Γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά μειώνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού thumbnail
Νέα επιστημονική μελέτη διαπίστωσε ότι οι ενήλικες που καταναλώνουν γάλα, γιαούρτι και τυριά με χαμηλά λιπαρά έχουν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικών επεισοδίων σε σχέση με όσους τα προτιμούν στην «πλήρη» εκδοχή τους.

Γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά μειώνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Νέα επιστημονική μελέτη  διαπίστωσε ότι οι ενήλικες που καταναλώνουν γάλα, γιαούρτι και τυριά με χαμηλά λιπαρά έχουν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικών επεισοδίων σε σχέση με όσους τα προτιμούν στην «πλήρη» εκδοχή τους.


Οι ειδικοί ωστόσο επισημαίνουν ότι αν και οι ενδείξεις είναι σαφείς χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης. Παράλληλα υπογραμμίζουν ότι η σωστή προσέγγιση αυτών των ζητημάτων δεν πρέπει να είναι μονοδιάστατη – μια γενικότερα ισορροπημένη διατροφή εξακολουθεί πάντα να αποτελεί το κλειδί για την προστασία του αγγειακού μας συστήματος.


Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Καρολίνσκα εξέτασαν περίπου 75.000 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 45 ως 83 ετών για δέκα χρόνια, από το 1997. Στην αρχή της μελέτης οι εθελοντές – εκ των οποίων κανείς δεν είχε ιστορικό καρδιοπάθειας ή καρκίνου – συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες. Στη συνέχεια οι επιστήμονες παρακολουθήσαν ποιοι από αυτούς υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο. Υστερα από περίπου μια δεκαετία καταγράφηκαν σχεδόν 4.100 εγκεφαλικά. Οι εθελοντές που κατανάλωναν γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά φάνηκε να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης επεισοδίου κατά 12% σε σχέση με εκείνους που κατανάλωναν τα ίδια προϊόντα με όλα τα λιπαρά τους.


Οι επιστήμονες  υπογραμμίζουν ότι η έρευνά τους απλώς διαπιστώνει μια σύνδεση της κατανάλωσης χαμηλών σε λιπαρά γαλακτοκομικών προϊόντων με τις μειωμένες πιθανότητες εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου χωρίς όμως να είναι σε θέση να αποδείξει τη σχέση αιτίας και αποτελέσματος.


Οι σουηδοί επιστήμονες θεωρούν ότι τα ευρήματά τους θα πρέπει να διερευνηθούν με περισσότερες και εκτενέστερες μελέτες προκειμένου να διαπιστωθεί αν η κατανάλωση γαλακτοκομικών με λίγα λιπαρά πράγματι προστατεύει από τα εγκεφαλικά επεισόδια. Όπως επισημαίνουν, αν τα ευρήματά τους επιβεβαιωθούν θα έχουν ευρείες συνέπειες στη δημόσια υγεία, προσφέροντας οφέλη σε εκατομμύρια ανθρώπους.


[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X