Λάουντρουπ: «Δύσκολα θα περάσει η Ελλάδα»

Έχει φορέσει τη φανέλα και των δύο κορυφαίων ισπανικών συλλόγων (Ρεάλ, Μπαρσελόνα, ) πράγμα ιδιαίτερα σπάνιο και δύσκολο. Κατέκτησε 4 φορές τον τίτλο στην Ισπανία, ενώ συνολικά στην μεγάλη του καριέρα αναδείχθηκε 9 φορές πρωταθλητής- έπαιξε και στον Άγιαξ και σε Κοπεγχάγη, Μπρόντμπι, Γιουβέντους , Λάτσιο , Βίσελ Κόμπε, και είναι ο κορυφαίος δανός ποδοσφαιριστής όλων των εποχών. Εδω και 14 χρόνια ο 49χρονος Μίκαελ ασκεί το επάγγελμα του προπονητή, με τελευταία ομάδα την Ουαλική, Σουόνσι.

Κυρίες και κύριοι ο σπουδαίος, Μίκαελ Λάουντρουπ το άλλοτε καμάρι της εθνικής του ομάδας, που μίλησε αποκλειστικά στο «RealMundial»,  που τον συνάντησε στο ξενοδοχείο Corinthia, στη Λισσαβώνα, για το επερχόμενο Παγκόσμιο κύπελλο, την Βραζιλία,  την Αγγλία αλλά και για την Ελλάδα. 

 –  Μίκαελ σε λίγες ημέρες ξεκινά το 20ό Παγκόσμιο κύπελλο. Ποιά ή ποιές ομάδες βλέπεις ως φαβορί?

«Η εθνική Βραζιλίας πρώτα –πρώτα ως διοργανώτρια έχει το πλεονέκτημα της έδρας, που όπως και να το κάνουμε μετράει αρκετά. Βεβαίως διαθέτει και πολύ καλή ομάδα. Όχι τόσο με αστέρια φαντεζί όπως άλλες εποχές, αλλά με ποδοσφαιριστές που ξέρουν να μάχονται από το πρώτο έως το τελευταίο λεπτό και το έδειξε και πέρυσι στο κύπελλο Συνομοσπονδιών που πάλι έγινε στο «σπίτι της». Έπειτα και η Αργεντινή θα είναι εξίσου υπολογίσιμη αλλά και η Ισπανία, ενώ πάντα η Γερμανία ξέρει να μάχεται σε τόσο υψηλές διοργανώσεις. Νομίζω ότι θα δούμε ένα πολύ καλό παγκόσμιο κύπελλο».

– Όλοι λένε ότι ίσως φτάνει η ώρα του Λιονέλ Μέσι να παίξει καλά και σ ένα Μουντιάλ…

«Ο Μέσι είναι πάντα ένας μεγάλος ποδοσφαιριστής και δεν αλλάζει αυτό. Τώρα ότι καλό θα είναι να παρουσιάσει ένα πιο καλό πρόσωπο και σε μία τελική φάση Παγκοσμίου κυπέλλου, σίγουρα το επιθυμεί πολύς κόσμος και πάνω απ όλα και ο ίδιος. Η Αργεντινή έχει σπουδαία ομάδα και ο πολύ καλός Μέσι,σίγουρα θα την ανεβάσει επίπεδο».

– Ας αλλάξουμε και λίγο χώρα. Ενώ στην  Πρέμιερ Λίγκ ο φίλαθλος κόσμος χαίρεται να βλέπει ποδόσφαιρο και όλοι μιλούν με τα καλύτερα λόγια γι αυτήν και τις ομάδες της, δεν συμβαίνει το ίδιο με την εθνική Αγγλίας. Τι μπορεί να περιμένει φέτος ο φίλαθλός των «λιονταριών?’»

«Η Αγγλία είναι μία παράξενη ιστορία. Από το 1966 και μετά δεν έχει καταφέρει να πρωταγωνιστήσει σε ένα παγκόσμιο κύπελλο. Διαθέτει πλειάδα πολύ καλών ποδοσφαιριστών, ωστόσο είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι δεν έχει ομάδα γι αυτό και δεν μπορεί να παρουσιάσει κάτι το διαφορετικό. «

– Δηλαδή τι πιστεύεις ότι μπορεί να πετύχει φέτος η Αγγλία ή θα φύγει νωρίς- νωρίς αφού απέναντί της, είναι η Ιταλία, η Ουρουγουάη και η Κόστα Ρίκα..

« Είναι σε ένα εξαιρετικά δύσκολο όμιλο. Τόσο η Ουρουγουάη αλλά και η Ιταλία είναι ομάδες σκληρές,  που μάχονται έως το τελευταίο λεπτό και με πολύ καλή αμυντική λειτουργία. Η Κόστα Ρίκα θεωρητικά είναι η πλέον αδύνατη ομάδα του ομίλου. Όμως η Αγγλία για να καταφέρει να προκριθεί στην επόμενη φάση, θα πρέπει να δώσει έμφαση στα νέα της παιδιά. Ταλέντα υπάρχουν αρκετά. Θα πω ότι ίσως είναι η ώρα να ξεκινήσει στην βασική ενδεκάδα ο Ρος Μπάρκλει, ο μέσος της Έβερτον ο οποίος πραγματοποίησε ένα θαυμάσιο πρωτάθλημα και βοήθησε τα μέγιστα την ομάδα του να τερματίσει ψηλά στην βαθμολογία. Το ίδιο όμως ισχύει και για τα άλλα νέα παιδιά, όπως ο Στάριντζ ο επιθετικός της Λίβερπουλ που είχε μία εντυπωσιακή σαιζόν αλλά και ο πιο μικρός ο Ράχιμ Στέρλινγκ ένα όντως σπουδαίο ταλέντο που αν προσέξει μπορεί να φθάσει πολύ ψηλά..»

                                     Δύσκολα για την Ελλάδα

– Πάμε και στον όμιλο της Ελλάδος που έχει μπροστά της, την Κολομβία, την Ακτή Ελεφαντοστού και την Ιαπωνία..

« Δεν ξέρω αρκετά πράγματα για την εθνική Ελλάδος. Σίγουρα ο όμιλος είναι αρκετά δύσκολος. Η Κολομβία διαθέτει μερικούς πολύ σπουδαίους ποδοσφαιριστές. Αν μάλιστα ξεπεράσει το πρόβλημά του και αγωνισθεί ο Ρανταμέλ Φαλκάο, δεν πιστεύω ότι θα έχει θέμα για να καταλάβει την πρώτη θέση, όσο κι αν υπάρχει και η πολύ καλή Ακτή Ελεφαντοστού με τον Γιάγια Τουρέ που ήταν εκπληκτικός όλη την σαιζόν και έπαιξε μεγάλο ρόλο στην τελική επικράτηση της Μάντσεστερ Σίτι. Η Ιαπωνία είναι γρήγορη και πειθαρχημένη ομάδα. Η Ελλάδα θα πρέπει να προσπαθήσει λοιπόν να παλέψει με όλες της τις δυνάμεις για να καταλάβει την δεύτερη θέση,κι αυτό δεν θα είναι εύκολο, καθόλου μάλιστα».

 

Μάνος Σταραμόπουλος

Δημοσιογράφος- Αναλυτής Διεθνούς ποδοσφαίρου και Υποθέσεων

 

Σχετικά άρθρα