Τους ένωσε το ποδόσφαιρο, τους χώρισε η πολιτική

Ως συμπαίκτες το 1994 ήταν μια γροθιά. Είκοσι χρόνια μετά με την πολιτική τους πλέον ιδιότητα έχουν μετατραπεί σε πολέμιους. Η αντιπαράθεση τους το τελευταίο διάστημα έχει ξεφύγει μερικές φορές από τα επιτρεπτά όρια. Ο ένας κάνει…φάουλ στον άλλο. Και όμως, πριν από 20 χρόνια ο Ρομάριο και ο Μπεμπέτο έτρεχαν πάντα ο ένας στον άλλο σε κάθε γκολ της «Σελεσάο» έως και τον τελικό της Πασαντίνα, εκεί που…ύψωσαν μαζί την κούπα του παγκόσμιου πρωταθλητή.

Ο Ρομάριο και στο τερέν και εκτός αυτού ήταν πάντα ο σκληρός της υπόθεσης. Το αίμα του έβραζε και συνεχίζει να βράζει ακόμη και τώρα στα 48.

Έχοντας εκλεγεί στο Κογκρέσο του Ρίο, δεν διστάζει με την κάθε ευκαιρία να εξαπολύει επιθέσεις (το ατού του άλλωστε) στην Βραζιλιάνικη κυβέρνηση.

Κατηγορεί ευθέως για κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος, για τα 11 εκατ.δολλάρια που έπρεπε να είχαν διατεθεί αλλού και όχι στη διοργάνωση του Μουντιάλ.
Αλλά δεν μένει μόνο εκεί. Τον Μάρτιο αποκάλεσε «εκβιαστή» τον γενικό γραμματέα της FIFA, Ζερόμ Βάλκε και με ακόμη χειρότερους χαρακτηρισμούς «στόλισε» τον πρόεδρο Ζεπ Μπλάτερ:  «Είναι ένας διεφθαρμένος κλέφτης και πόρνης γιός…»

Από πέρσι στο Κονφεντερέϊσονς είχαν φανεί οι διαθέσεις του:
«Στήνετε ένα τσίρκο. Δεν ξοδεύετε τίποτα και βάζετε στην τσέπη σας τα πάντα…» είπε απευθυνόμενος στους ανθρώπους της FIFA, δηλώνοντας παράλληλα ότι είναι σχεδόν σίγουρος ότι η Βραζιλία δεν θα είναι έτοιμη σε ένα χρόνο από τότε.

Από την άλλη πλευρά, ο ήπιος Μπεμπέτο, ο πάντα χαμογελαστός Χριστιανός Ευαγγελιστής, ως νομοθετικό στέλεχος της Πολιτείας του Ρίο, παλεύει στην αντίθετη κατεύθυνση.

Πηγαίνει τακτικά επισκέψεις στα σχολεία, εκπονεί κοινωνικά προγράμματα, του αρέσει να ζει μέσα στην πολυτέλεια και να δηλώνει υπερήφανος ως  «πρεσβευτής» της Βραζιλίας στο Μουντιάλ.

«Παλέψαμε σκληρά για να φθάσουμε έως εδώ. Είναι μια ανταμοιβή για την προσπάθεια όλου του λαού» δηλώνει ο κατά δύο χρόνια μεγαλύτερος, ο 50χρονος Μπεμπέτο.

 

 

 

 

 

Με τον Ρομάριο ταίριαξαν απόλυτα αγωνιστικά. Έμειναν αήττητοι στα πρώτα 27 παιχνίδια που ήταν ζευγάρι στην επίθεση. Έχασαν για πρώτη φορά στο Μουντιάλ του 1990 από την Αργεντινή αλλά τέσσερα χρόνια ήταν το δίδυμο φωτιά της Σελεσάο στο Μουντιάλ των ΗΠΑ.

Στο κρίσιμο ματς με τις ΗΠΑ στην φάση των «16» η Βραζιλία νίκησε με 1-0 με σκόρερ τον Μπεμπέτο από ασίστ του Ρομάριο.

Η κραυγή «Σ’ αγαπώ» του Μπεμπέτο στον Ρομάριο στους πανηγυρισμούς ακούστηκε πεντακάθαρα στην τηλεοπτική μετάδοση και έγινε σλόγκαν.

Ο Ρομάριο έτρεξε πρώτος να «κουνήσει μαζί το μωρό» στον προημιτελικό με την Ολλανδία. Έναν πανηγυρισμό που καθιέρωσε σε εκείνο το ματς ο Μπεμπέτο που λίγες ώρες πριν είχε μάθει την γέννηση του γιού του Ματέους.

 

Η φιλία τους δεν κλονίστηκε ποτέ. Ακόμη από το 2011 όταν ο Ρομάρτιο εκλέχθηκε με το αριστερό κόμμα PSB και ο Μπεμπέτο με τους κεντροαριστερούς της PDT.

Τον περασμένο Απρίλιο όμως υπήρξε μια βαθειά ρήξη. Αιτία, ένα φιλικό παλαιμάχων στο Μαρακανά για τον εορτασμό της ανακαίνισης του. Ο Μπεμπέτο που είχε αναλάβει την διοργάνωση του, είχε προαναγγείλει την παρουσία του Ρομάριο που δεν εμφανίστηκε ποτέ και παράλληλα κατηγόρησε την κυβέρνηση για κατασπατάληση των χρημάτων στο Μαρακανά.
«Δεν έπρεπε παίκτες σαν τον Μπεμπέτο και τον Ρονάλντο να είναι εκεί. Δεν έχουν επίγνωση του τι συμβαίνει, ή προσποιούνται ότι δεν γνωρίζουν τι συμβαίνει. Είτε έτσι είτε αλλιώς, είναι αδαείς» τόνισε ο Ρομάριο.

Ο πάντα ήρεμος Μπεμπέτο απάντησε ψύχραιμα και το θέμα δεν πήρε διαστάσεις:
«Η σχέση μου με τον Ρομάριο είναι σχέση ζωής, για πάντα. Απλά έχει τις ιδέες του, και έχω τις δικές μου».

 

 

 

Σχετικά άρθρα