Επιστημονική ομάδα ου διαιτολόγου – διατροφολόγου κ. Ζουμπανέα (diatrofi.gr)  </span></div>
</div>

Σχετικά άρθρα