Αποδείξεις ζητά ο Σακίρι

Σοβαρούς λόγους για να διακριθεί σε αυτό το Παγκόσμιο κύπελλο της Βραζιλίας έχει ο Τζέρνταν Σακίρι και μάλιστα περισσότερο από κάθε άλλον ποδοσφαιριστή.

 

Ο 22χρονος Ελβετός ακραίος κυνηγός γεύτηκε την απογοήτευση φέτος με την Μπάγερν. Απέτυχε να καθιερωθεί στην πρώτη ομάδα των Βαυαρών με παρεπόμενο την αποτυχία.

 

Φήμες αναφέρουν, πως έγιναν προτάσεις στη Λίβερπουλ για την απόκτησή του. Όμως οι κόκκινοι τις απέρριψαν. Συνεπώς, γι’ αυτόν, το μουντιάλ αποτελεί σανίδα σωτηρίας, καθώς με καλές εμφανίσεις θα μπορέσει να πείσει τον προπονητή του, στην Μπάγερν, Πεπ Γκουαρδιόλα, πως αξίζει να είναι βασικός στην ομάδα.

 

Όταν, μετεγγράφει στους Βαυαρούς, το καλοκαίρι του 2012, πίστευε πως το μέλλον του θα ήταν λαμπρό. Αλλά τα αποτελέσματα τον απογοήτευσαν. Μόλις σε δέκα παιχνίδια ξεκίνησε βασικός φέτος. Ούτε ο ίδιος δεν το φανταζόταν αυτό από τη στιγμή που άφησε τη Βασιλεία για το Μόναχο.

 

Με προπονητή τον Γιούπ Χάϊνκες είχε καλύτερη τύχη. Ωστόσο, ο Ισπανός τεχνικός, που αντικατέστησε τον Γερμανό, τον έβγαλε αμέσως από τη βασική ενδεκάδα. Ο Σακίρι είναι πλέον  αναπληρωματικός των Ρόμπεν και Ριμπερί στο σύστημα του Γκουαρδιόλα.

 Στην εθνική ομάδα της Ελβετίας ο Ότμαρ Χίτσφελντ εκτιμά πολύ το παιχνίδι του. Στα γήπεδα της Βραζιλίας αναμένεται να είναι βασικός, εκτός κι αν αποτελέσουν τροχοπέδη τα λίγα παιχνίδια του με την Μπάγερν. 

 Το ταλέντο του Σακίρι είναι εξαιρετικό. Δημιουργικός στο παιχνίδι του, ιδιαίτερα ταχύς, προκαλεί πανικό στους αντιπάλους με τις διεισδύσεις του.

 Κοντός, γεροδεμένος, δυναμικός και γρήγορος. Είναι δύσκολο να του κλέψεις την μπάλα, όταν αρχίζει την επιθετική του προσπάθεια.

 Διαθέτει ισχυρότατο σουτ κι  ένα διαβολικό ελεύθερο κτύπημα, κυρίως με το αριστερό πόδι.

 Στο ζεστό κλίμα της Βραζιλίας, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, η Ελβετία αναμένεται να επωφεληθεί στο μέγιστο από τις δυνατότητές του.

 Όπως, η πλειοψηφία της εθνικής του, αποτελείται από  πολιτογραφημένους Ελβετούς, έτσι κι αυτός γεννήθηκε στην πρώην Γιουγκοσλαβία πριν τον αιματηρό εμφύλιο πόλεμο, ο οποίος διαμέλισε τη χώρα.

 Με Αλβανική εθνικότητα, μετακόμισε στην Ελβετία το 1992, όταν ήταν ακόμη μωρό. Μεγάλωσε εκεί  κι ασχολήθηκε με το ποδόσφαιρο.

 Συμμετέχει στην εθνική Ελβετίας με μια ισχυρή πλειοψηφία Αλβανών ποδοσφαιριστών, όπως είναι οι Ντζεμαίλι, Τζάκα, Μπεχράμι και Μεχμέντι .

 Ο Σακίρι, συστήθηκε με το παγκόσμιο ποδοσφαιρικό κοινό την περίοδο 2011/12, όταν η ,τότε, ομάδα του Βασιλεία υπερίσχυσε της Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ σε αγώνα του Τσάμπιονς Λιγκ.

 Ήταν η πρώτη θετική εντύπωση που άφησε αυτή η οποία ώθησε την Μπάγερν στην απόκτησή του, έναντι 12 εκατ. Ευρώ.

 Με μία  καλή εμφάνιση στο Παγκόσμιο Κύπελλο, το άστρο του μπορεί να λάμψει ξανά. Θα αυξηθούν έτσι οι πιθανότητες παραμονής του στην Μπάγερν ή θα του δοθεί η ευκαιρία να παίξει σε άλλη ομάδα με περισσότερα χρήματα.

Σχετικά άρθρα